L’Escola d’Art de Vic acull una exposició que homenatja l’artista Aina Roca Anfruns organitzada conjuntament amb ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya
Es podrà visitar fins al 23 de juny.
A la inauguració, la curadora de la mostra Ana M. Palomo va glossar la figura de Roca i la significació de la seva obra.
Palomo va destacar que Roca “va voler transitar els marges del llenguatge artístic” i va subratllar el “lirisme sublim, els silencis visuals i les relacions de les matèries i superfícies” de la seva obra.
El passat divendres 7 de maig, a l’Escola d’Art de Vic, va tenir lloc la inauguració de l’exposició ‘Esborradís i blanc‘, organitzada per ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies de Vic, conjuntament amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, l’Escola d’Art de Vic i ESDAP Catalunya, i dedicada a l’artista Aina Roca Anfruns (Vic,1976 – Saldes 2020). A l’acte, va assistir un públic força nombrós que va accedir a la sala d’exposicions de manera ordenada i amb grups reduïts, sempre respectant les normes de seguretat marcades per la situació epidemiològica. A l’inici, la curadora de la mostra i historiadora d’art Ana M. Palomo va glossar la figura de Roca i la significació de la seva obra.
Per donar el tret de sortida a la inauguració, Ana M. Palomo va comentar que “l’exposició és una suma de voluntats”, i va fer un agraïment a la família de Roca per haver facilitat les obres al centre. “L’Aina treballava amb la incertesa com un acte crític”, va dir Palomo, que va descriure la seva obra artística com a “sensible i sòlida” i amb “voluntat de recerca, experiència i profunda reflexió”. Palomo també va comentar que, amb el seu treball, Roca “va voler transitar els marges del llenguatge artístic”, i va destacar el “lirisme sublim, els silencis visuals i les relacions de les matèries i superfícies” de la seva obra. “El paper ha deixat de ser un suport pictòric per ser matèria”, va comentar Palomo.
L’acte també va comptar amb la presència d’Anton Granero, director d’ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies; Montse Salcedo, directora de l’Escola d’Art de Vic; Susagna Roura, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic; i Josep-Eladi Baños, rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Tots ells van dedicar elogis a la figura de Roca i, en aquesta línia, Baños va comentar que es preveu incorporar una obra de l’artista al fons d’art de la UVic.
‘Esborradís i blanc’
L’exposició, que es pot visitar fins al 23 de juny a l’Escola d’Art de Vic, recull una selecció d’obra artística i treballs de diferents moments de la trajectòria de Roca en l’àmbit de les arts. Exhibeix diferents obres pictòriques on predominen els tons beixos, negres, grisos i el marró, i també obres on experimenta amb el paper i la matèria així com blocs de dibuix i d’esbossos, quaderns de notes, fulletons d’exposicions, i peces de ceràmica, etc. També es projecta un vídeo on es pot veure a l’artista en diferents moments de la seva vida professional i personal. El títol, ‘Esborradís i blanc’, està inspirat en una estrofa d’una poesia de l’escriptor Lluís Calvo que agradava a Roca.
L’exposició s’acompanya d’una publicació editada per Camí de Marges que permet ampliar la visió sobre la dimensió artística de Roca, incorporant més documentació gràfica de la seva obra i d’experiències artístiques, complementada amb textos seus i d’altres persones. La presentació d’aquesta publicació tindrà lloc divendres 11 de juny (19 h) a l’Escola d’Art de Vic.
Aina Roca Anfruns. Llicenciada en Enginyeria Química (2001) i Màster en Arts Visuals i Educació (2019) per la Universitat de Barcelona. I Tècnica Superior en Arts Plàstiques i Disseny en Arts Aplicades al Mur (pintura) per l’Escola d’Art de Vic (2012). Va fer estudis de Ceràmica Artística a l’Escola d’Art de Vic (2004-2006), i de pintura al taller de Ferran Sanz-Clos (2004) i al taller de pintura La Porta Blu (Roma, 2002), lloc on va iniciar la seva dedicació a l’art. Entre les seves exposicions cal destacar, el 2011, l’exposició Fabriano 200g/m2. (Escola d’Art de Vic). El 2012, Matèria Sonora (Vesprades de gener / Casino de Vic); Fabriano 200g/m2 a la Top Application Awards (Milà), i Papers en Papers, projecte final becat per la Fundació Felícia Fuster (ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies, Vic).
Sobre ACVIC
ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals, tant de l’entorn immediat com de fora, i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social, creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.
Fotografia: De la mostra ‘Esborradís i blanc’, d’Aina Roca Anfruns, a l’Escola d’Art de Vic. Crèdit: Monmar Comunicació ©