Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

VERIFICAT llança el primer web de Catalunya per desmentir els rumors relacionats amb les vacunes i la salut

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

verificat

Verificat llança el primer portal de Catalunya de verificació d’informació relacionada amb la pandèmia del SARS-CoV-2, les vacunes contra la covid-19 i altres temes sobre salut, un espai on es desmenteixen amb dades científiques els rumors que circulen a les xarxes socials. 

La plataforma www.verificat.cat/salut és possible gràcies a l’aliança de Verificat amb l’Institut Global de Salut (ISGlobal) de Barcelona, que assessora científicament les nostres verificacions, en el marc d’un projecte global finançat pel Google News Initiative i coordinat per Aleteia per a combatre la desinformació sobre salut que ens envolta des que va començar l’emergència sanitària. 

Les informacions falses s’aprofiten del desconeixement de les persones per manipular-les. Això passa amb tots els temes, però sobretot amb la ciència. Des del febrer del 2020, hem vist un augment dràstic de la desinformació. Els membres de la International Fact-Checking Network, xarxa de la que forma part Verificat, hem desmentit més de 6.000 missatges sobre el coronavirus, les seves formes de transmissió, les suposades cures o el seu origen. 

Aquesta pàgina funcionarà com un consultori, on els usuaris podran resoldre dubtes sobre la covid-19, les vacunes, nutrició i salut en general. Hi trobaran informació verificada sobre aquests temes, infografies per conèixer com funcionen els mecanismes científics relacionats amb el coronavirus i articles que ajudaran a entendre millor aquests processos per tal que els puguem protegir dels missatges sense fonament científic.

També es contestaran les preguntes que formulin els usuaris directament a través del web o mitjançant el número de WhatsApp de Verificat 666 908 353. 

Com a part de l’esforç per posar fre a l’allau de rumors i dades falses que ens circulen, Verificat començarà a partir de setembre una sèrie de tallers a biblioteques de Barcelona sobre desinformació i salut a persones de més de 55 anys, per a donar-los les eines necessàries amb les que detectar informacions que no són veritat. 

Verificat és la primera plataforma de verificació de Catalunya i forma part de la International Fact-Checking Network com a signant del seu Codi de Principi i la Plataforma per a l’Educació Mediàtica de Catalunya, promoguda pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Si vols estar al dia d’aquestes i altres novetats sobre desinformació a Catalunya i el món, apunta’t a la nostra newsletter.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere