Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Homenatge a l’excel·lent especialista en literatura medieval catalana Lola Badia a la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Aquest dimarts 21 de setembre a les sis de la tarda, l’aula Joan Maragall de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona acollirà un acte de reconeixement a la trajectòria acadèmica i professional de la catedràtica de Literatura Catalana de la Universitat de Barcelona Lola Badia.

Durant l’acte, conduït pel professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General Joan Santanach, es presentaran els dos volums del llibre d’homenatge a Badia que s’han publicat recentment, «Qui fruit ne sap collir». Homenatge a Lola Badia, a cura d’Anna Alberni, Lluís Cifuentes, Joan Santanach i Albert Soler. L’homenatjada tancarà l’acte amb la conferència «El que he après dels dos volums de Qui fruit ne sap collir». 

Lola Badia (Barcelona, 1951), que es jubila enguany, per bé que continuarà encara com a catedràtica emèrita, ha estat catedràtica de Literatura Catalana de la Universitat de Barcelona des del 1987. La seva trajectòria com a docent i investigadora ha obert nombroses línies de recerca i ha creat una important escola d’estudis literaris, alhora que ha establert àmplies relacions amb estudiosos internacionals.

La seva recerca s’ha centrat, preferentment, en la lírica i la narrativa de tradició trobadoresca, la cultura literària dels escriptors catalans dels segles XIV i XV, les obres de Ramon Llull i l’herència científica en llengua vulgar. Va fundar el Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona i ha coordinat, amb Albert Soler, la Base de Dades Ramon Llull. És autora, amb Anthony Bonner, de Ramon Llull. Vida, pensament i obra literària (1988), i amb Joan Santanach i Albert Soler, de Ramon Llull as a vernacular writer. Communicating a new kind of knowledge (2016). També és l’editora de Començaments de medicina. Tractat d’astronomia de Ramon Llull (2002), entre molts altres títols. 

Juntament amb altres lul·listes, va tenir cura de l’edició de les actes del congrés d’obertura i de cloenda de l’Any Llull (2018, Edicions UB i Universitat de les Illes Balears). Així mateix, Badia ha destacat en l’edició crítica de clàssics, especialment valencians, i en traduccions, amb obres com Poesia catalana del s. XIV. Edició i estudi del Cançoneret de Ripoll (1983); la traducció del Dragmaticon philosophiae, de Guillem de Conches (1997), i l’edició crítica de Lo Somni, de Bernat Metge (1999), i de Curial e Güelfa (2011). Actualment, coordina el Seminari de Literatura i Cultura de l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna (SLIMM) i és la responsable del Grup de Recerca Consolidat Literatura i Cultura Catalanes Medievals. Membre numerari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, l’any 2000 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic.

Coeditada per Edicions UB i Editorial Barcino, «Qui fruit ne sap collir». Homenatge a Lola Badia aplega, en dos extensos volums, setanta articles escrits per deixebles, col·legues i amics d’arreu del món que reconeixen el mestratge, l’entusiasme i el compromís d’una de les figures clau dels estudis en literatura catalana medieval dels darrers temps. El llibre inclou una miscel·lània de treballs que coincideixen amb els interessos de recerca de l’homenatjada: les literatures medievals i el seu rerefons clàssic; la medicina, l’alquímia, l’astrologia i altres manifestacions de la ciència de l’edat mitjana, i la figura de Ramon Llull.

En el primer volum hi col·laboren Anna Alberni, Giovanni Albertocchi, Rafael Alemany Ferrer, Annamaria Annicchiarico, José Aragüés Aldaz, Jaume Aymar i Ragolta, Rafael Beltran, Anthony Bonner, Lluís Cabré, Miriam Cabré, Rosanna Cantavella, Antònia Carré, Lluís Cifuentes i Comamala, Alejandro Coroleu, Chiara Crisciani, Rocío Da Riva, Fernando Domínguez Reboiras, Anton M. Espadaler, Giorgio Faggin, Kálmán Faluba, Anna Fernàndez-Clot, Montserrat Ferrer Santanach, Alexander Fidora, Roger Friedlein, Francisco M. Gimeno Blay, Sebastià Giralt, Francesc J. Gómez, David Guixeras Olivet, Robert D. Hughes, Josep Izquierdo, Xavier Lamuela, Jeremy Lawrance, Lino Leonardi, Albert Lloret, Marta Marfany, Sadurní Martí, Llúcia Martín Pascual, Tomàs Martínez Romero, Josep Massot i Muntaner, Annemarie C. Mayer i Jaume Mensa i Valls.

El segon volum reuneix les contribucions de Károly Morvay, María de las Nieves Muñiz Muñiz, Josep Murgades, Marina Navàs Farré, Raquel Parera, Jordi Parramon i Blasco, Gemma Pellissa Prades, Michela Pereira, Raffaele Pinto, Elena Pistolesi, Josep Pujol, Rafael Ramos, Xavier Renedo Puig, Francisco Rico, Maribel Ripoll Perelló, Isabel de Riquer Permanyer, Pere Rosselló Bover, Josep E. Rubio, Josep Maria Ruiz Simon, Julio Samsó, Joan Santanach Suñol, Simone Sari, Albert Soler, Josep Solervicens, Barry Taylor, Maria Toldrà i Sabaté, Jaume Torró Torrent, Francesc Tous Prieto i Ilaria Zamuner. L’obra es completa amb un recull bibliogràfic, ordenat cronològicament, de la prolífica activitat de Lola Badia, compendiat per Lluís Cifuentes i organitzat en dos blocs. El primer conté les obres relacionades més directament amb la tasca de recerca i amb l’alta divulgació, incloent-hi els llocs web i les bases de dades que ha dirigit. El segon recull obres adreçades a un públic més ampli, com ara col·laboracions a la premsa escrita, la ràdio i la televisió, entre d’altres. Una taula d’adhesions, on prop de dues-centes persones fan constar el seu reconeixement a la investigadora, clou els dos volums. 

IMATGE: La catedràtica emèrita Lola Badia.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere