Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

EDITORIAL: La infantilització d’alguns Programes Sèniors de les nostres universitats

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Hem llegit una notícia explicada en aquest LO CAMPUS DIARI titulada: Recerca de la Xarxa Vives d’Universitats i la Fundació Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull: “Els programes universitaris sènior milloren la salut física i mental dels majors de 50 anys”, i el que expliquen és una excel·lent noticia, perquè a més de tenir impacte en la salut física i mental, en les dones sèniors estudiants, que són majoria en aquests programes, estudiar les allibera dels mandats de gènere imposats socialment i millora l’autoestima.

Quasi no hagués calgut cap recerca, cap publicació acadèmica i cap referència periodística, perquè només cal entrar en una aula plena de sèniors o colar-se en una rotllana de discussió de sèniors en bars, claustres i jardins universitaris, per copsar l’entusiasma d’aquests honorables estudiants. Són els protagonistes d’un envelliment actiu, que només potser que positiu i beneficiós per a tothom, sobretot per a ells i elles.

Només deixeu-nos fer uns comentaris constructius:

En algunes universitats els seus Programes Sèniors són d’un nivell de divulgació massa de base, massa senzills. La universitat no pot substituir la divulgació d’Ateneus i Cursos de tot tipus, que per exemple ofereixen les associacions o entitats culturals, cíviques i recreatives. Caldria oferir un nivell intel·lectual més alt. I sobretot fa mal el grau d’infantilització i paternalisme que algun servei universitari tracta acadèmicament els sèniors.

Són SÈNIORS però no idiotes. Simplement són estudiants majors d’edat, gent gran, pre i post jubilats.

L’altre comentari que volem fer, lliga en el nivell acadèmic dels estudis ofertats i la seva metodologia.

És sabut que les universitats de parla catalana ofereixen diferents fórmules per atendre als sèniors. Fonamentalment són quatre models:

Un són els Ensenyaments específics que són Plans d’estudis dissenyats i implementats per la universitat específicament per a persones sèniors. 

L’altre model són els Programes integrats en el que l’estudiantat sènior cursa assignatures amb l’estudiantat oficial de titulacions reglades oficials. Poden ser assignatures soltes i no és necessari realitzar tot un curs.

També hi ha els Programes Mixtes que són aquells en els que es combinen Ensenyaments Específics i Programes Integrats, que ja hem comentat.

I per últim hi ha les anomenades “Aules d’Extensió Universitària” que ofereixen  activitats de tipus cultural, no organitzades com estudis universitaris. Aquestes “Aules” són unes històriques institucions que han fet molta i bona feina.

Nosaltres, que sempre ens ha agradat més el Programa Integrat per a sèniors, anem més lluny i volem reivindicar que un sènior pugui cursar les titulacions reglades oficials, siguin graus, màsters o cursos oficials de Formació Continuada.

No totes les Universitats, Facultats i Escoles ho faciliten. Encara que legalment dubtem que es pugui “aturar” un sènior que s’inscriu a una carrera oficial, encara que els seus companys d’aula tindran 40 o 45 anys de diferència.

Si hi ha universitats pocs sensibles amb els estudiants joves que “estudien i treballen”, aquestes mateixos institucions s’horroritzen que els Sèniors puguin seguir dia a dia uns estudis reglats.

Llarga vida als estudis dels sèniors !!!

Nosaltres admirem la vellesa empoderada.

EDITORIAL en ÀUDIO
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere