Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Unió Europea celebra els 10.000 investigadors becats pel Consell Europeu de Recerca

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

research

256 investigadors que fan recerca en centres catalans han rebut una beca del Consell Europeu de Recerca des de la seva creació al 2007

Aquest 6 de maig el Consell Europeu de Recerca (ERC) ha celebrat una nova fita: atorgar una subvenció a la 10 000a. investigadora guardonada, la professora Inga Berre, de la Universitat de Bergen (Noruega). En una cerimònia virtual, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, i altres dirigents europeus han expressat el seu suport a la recerca de frontera i a l’ERC. L’esdeveniment ha estat l’ocasió de celebrar que els 10 000 millors investigadors d’Europa han rebut el suport de la UE a través d’una subvenció de l’ERC.

La professora Inga Berre, que ha rebut una subvenció de consolidació de l’ERC, podrà ampliar la seva recerca capdavantera en energia geotèrmica. Desenvoluparà models matemàtics i numèrics pioners per al desenvolupament i la producció de recursos geotèrmics d’alta temperatura. Es preveu que aquesta línia de recerca prometedora ajudi a avançar en el camí cap a una energia neta i sostenible per a les generacions futures.

«Felicitem la professora Inga Berre per ser la 10 000a. investigadora guardonada amb una subvenció de l’ERC. Avui celebrem els 10 000 guardonats de l’ERC. Aquestes ments brillants d’Europa i de més enllà estan ampliant les fronteres del coneixement. La pandèmia ens ha recordat que la inversió a llarg termini en recerca fonamental és crucial en períodes de crisi. Tots els anys que hi ha darrere de la tecnologia mRNA han permès de desenvolupar noves vacunes en un temps rècord. Cal que continuem invertint en la recerca de frontera precisament perquè no podem anticipar-nos a tots els reptes que se’ns presentaran en el futur. Hi invertim a través del Consell europeu de recerca, que representa una història europea d’èxit ben reconeguda, passats ja catorze anys des que es va inaugurar», ha declarat la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, qui ha anunciat la 10 000a. guardonada.

El professor Jean-Pierre Bourguignon, president de l’ERC, també ha dit unes paraules: «Avui celebrem les persones, els 10 000 investigadors que ens inspiren perquè persegueixen les seves idees més ambicioses, valent-se de la seva creativitat i de l’afany de coneixement. Entre ells hi ha molts joves amb talent que sens dubte faran que Europa sigui competitiva a escala mundial i estigui preparada de cara a un futur impredictible. Avui també celebrem els primers pioners i grans visionaris que van creure en l’ERC i van fer-lo realitat. Sense ells, la ciència de frontera a Europa no seria el que avui dia és», ha declarat.

«És un honor immens poder representar els 10 000 subvencionats de l’ERC en aquesta ocasió. Em sento molt afortunada de rebre una subvenció de l’ERC i espero començar al més aviat possible la recerca planejada amb els companys de la Universitat de Bergen, col·laboradors internacionals i els cinc nous membres de l’equip. Tenint en compte la difícil tasca que en espera, formar part de la increïble comunitat investigadora que ha rebut una subvenció de l’ERC és una gran font d’inspiració», ha declarat la 10 000a. guardonada, la professora Inga Berre.

A la cerimònia, també hi han intervingut el ministre de Ciència, Tecnologia i Educació Superior de Portugal, Manuel Heitor, com a representant de la presidència portuguesa del Consell de la UE, i el president de la comissió d’Indústria, Recerca i Energia del Parlament Europeu, Cristian-Silviu Buşoi.

Ciència transformadora

La cerimònia també ha destacat la feina d’alguns dels guardonats per l’ERC que han contribuït a transformar el panorama de la recerca europea de diferents maneres gràcies als seus avenços científics. Els guardonats per l’ERC Katerina Douka (Societat Max-Planck), Roberto Navigli (Sapienza, Universitat de Roma) i Ülo Niinemets (Universitat Estoniana de Ciències de la Vida) han compartit informació sobre la seva recerca. Formen part d’una col·lecció d’històries que descriuen alguns dels projectes de recerca capdavantera subvencionats per l’ERC.

El projecte de recerca de la 10 000a. guardonada

Tal com passa amb la resta de projectes subvencionats per l’ERC, el de la professora Inga Berre ha estat impulsat per la curiositat científica i ha estat premiat només en base a la seva qualitat científica. No s’ha tingut en compte cap mena de consideració política a l’hora d’atorgar-li la subvenció; tot i així, el més segur és que el projecte de la professora Berre contribueixi en última instància al Pacte verd de la UE, que sustenta l’objectiu de la UE d’esdevenir climàticament neutra d’aquí al 2050.

L’ERC i Catalunya

Avui l’ERC ha assolit la xifra de 10.000 investigadors becats. D’aquests, 256 treballen en centres de recerca i universitats catalanes. 111 han obtingut una Starting Grant, 66 una Consolidator Grant i 79 una Advanced Grant. A més, s’han concedit 78 Proof of Concept Grants a investigadors que ja compten amb una beca de l’ERC. Amb 41 investigadors becats, la UPF lidera el rànquing de centres catalans amb captació de fons de l’ERC seguit per la Universitat de Barcelona amb 31 i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) amb 26. En el conjunt d’Espanya hi ha un total de 585 investigadors becats i és el CSIC qui lidera la llista amb un total de 90 investigadors guardonats.

Dades i xifres

  • Dos terços dels 10 000 investigadors capdavanters que han rebut una subvenció fins ara tenen menys de quaranta anys.
  • Més de 75 000 membres de diferents equips de recerca, principalment estudiants de doctorat o postdoctorat, han rebut ajuda a partir dels projectes de l’ERC; val a dir que l’ERC ajuda a formar la propera generació de personal investigador.
  • Entre els guardonats per l’ERC hi ha ara set premis Nobel, quatre medalles Field i nou premis Wolf, per esmentar-ne només alguns.
  • Al voltant del 80 % dels projectes finalitzats de l’ERC han ajudat a fer descobriments científics o avenços destacables, segons apunten diversos estudis.
  • Més de 200 000 articles de projectes de l’ERC han estat publicats a la literatura científica més rellevant, inclosos més de 6 100 articles que es troben entre l’1 % de les publicacions més citades.
  • Innovació: el finançament per part de l’ERC ha generat més de 2 200 patents i altres sol·licituds de drets de propietat intel·lectual, i ha ajudat a crear al voltant de 300 empreses noves.
  • Més de 800 institucions de recerca acullen personal investigador guardonat per l’ERC arreu de l’Espai europeu de recerca.
  • Entre els guardonats per l’ERC hi ha representades 85 nacionalitats.♦
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere