PACTE VERD EUROPEU: desenvolupem l’economia blava sostenible a la Unió Europea
La Comissió Europea proposa avui un nou plantejament per a l’economia blava sostenible a la UE de cara a la indústria i els sectors relacionats amb els oceans, els mars i les costes. L’economia blava sostenible és fonamental per assolir els objectius del Pacte verd europeu i garantir que la recuperació, un cop passada la pandèmia, sigui verda i inclusiva.
«Una de les condicions necessàries per a una economia blava pròspera és gaudir d’uns oceans sans. La contaminació, la sobrepesca i la destrucció d’hàbitats, juntament amb els efectes de la crisi climàtica, amenacen la variada biodiversitat marina de què depèn l’economia blava. Cal que fem un canvi radical i desenvolupem una economia blava sostenible en què la protecció mediambiental i l’activitat econòmica vagin plegades», ha declarat avui Frans Timmermans, vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu.
«La pandèmia ha afectat els sectors de l’economia marina de diverses maneres, però totes elles ben profundes. Tenim l’oportunitat de començar de nou i volem assegurar-nos que la recuperació deixi de centrar-se en la simple explotació i s’enfoqui en la sostenibilitat i la resiliència. Per tant, si volem ser veritablement verds, hem de pensar en blau», ha declarat avui també el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius.
Tots els sectors de l’economia blava, incloent-hi la pesca, l’aqüicultura, el turisme costaner, el transport marítim, l’activitat portuària i la construcció naval, hauran de reduir el seu impacte mediambiental i climàtic. Per poder fer front a les crisis del clima i de la biodiversitat, cal que els mars estiguin sans i hem de fer servir els seus recursos renovables de manera sostenible per crear alternatives als combustibles fòssils i a la producció d’aliments que hem tingut fins ara.
La transició a una economia blava sostenible requereix que invertim en tecnologies innovadores. L’energia de les ones i l’energia mareomotriu, la producció d’algues, el desenvolupament d’eines innovadores per a la pesca, o la restauració dels ecosistemes marins ajudaran a crear nous llocs de treball i empreses verdes en el marc de l’economia blava.
La comunicació que es presenta avui estableix un programa detallat perquè l’economia blava pugui:
– Atènyer els objectius de neutralitat climàtica i contaminació zero: principalment mitjançant el desenvolupament de l’energia marina renovable, la descarbonització del transport marítim i l’ecologització dels ports. Una combinació sostenible d’energia oceànica composta d’energia eòlica flotant, tèrmica, mareomotriu i de les ones podria generar la quarta part de l’electricitat de la UE el 2050. Els ports són essencials per a la connectivitat i l’economia de les regions i països europeus, i podrien fer-se servir com a centres d’energia.
– Adoptar l’economia circular i reduir la contaminació: per exemple, a partir de noves normes pel que fa al disseny d’eines de pesca, el reciclatge de vaixells, el desmantellament de plataformes marines i les mesures per reduir la contaminació provocada pels plàstics i microplàstics.
– Preservar la biodiversitat i invertir en la natura: protegir el 30 % de la zona marítima de la UE revertirà la pèrdua de biodiversitat, permetrà que creixin les poblacions de peixos, contribuirà a mitigar el canvi climàtic i millorar la resiliència, i generarà beneficis financers i socials destacables. Es reduirà encara més l’efecte negatiu de la pesca en els hàbitats marins.
– Afavorir l’adaptació climàtica i la resiliència de les costes: les mesures d’adaptació, com ara el desenvolupament d’infraestructures verdes en les zones costaneres i la protecció de les costes de cara al risc d’erosió i inundacions, ajudaran a protegir la biodiversitat i els paisatges, cosa que beneficiarà el turisme i l’economia de la costa.
– Garantir la producció sostenible d’aliments: la producció sostenible i les noves normes de comercialització d’aliments marins, l’ús d’algues i herba marina, el reforçament del control de la pesca, i la recerca i innovació en l’aqüicultura cel·lular contribuiran a preservar els mars d’Europa. En adoptar les orientacions estratègiques per a l’aqüicultura sostenible a la UE, la Comissió també es compromet a donar-hi empenta.
– Millorar la gestió de l’espai marí: el nou Fòrum Blau permetrà que els usuaris del mar puguin coordinar el diàleg entre els operadors d’alta mar, les parts interessades i els científics en els àmbits de la pesca, l’aqüicultura, el transport marítim, el turisme, les energies renovables i d’altres, a fi de promoure l’intercanvi cooperatiu d’idees per fer un ús sostenible del medi marí. Després de l’adopció dels plans nacionals d’ordenació de l’espai marítim al març de 2021, el 2022 es publicarà un informe sobre l’aplicació de la Directiva sobre l’ordenació de l’espai marítim.
La Comissió també continuarà creant les condicions per afavorir l’economia blava sostenible a escala internacional, tot seguint el programa de governança internacional dels oceans.♦