Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

U-Multirank crea el nou “Índex de cooperació en l’ensenyament superior”, que mostra que la cooperació és la clau de l’èxit estratègic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La vuitena publicació anual d’U-Multirank demostra que les universitats que col·laboren amb el seu entorn local i de manera transfronterera obtenen uns resultats més bons que la resta. La darrera anàlisi del nou Índex de cooperació —exclusiu d’U-Multirank— mostra dues tendències principals:

1.    La cooperació dona fruit: els centres d’ensenyament superior que col·laboren amb altres institucions, empreses i indústries, governs i organismes regionals, o de manera transfronterera, obtenen resultats més bons que les que no esmercen tants esforços a la cooperació.

2.    Les universitats europees cooperen més activament per comparació a les d’altres regions, especialment en els àmbits de la docència i l’aprenentatge, la recerca, l’intercanvi de coneixements i la internacionalització.

L’ampli abast de les dades d’U-Multirank demostra els efectes positius de la cooperació pel que fa a diversos aspectes relacionats amb els resultats dels centres. En els centres que ocupen les primeres posicions de l’Índex de cooperació, la proporció de l’alumnat que es gradua en la data prevista és més gran (el 82 % dels estudiants de màster davant del 73 %). Els alumnes que es graduen en un dels centres que més cooperen funden empreses molt més sovint (32 empreses de graduats per cada 1000 graduats davant de 17 entre totes les institucions). A més, el seu nombre de publicacions (normalitzat per la mida) gairebé duplica el de tota la resta d’universitats.

Després de comparar dades de gairebé 2 000 universitats al llarg de sis anys, U-Multirank mostra que, malgrat els efectes mundials de la covid-19, la cooperació exterior encara és un element fonamental de l’ensenyament superior. A fi d’analitzar la cooperació, U-Multirank ha desenvolupat el nou «Índex de cooperació», que té en compte set aspectes relacionats amb aquesta qüestió: les associacions estratègiques; les titulacions conjuntes; els períodes de pràctiques; les copublicacions ¾internacionals, amb socis empresarials i regionals¾; i les copatents amb empreses.

L’anàlisi d’aquests aspectes de la cooperació a cada regió mostra que les universitats de la Unió Europea treuen bons resultats en gairebé totes les categories de l’Índex de cooperació. Tenen més programes conjunts: els centres de la UE que es troben entre les cent primeres posicions de l’Índex de cooperació d’U-Multirank en tenen gairebé quatre vegades més que les universitats de fora de la UE, i els seus programes de mobilitat, tant per als alumnes que hi arriben com per als que en marxen, donen resultats més bons. El nou «Índex de cooperació en l’ensenyament superior» mostra que les universitats cooperen de maneres molt diferents. No hi ha cap universitat que se situï entre les cent millors en totes set categories de l’Índex de cooperació. Més aviat, la manera en què els centres cooperen està lligada a l’estratègia específica que té cadascun.

«Els darrers resultats d’U-Multirank mostren que la cooperació funciona de debò en l’educació superior. Ja sigui que col·laborin amb altres centres associats o altres actors socials, com ara les empreses i la indústria, els centres socials i culturals, o organismes públics, en tots els casos sembla que hi ha un efecte positiu en els resultats», han declarat els professors universitaris Dr. Frans van Vught i Dr. Frank Ziegle, corresponsables del projecte U-Multirank.

Els darrers resultats d’U-Multirank no només ofereixen informació sobre els efectes de la cooperació exterior sinó que, com a classificació mundial que té en compte diversos aspectes, mostren de manera transparent i detallada els resultats de les universitats. Gràcies a això, els estudiants poden estar més ben informats a l’hora de decidir què estudiar o on estudiar-ho en funció de què considerin més important. Les universitats poden fer servir les dades d’U-Multirank per avaluar els seus punts forts i febles i trobar la manera de crear o reforçar el seu pla estratègic, incloent-hi els aspectes relacionats amb la cooperació.

L’eina interactiva per ajudar els estudiants a trobar la universitat o programa que els sigui més adient està disponible a www.umultirank.org. Enguany, U-Multirank ofereix per primera vegada un mapa interactiu de les universitats més cooperatives d’arreu del món (ENLLAÇ).

U-Multirank ofereix tant als periodistes com a la resta d’usuaris una sèrie de classificacions i anàlisis, com ara informes sobre els resultats de les universitats en un país concret o la seva llista dels «25 millors» en diferents àmbits, com poden ser les relacions entre les universitats i les empreses, o les universitats més internacionals. Des que es va publicar per primera vegada l’any 2014, U-Multirank ha més que duplicat el nombre d’universitats (centres d’ensenyament superior) que analitza, que han passat de 850 a 1 948, i ha ampliat el nombre de països que abasta, de 74 a 97, amb la qual cosa engloba més de 5 500 facultats i més de 12 000 programes d’estudi de trenta disciplines diferents.

U-Multirank és un plantejament alternatiu a les comparacions entre universitats i ofereix una solució a les mancances de les classificacions tradicionals. La seva perspectiva àmplia i diversificada ajuda a comparar els resultats de les universitats parant atenció a una sèrie d’activitats en què poden rebre una qualificació que va de la «A» (molt bona) a la «E» (baixa). Permet als usuaris de conèixer els punts forts i febles de les universitats centrant-se en els aspectes que més els interessin. Les dades que incorpora U-Multirank provenen de diferents fonts, cosa que permet que els usuaris accedeixin a una gran quantitat d’informació, com ara: dades proporcionades pels centres, dades obtingudes de bases de dades bibliomètriques i de patents internacionals, de bases de dades nacionals, i d’enquestes fetes a més de 100 000 estudiants d’universitats que hi col·laboren.

U-Multirank va néixer en una conferència de la Comissió Europea durant la presidència francesa de l’any 2008. Des del 2017 ha estat finançat per la Fundació Bertelsmann, el programa Erasmus+ de la Unió Europea i el Grup Santander. Un consorci independent dirigit pel Centre per a l’educació superior (CHE), a Alemanya, és l’encarregat de desenvolupar i gestionar U-Multirank. El centre d’estudis polítics d’ensenyament superior (CHEPS) de la Universitat de Twente i el Centre d’estudis de ciència i tecnologia (CWTS) de la Universitat de Leiden, tots dos als Països Baixos, així com la Fundación Conocimiento y Desarrollo, a Espanya, són socis en aquest projecte. El consorci està dirigit pels professors Frans van Vught, del CHEPS, i Frank Ziegele, del CHE.

Els centres que hi vulguin participar l’any 2022 poden emplenar la sol·licitud en línia.

Mapa interactiu que mostra les universitats més cooperatives

Gràfic sobre els efectes de la cooperació

Llista completa de les 25 universitats del món amb uns resultats més bons (incorpora la nova llista de l’Índex de cooperació)

Informes sobre resultats mundials i nacionals de les universitats de cada país (disponible per a un conjunt determinat de països)

Llista completa de les universitats que participen en l’U-Multirank l’any 2021

Preguntes freqüents

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere