Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Segona edició del curs Capacitació per a l’abordatge de les violències masclistes

Notícia anterior
Notícia posterior

masclismes no

La presidenta de l’institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, i la directora de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), Marta Felip, varen presentar (21/04/2021) el curs Capacitació per a l’abordatge de les violències masclistes (CAVM). L’acte d’inauguració de l’edició va comptar amb l’advocada Carla Vall, que és docent en el curs, qui ha impartit una conferència, i l’experta Patrícia Martínez, tutora pedagògica del curs. Es tracta d’una formació adreçada a persones de diferents perfils professionals dels circuits territorials per a l’abordatge de les violències masclistes per aprofundir en l’abordatge, el marc legal i conceptual i el treball en xarxa.

La presidenta de l’ICD ha destacat que l’edició d’enguany és especialment rellevant perquè “aprofundeix en la modificació legislativa de la llei del Dret de les Dones a eradicar la Violència masclista que va ser aprovada pel Parlament el passat 22 de desembre”. I va subratllar la voluntat d’arribar “a totes les persones professionals dels diferents territoris” i l’elevat interès per fer la formació ja que “hem rebut 300 propostes de professionals amb molts bons currículums per a les 90 places que hi ha”.

Per la seva part, la directora de l’EAPC va destecar la col·laboració en diferents àmbits amb l’ICD “amb tot allò que podem aportar, formació i capacitació a totes aquelles persones interessades en el servei públic”. I va remarcat els efectes que la pandèmia està tenint en l’àmbit formatiu, afirmant que “és bo el format combinat síncron i asíncron al qual la pandèmia ens ha obligat”.

Patrícia Martínez, tutora pedagògica del curs, va posar de relleu que “la primera edició del curs va començar i crescut en un context inèdit de pandèmia que va trasbalsar molt àmbits, també la manera d’afrontar les violències masclistes. I en aquesta segona edició encara és el context que ens determina”.

També va destecar la necessitat de “crear comunitat”  i que “al final del curs no només s’hauran aprés continguts, sinó que s’hauran creat continguts i coneixement”.

En la seva intervenció Carla Vall va parlar de les afectacions i les novetats de la llei 17/2020 de 22 de desembre de modificació de la llei 5/2008 de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista i va indicar que “les lleis cristalitzen les lògiques socials d’un moment concret. Que una norma caduqui és una gran senyal, en aquest sentit a la norma 5/2008 li calia un canvi profund, en el seu moment va ser una llei pionera, una llei que serveix d’inspiració”. També va recordar “els canvis que hem viscut a nivell de violències masclistes en els darrers anys són increïbles. Des dels anys 90 fins ara les coses són molt diferents a com les enteníem i, a diferència dels anys 90, ara hem guanyat el pols social”.

L’advocada també va reivindicar el procés penal com una manera de recuperar la veu de les víctimes “en moltes ocasions volen fer saber l’impacte que ha tingut cap a elles, i a través dels escrits que presentem o del que manifestem les lletrades podem expressar missatges que les víctimes volen dirigir” i va remarcar que “això és importantíssim perquè no pot ser que als processos penals les víctimes sentin que són meres fons de prova i que els hi pregunten només pel dany que han patit”.

El curs és una formació transformadora que porta directament al lloc de treball de cada professional els aprenentatges generats i impulsa resultats tangibles ja que avalua la transferència de la formació mitjançant un projecte aplicat.

L’Institut Català de les Dones, seguint el mandat de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista i en el marc del Pla director de formació en equitat de gènere de Catalunya 2017-2020, facilita capacitació progressiva i permanent que ha de permetre a tot el personal al servei de les administracions públiques afrontar de manera integral la violència masclista.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere