Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

UVic-UCC: Albert Altés guanya el primer Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana amb una obra que reivindica el valor de la ciència

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

premi

Albert Altés és el guanyador del Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana, amb l’obra que porta per títol Va de virus. El premi, que convoca la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) juntament amb Eumo Editorial, té l’objectiu de promoure el conreu i la difusió d’aquest gènere en llengua catalana i està dotat amb cinc mil euros, a més de la publicació de l’obra.

El veredicte es va fer públic dijous passat al Palau Robert de Barcelona en un acte presidit pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, la directora d’Eumo Editorial, Montse Ayats, i Ricard Torrents, que dona nom al premi en reconeixement al seu lideratge en la recuperació dels estudis superiors a la ciutat de Vic i en la fundació d’Eumo Editorial. A l’acte també hi ha intervingut la sociòloga Marina Subirats, portaveu del jurat.

Els virus com a motors de l’evolució

En l’obra premiada, Va de virus, l’autor ha volgut explicar d’una manera entenedora i planera la funció dels virus des de l’origen de la vida fins als nostres dies, i el paper que han tingut com a motors de l’evolució, com a creadors de nous gens i com a generadors de diversitat. “És cert que inicialment vàrem conèixer els virus pels estralls que provocaven, però avui sabem que els beneficis que ens han aportat són infinitament més grans que els danys que ens han causat en el passat”, afirma l’autor, que amb aquesta obra ha volgut fer un homenatge “a aquest sistema col·laboratiu i universal que anomenem ciència”.  En l’acte d’avui ha manifestat que va decidir presentar-se a un premi d’assaig “perquè aquesta és la forma literària més democràtica que hi ha”. El jurat, a més de la temàtica, ha valorat que l’obra posa de relleu les aportacions que les dones han fet a la ciència al llarg de la història.

Albert Altés Hernàndez és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, hematòleg, cap de servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia i professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Aquest és el seu primer assaig divulgatiu, escrit en els mesos àlgids de la pandèmia, motivat per comprendre què aportaven de bo els virus, davant de la desgràcia que estenia la covid-19.

Una convocatòria multitudinària

Segons va explicar la portaveu del jurat, la professora i sociòloga Marina Subirats, en aquesta primera convocatòria del premi s’hi van presentar 36 treballs, signats per un sol autor, dels quals 7 eren dones i 29 homes. Les temàtiques dels assajos presentats anaven sobretot de literatura i filosofia, però també sobre ètica, feminisme, pensament polític, ecologia i ciència.

El jurat format per Jordi Amat, Pilar Godayol, Xavier Antich, Marina Subirats, Francesc Codina, Cristina Pujades i Blanca Llum Vidal, va decidir recomanar també la publicació de l’obra Del reggae al trapnous messianismes sota el beat, un estudi cultural sobre la música negra i urbana que signa Pau Torner Jolonch.

En homenatge a Ricard Torrents

Aquest premi ret homenatge a Ricard Torrents, assagista, traductor i crític literari, especialitzat en el poeta Jacint Verdaguer i impulsor de la UVic-UCC de la qual fou el primer rector, a més de fundador d’Eumo Editorial. Torrents ha posat de manifest que el seu compromís intel·lectual al servei de la construcció del país es reflecteix en aquest premi “que apel·la als recercadors a tractar qüestions relacionades amb les humanitats, les ciències, l’educació i la universitat mateixa” i ha afegit que “sense recerca i sense educació, una cultura no avança”.

Per la seva banda, la directora de d’Eumo Editorial, Montse Ayats, va reivindicar la presència de l’assaig en el panorama literari afirmant que “hi ha literatura d’idees en català i val la pena dedicar-hi espai”, tal com ha vingut fent Eumo Editorial des de fa més de quaranta anys.

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va explicar la voluntat d’homenatjar amb aquest premi la persona que va liderar l’equip fundacional de la Universitat de Vic (avui Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya) “des d’un àmbit que sempre ha estat molt pròxim a l’homenatjat i al qual ha dedicat, en part, la vida: l’edició i l’assaig”.

Oberta la segona edició del premi

L’acte va concloure amb l’anunci de l’obertura de la convocatòria de la segona edició del premiEl treballs han de ser lliurats en format PDF i han de portar un títol i un pseudònim de l’autor. S’han d’enviar per correu electrònic a eumoeditorial@eumoeditorial.com abans del dia 30 de gener de 2022. S’hi podran presentar obres que tractin sobre qüestions relacionades amb les humanitats, les ciències, l’educació i la universitat. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere