“ATLES.DEMOGRÀFIC” : eina interactiva per fer el seguiment del canvi demogràfic a la Unió Europea i anticipar-s’hi
La Comissió Europea ha posat en marxa un «Atles de demografia» de la UE, una eina interactiva en línia desenvolupada pel Centre comú de recerca per visualitzar el canvi demogràfic a la Unió Europea, fer-ne el seguiment i anticipar-s’hi.
L’atles permet accedir de manera ràpida i senzilla a tota una sèrie completa de dades i coneixements demogràfics recopilats a escala local, regional, nacional i de la UE.
Inclou estadístiques oficials i projeccions d’Eurostat, noves dades en alta resolució espacial generades pel Centre comú de recerca, i documents temàtics que vinculen les tendències demogràfiques amb àmbits concrets.
L’atles ajudarà a entendre millor els canvis demogràfics i a anticipar-se a la seva dinàmica. És una eina «viva» que pot adaptar-se i ampliar-se segons les necessitats en els diferents àmbits, i que pot també afavorir el desenvolupament de mesures que promoguin la cohesió social i beneficiïn tota la ciutadania de la UE. La Comissió podrà prendre mesures més adients si té un coneixement més bo de la demografia a la UE.
«L’Atles de demografia ens permetrà d’entendre millor com s’esdevenen els canvis demogràfics. Aquesta eina innovadora ens ajudarà a assegurar-nos que les mesures que pren la UE estan més en consonància amb les necessitats de la ciutadania per garantir que ningú no senti que es queda enrere. Aquest atles donarà suport a totes les nostres iniciatives aportant-hi dades demogràfiques oportunes, sòlides i comparables», ha declarat avui la vicepresidenta responsable de Democràcia i Demografia, Dubravka Šuica.
«L’Atles de demografia és una eina excel·lent; un exemple magnífic de com fer servir dades de gran qualitat. Puc imaginar moltes maneres de fer-lo servir, com ara a les aules perquè el jovent aprengui més de la seva regió i d’Europa i participi en la seva construcció», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.
L’«Atles de demografia» és públic i pot donar suport a activitats de diferents àmbits, com ara els de la salut, l’ocupació, l’educació, l’accés als serveis, i les polítiques territorials i de cohesió.
Rerefons: El canvi demogràfic és un dels principals processos que donaran forma al futur d’Europa. La població d’Europa envelleix, alhora que disminueix la població en edat de treballar. La mobilitat dels joves, impulsada en gran mesura per motius laborals o educatius, presenta tant oportunitats com reptes per a les ciutats i les zones rurals europees.
Un informe recent del Centre comú de recerca mostra que, entre 2015 i 2019, 22,9 milions de joves europeus van passar a formar part de la població en edat de treballar, mentre que, durant el mateix període, 26,6 milions de treballadors van arribar a l’edat de jubilació; això indica un desequilibri d’uns 3,8 milions de treballadors.
Tot i que les mesures que es prenguin només podran afectar parcialment les tendències demogràfiques, sí que podran ajudar a vetllar perquè els canvis demogràfics no tinguin repercussions negatives en l’economia, la productivitat, la cohesió social o la vida democràtica.
El juny de 2020, la Comissió va encetar el seu treball en aquest àmbit amb l’informe sobre els efectes del canvi demogràfic.
L’Atles de demografia que es presenta avui dona suport a tot aquest esforç tot oferint a la Comissió proves objectives per donar empenta a tres grans iniciatives: el Llibre verd sobre l’envelliment demogràfic, la visió a llarg termini pel que fa a les zones rurals i l’Estratègia de la UE sobre els drets dels infants.
Les futures versions de l’eina integraran informació sobre factors demogràfics, com ara la fertilitat, la mortalitat i la migració neta, així com les darreres projeccions d’Eurostat més enllà de la UE, amb l’objectiu d’oferir una cobertura de tot el món el 2022.
Compartiu la vostra opinió i les vostres idees sobre demografia a la UE a la Conferència sobre el futur d’Europa.
Més informació
Efectes del canvi demogràfic a Europa
Centre de coneixement sobre la migració i la demografia
Informe de la Comissió sobre els efectes del canvi demogràfic publicat el juny de 2020