Investigadors del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) participen a la Biennal Ciutat i Ciència: “La ciència que ens alimenta”
Aquest 8 de Juny, ha començat la segona edició de la Biennal Ciutat i Ciència, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per “interpel·lar i activar la gent que veu la ciència com quelcom allunyat de les seves vides”, en paraules del tinent d’alcaldia Joan Subirats. Aquesta segona biennal coincideix amb la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que ostenta Barcelona aquest 2021, i hi haurà nombrosos debats a l’entorn d’aquest tema. El CRAG tindrà presència en tres de les activitats de la Biennal.
El dimecres dia 9 al matí, la investigadora del CRAG Laura R. Botigué participarà en una “Àgora urbana sobre alimentació sostenible” juntament amb les dues científiques de l’IRTA Marta Terré i Marta Balsells. L’Àgora serà moderada per la responsable de comunicació i ciència oberta del CRAG Zoila Babot. L’objectiu d’aquesta i altres “àgores” que es duran a terme durant la Biennal és la de promoure vocacions científiques entre l’alumnat dels últims cursos d’educació primària, fent especial èmfasi en les nenes. Per això, el BIST, la FCRI, i el Departament d’Ensenyament, recuperen la iniciativa de les 100tífiques, en la que dones investigadores conversen amb l’alumnat sobre la seva professió. En aquest cas, les converses es duran a terme en un espai ben diferents per a totes, una plaça a l’aire lliure.
El mateix dimecres a la tarda, el professor del CSIC al CRAG Pere Puigdomènech conversarà sobre el progrés científic amb el metge i epidemiòleg de l’IMIM, Miquel Porta, al jardí interior d’illa Agustí Centelles. Una conversa que versarà sobre els límits de l’exploració científica, i sobre l’equilibri entre el valor social i econòmic del progrés científic. Aquesta activitat és oberta, amb inscripció prèvia al web.
El diumenge 13 de juny, tindrà lloc la 14a edició de la Festa de la Ciència, que enguany comparteix programació amb la Biennal. En un format diferent a l’habitual a causa de la pandèmia, el CRAG hi ofereix l’activitat que porta per títol “Quin és l’origen dels vegetals que mengem?”, a càrrec de l’investigador Iban Eduardo. En una xerrada-demostració, Eduardo explicarà, de manera amena, com han canviat les plantes de les quals ens n’alimentem des del neolític fins a l’actualitat, i com podríen seguir canviant gràcies a les noves tècniques d’edició gènica. Una activitat per a adults i joves a partir de 12 anys gratuïta, però amb inscripció prèvia al web.
Sobre el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) és un centre que forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya, i que es va establir com a consorci de quatre institucions: el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). La recerca del CRAG s’estén de la investigació bàsica en biologia molecular de plantes i animals de granja, a les aplicacions de tècniques moleculars per la millora genètica d’espècies importants per l’agricultura i la producció d’aliments en estreta col·laboració amb la indústria. Des de l’any 2016, el CRAG és reconegut com a “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa” pel Ministeri de Ciència i Innovació.♦