La Universitat Oberta de Catalunya s’uneix al Programa Català de Refugi per potenciar la cultura i mentoria de l’acollida
Aquest curs, les mentories per a persones refugiades comptaran amb la participació de la comunitat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
El Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya prepara un conveni de col·laboració amb les 12 universitats catalanes per tal que les persones refugiades pugin seguir els estudis a Catalunya.
Aquest mes amb l’inici de curs acadèmic i davant la crisi de drets humans en matèria de migracions i refugi, el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme (DGMRA), i la UOC han començat a col·laborar per fomentar la participació de la comunitat universitària en el Programa de mentoria amb persones refugiades.
Promogut pel Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades (CAPR) a través del Programa Català de Refugi i adscrit a la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, és el primer cop que el Programa de Mentoria s’obre al món universitari i ho fa de la mà de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per les possibilitats que ofereix el seu model 100% en línia. “La virtualitat ens permet ampliar l’abast territorial i l’impacte social del programa. És molt important trobar fórmules perquè la societat catalana i les institucions tinguin l’oportunitat d’implicar-se en l’acollida de persones refugiades, en la mesura que puguin i com creguin que pot ser més útil”, assenyala la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.
Mentories per atendre les necessitats més bàsiques de les persones refugiades o sol·licitants d’asil
El Programa de Mentoria forma part del Programa Català de Refugi i està adscrit al Departament d’Igualtat i Feminismes. Des de 2017 s’hi atenen les necessitats bàsiques de les persones refugiades o sol·licitants d’asil i s’hi promou la seva inclusió i autonomia laboral i social. En bona part, això s’aconsegueix gràcies a l’acompanyament de les persones voluntàries que participen en el Programa. La mentoria funciona en grups d’entre 2 i 5 persones que acompanyen una o vàries persones refugiades i els donen suport en l’aprenentatge del català, en la descoberta de l’entorn o en l’ampliació de la seva xarxa social i del seu itinerari professional. Les trobades entre persones mentores i refugiades són d’entre 2 i 4 hores i tenen lloc cada setmana durant 8 mesos que poden arribar a prorrogar-se fins a un any.
Conveni amb les 12 universitats catalanes
L’acord entre el Departament d’Igualtat i Feminismes i la UOC converteix aquesta universitat en la primera participant d’àmbit universitari del que “esperem que acabi sent tots el centres del sistema universitari català” afirma la Secretària d’Igualtats, Mireia Mata.
La col·laboració iniciada pretén impulsar la participació de l’alumnat de la UOC al Programa de Mentoria. També permetrà que el voluntariat universitari del Programa d’acollida per a persones refugiades de la UOC es pugui formar específicament en mentoria d’orientació laboral i social a persones refugiades, formació impartida per la Generalitat. “No només contribuïm a donar resposta a les necessitats socials, com ara facilitar l’arrelament dels col·lectius més vulnerables a la nostra societat, sinó que també facilitem al nostre estudiantat l’adquisició de competències ètiques i globals, que integrin valors com el sentit de justícia social, equitat i inclusió”, remarca Pastora Martínez Samper, vicerectora de Globalització i Cooperació de la UOC.
L’estudiantat de la UOC es troba fortament repartit pel territori i el seu perfil es caracteritza per tenir un recorregut acadèmic i laboral més llarg, fet que pot ajudar a assolir tant els objectius del programa com a poder donar resposta a les entitats d’acollida, independentment de la seva ubicació geogràfica.
La UOC treballa des de l’any 2015 en programes de voluntariat amb entitats socials d’arreu del territori. Fins ara més de 600 estudiants de la Universitat han realitzat algun programa de voluntariat amb el tercer sector.
Amb la mirada posada en les persones afganeses refugiades a Catalunya
El Departament d’Igualtat i Feminismes prepara un conveni de col·laboració amb les 12 universitats catalanes, tant públiques com privades, per desplegar un pla d’acollida per a persones refugiades que els permeti seguir els estudis universitaris al nostre país.
En concret, el conveni permetrà desplegar un curs d’extensió universitària específic per a les persones afganeses refugiades a Catalunya. A banda del finançament de totes les despeses acadèmiques i administratives derivades de la subscripció al curs, el programa pilot preveu ajuts destinats a les despeses ordinàries dels estudiants, entre d’altres.