Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

RECERCA Institut de Neurociències de la UAB: Demostren que un mateix fàrmac pot tenir efectes oposats sobre la memòria segons el sexe

Notícia anterior
Notícia posterior

UAB_INc_RaulAnderoLab

Una recerca liderada per l’INc-UAB feta a partir de l’estudi d’un fàrmac que modifica la memòria de la por evidencia per primer cop que els processos neuronals i els comportaments relacionats amb la formació de la memòria poden ser contraris entre ratolins mascles i femelles. El fàrmac redueix la capacitat de recordar esdeveniments traumàtics en els primers i l’augmenta en les segones. L’estudi fa una crida a fer més investigació bàsica i clínica que inclogui el sexe femení.

 

Un equip de recerca de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) ha demostrat que la inhibició, a través d’un fàrmac, del circuit neuronal Tac2, implicat en la formació de la memòria de la por, té efectes oposats en la capacitat de recordar esdeveniments aversius en ratolins segons el sexe: la redueix en els mascles i l’augmenta en les femelles. 

És la primera vegada que es veu que un fàrmac produeix aquest efecte contrari en la memòria dels ratolins mascle i femella i s’evidencia que, en funció del sexe, es poden donar mecanismes moleculars i comportaments oposats pel que fa la formació de la memòria. L’estudi s’ha publicat a Nature Communications. 

El grup de recerca sobre mecanismes traslacionals de la memòria de la por, que lidera Raül Andero, professor investigador d’ICREA a l’INc-UAB, estudia el funcionament de la memòria de la por per trobar tractaments per a patologies associades a vivències traumàtiques, com l’estrès posttraumàtic i les fòbies.  

Els investigadors havien identificat que el circuit Tac2, situat a l’amígdala cerebral, podia ser bloquejat temporalment per l’efecte d’un fàrmac que estan estudiant, l’Osanetant, i que aquest bloqueig aconseguia reduir la capacitat de recordar esdeveniments traumàtics en els ratolins mascle. En l’estudi publicat ara, han descobert que el mateix fàrmac produeix l’efecte contrari en les femelles, augmentant la seva memòria de la por.  

L’efecte oposat identificat s’explica perquè en bloquejar la via Tac2 el fàrmac interactua amb els receptors neuronals de dues hormones sexuals: la testosterona en els mascles i els estrògens en les femelles. A més, han vist que les fluctuacions hormonals durant el cicle estral dels ratolins femella, equivalent al cicle menstrual en dones, fan variar els efectes del fàrmac sobre la capacitat de recordar els esdeveniments aversius. 

“Els resultats demostren la capacitat de les hormones per modular la formació de la memòria de la por i posen de manifest la necessitat de tenir en compte les diferències entre sexes, així com la monitorització rutinària de les diverses fases de cicles hormonals a l’hora de dissenyar els tractaments farmacològics per a trastorns psiquiàtrics”, assenyala Antonio Florido, investigador predoctoral de l’INc-UAB i primer autor de l’article. 

Els investigadors assenyalen que en els últims anys s’ha publicat només 1 estudi sobre el cervell en femelles per cada 5,5 fets en mascles, i que les recerques sobre la via Tac2 s’han fet també majoritàriament en mascles fins ara. 

“Entendre com i per què difereixen els processos de memòria entre sexes és clau per dissenyar tractaments per als trastorns de la por, sobretot tenint en compte que les dones són les que més sovint presenten trastorns d’aquests tipus. Alguns fàrmacs que s’utilitzen actualment poden no tenir els efectes esperats en elles”, assenyala Raül Andero, que ha coordinat l’estudi. “La nostra troballa pot ajudar a conscienciar-nos més de la necessitat de fer recerca diferenciant per sexes i a promoure estudis bàsics i clínics que incloguin el sexe femení”, afegeix. 

El fàrmac estudiat en aquest treball existeix fa anys. S’ha comprovat que és segur en humans, tot i que no s’està administrant per a cap malaltia. El grup del Dr. Andero investiga ara la seva potencialitat per tractar els trastorns de la por de manera diferenciada per sexe. 

En la recerca que han fet, en col·laboració amb diversos grups de l’INc-UAB i de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), els investigadors deixen clar que cal apostar cada cop més per la medicina personalitzada. “Els fàrmacs en salut mental que tenim avui en dia, i no només per als trastorns relacionats amb la memòria, no són prou específics i poden estar provocant efectes contraris als desitjats”, conclouen. ♦

Referència: A. Florido E. R. Velasco , C. M. Soto-Faguás, A. Gómez-Gómez, L. Perez-Caballero, P. Molina, R. Nadal, O. J. Pozo, C. A. Saura, R. Andero. Sex differences in fear memory consolidation via Tac2 signaling in mice. DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-021-22911-9 

Imatge: Els membres del grup de recerca sobre mecanismes traslacionals de la memòria de la por que lidera Raül Andero a l’INc-UAB. 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere