Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un consorci europeu aplicarà models d’intel·ligència artificial usant dades geo-espacials per generar indicadors que ajudin a una gestió sostenible de les vinyes

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El BSC participa en el projecte europeu VitiGEOSS, que vol contribuir al desplegament de nous serveis destinats a optimitzar la sostenibilitat en la viticultura mitjançant eines que millorin la gestió del reg i fertilització, les malalties de la vinya i la producció, juntament amb eines de predicció climàtica i anàlisi de fenologia.

El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte i s’encarregarà de l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial per a l’anàlisi, optimització i integració de múltiples fonts de dades que permetin desenvolupar alguns dels serveis, a fi d’obtenir millores en la productivitat i en la sostenibilitat de les explotacions vitivinícoles.

El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) participa juntament amb el centre tecnològic Eurecat en el consorci europeu VitiGEOSS, que integra l’analítica de dades satel·litals, drons, maquinària i dades de sensors instal·lats en el camp, per desenvolupar nous serveis destinats a la millora de la gestió d’explotacions vitivinícoles.

Amb la finalitat de facilitar la gestió sostenible de vinyes, es generaran nous serveis intel·ligents de previsió climàtica, de detecció i previsió de la fenologia, de predicció del risc de malalties i de recomanació de tractaments, de generació d’indicadors del cultiu i predicció de producció o d’optimització en la gestió dels recursos així com de seguiment d’indicadors de sostenibilitat.

El BSC s’encarregarà del co-disseny del servei intel·ligent de previsió meteorològica i climàtica en col·laboració amb les bodegues Torres, Symington i Mastroberardino. Aquest servei, que s’integrarà dins de la plataforma desenvolupada pel projecte, proporcionarà prediccions climàtiques per als propers dies, setmanes i mesos, útils per a la gestió de la vinya. El BSC també serà responsable de la disseminació dels resultats del projecte i participarà en l’organització de seminaris virtuals i tallers dirigits a la comunitat vitivinícola així com a potencials proveïdors de serveis amb la finalitat d’expandir l’ús de les dades geo-espacials i dels serveis climàtics.

En concret, la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat s’encarregarà de l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial per a l’anàlisi i la integració de múltiples fonts de dades que permetin desenvolupar nous serveis de gestió de malalties fúngiques, l’optimització de recursos i el seguiment d’indicadors de sostenibilitat, a fi d’obtenir millores en la productivitat de les explotacions vitivinícoles.

Finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, el projecte VitiGEOSS integra i millora les solucions existents per acoblar les imatges de satèl·lit amb els sensors ubicats al camp, amb l’objectiu d’augmentar la resolució i fiabilitat de la informació provinent dels diferents satèl·lits aplicada al sector vitivinícola.

Amb aquesta finalitat, “VITIGEOSS integrarà en una única plataforma, un ecosistema de serveis de suport a la gestió agronòmica adreçats al cultiu de la vinya, permetent en un futur la integració de nous serveis així com l’oferta dels seus serveis a altres eines del mercat”, remarca Josep Pijuan, investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat.

Per aconseguir l’objectiu, “avançarem en la prescripció agronòmica desenvolupant un ecosistema de serveis per al sector vinícola per donar suport als agricultors i productors, optimitzar el cultiu sostenible de la vinya mitjançant sistemes de suport a la presa de decisions sobre previsió meteorològica i climàtica, fenologia, malalties i operacions comercials i, per extensió, aprofitant al màxim les dades i els recursos europeus públics”, explica la coordinadora del projecte VitiGEOSS i gestora de projectes del centre tecnològic Eurecat, Rosa Araujo.

“Estem validant el potencial d’integrar les capacitats dels serveis d’imatges satel·litals, imatges aèries i dades de sensors al camp i maquinària mitjançant la intel·ligència artificial per promoure una millor gestió i planificació de camps i vinyes, així com l’optimització de pràctiques agrícoles innovadores”, afirma el director de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada, Xavier Domingo. “L’ús de recursos oberts com els serveis d’observació de la terra facilita l’accés a noves fonts d’informació que poden millorar l’eficiència de les vinyes mitjançant nous indicadors de l’estat d’aquestes i de la seva producció”, afegeix.

Actualment, la Unió Europea és el major productor de vi a nivell mundial i la seva elaboració és la principal activitat econòmica de moltes zones del sud d’Europa. En aquest sentit, la innovació impulsada per VitiGEOSS té l’objectiu de respondre als futurs desafiaments de la indústria del vi, intensificant la producció d’una manera sostenible i, a la vegada, mitigar els efectes del canvi climàtic, reduir els impactes ambientals negatius i promoure el creixement econòmic a nivell local.

El consorci del projecte VitiGEOSS està format per nou socis d’Espanya, Itàlia, Portugal i dels Països Baixos, incloent tres organitzacions de l’àmbit de la recerca i la tecnologia (Eurecat, el Barcelona Supercomputing Center i Fundazione Links), una universitat (University of Naples Federico II), una pime (ELEAF), una firma de consultoria (PwC) i tres grans bodegues (Familia TorresSymington i Mastroberardino).

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere