Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

EDITORIAL: Les lectures amputades a les universitats

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Necessitaríem estudis actualitzats de que llegeixen els nostres estudiants a les universitats, però com que tot just ha començat el curs acadèmic, ens haurem de basar en experiències d’anys anteriors, però que ens poden ajudar per no ensopegar de nou en la mateixa pedra.

L’univers universitari no és tot igual i depèn de diferents universitats, facultats o escoles i es clar també depèn de la tipologies dels estudis cursats, com també depèn del nivell acadèmic dels estudis superiors, per trobar conductes de lectura també diferents.

Conductes de lectura que per un estudiant de filologia poden ser essencials, mentre que per una carrera més científica i tècnica pot semblar que no tant. Qüestió totalment falsa.

Només dos comentaris:

Si el professor continua a l’aula oferint o recomanant articles o capítols de llibres fotocopiats de materials per la seva assignatura, ens podrem trobar amb una situació paradoxal, que hi ha alumnes que mai han llegit un llibre sencer o vist en la seva integritat una revista acadèmica fonamental, que per més absurditat és de  l’especialitat de la que intenten graduar-se.

L’altre comentari és sobre que els estudiants que segueixen graus científics o tècnics, haurien de tenir també una educació cultural o humanística profunda. Això no passa en general.

Però passa una barbaritat de docència que caldria corregir.

Hi ha graus científics que en alguna assignatura cal presentar algun autor o obra humanística i la barbaritat és oferir a l’aula un PowerPoint de les idees centrals d’un autor, amb frases emblemàtiques de llargada de tuït i dir a l’estudiant que no cal que es llegeixi el llibre original.

Aquests super-resums de frases digerides, contribueixen a l’amputació de les lectures dels universitaris.

No podem substituir llegir l’estructura global d’una obra només per un capítol i no podem substituir un llibre per una presentació informàtica suposadament “bonica”, que desnaturalitza l’obra i l’autor que pretenen presentar.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere