Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Escola Tècnica Superior d’Enginyeria d’Edificació de la Universitat Politècnica de València / HTRANS: disseny d’un innovador formigó translúcid que permet crear façanes a la carta a baix cost

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Dos investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) –José Ramón Albiol Ibáñez i Miguel Sánchez López– han dissenyat i patentat un nou producte que promet revolucionar sectors com el de la construcció.

Es tracta d’HTRANS, un formigó translúcid pioner a nivell mundial, que permet incorporar dins del mateix formigó dissenys impresos en 3D amb una resina transparent, i així crear façanes, paviments, etc. a la carta.

“Qualsevol disseny que imaginem es pot imprimir en 3D i incorporar-lo al procés de construcció de la façana. Amb HTRANS podem crear estructures amb imatges trencadores i de múltiples formes: des del logo de la nostra companyia fins a una reproducció d’una obra d’art, la cara d’una persona o la silueta d’una ciutat; i podem incloure-hi dispositius lluminosos, com ara LEDS, per a il·luminar l’estructura”, destaca José Ramón Albiol, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria d’Edificació (ETSEE) de la Universitat Politècnica de València.

Un 80% més barat

I tot això, amb un cost molt menor que no el formigó translúcid convencional. I és que aquest tipus de formigó ja existeix, però amb un procés de fabricació molt artesanal, la qual cosa repercuteix directament en el cost final tan elevat que té.

“És ací on radica una dels principals avantatges d’HTRANS. El nostre invent destaca per la inclusió de les peces 3D de resina transparent a l’interior del formigó. Gràcies a aquestes peces, i a l’ús de filaments diferents de la fibra òptica, podem automatitzar la producció i reduir-ne considerablement el temps, la qual cosa es tradueix en un estalvi en el cost final del producte de prop del 80%”, assenyala Miguel Sánchez, professor del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors (DISCA) de la Universitat Politècnica de València.

HTRANS incorpora a més elements de reforç de gruix diferent que garanteixen la resistència de les peces de formigó. “Les peces impreses en 3D amb el disseny que volem mostrar incorporen, a més, una subestructura interna, que assegura la rigidesa estructural de la peça”, afig José Ramón Albiol. Aquesta configuració i els materials emprats faciliten que la qualitat i la definició de les imatges de la façana siguen òptimes, i milloren l’aparença tridimensional del producte final.

A més, HTRANS pot incorporar il·luminació permanent o intermitent en qualsevol zona, mitjançant bateries que es carreguen a través d’un alimentador extern, així com dispositius de càrrega sense fil.

“Es tracta d’una solució innovadora, única al món, de transport i instal·lació fàcils, que té un gran potencial per a les indústries de la construcció i del moble, o per als anuncis publicitaris. I també per a objectes de disseny com ara llums o elements decoratius, mobles i plaques o bancs de cuina, paviments tant exteriors com interiors, etc.”, apunta Albiol.

Sobre el procés de producció, els investigadors de la UPV en destaquen la senzillesa: primerament tenim les peces impreses en 3D amb els dissenys que volem incorporar al nostre producte, com ara una façana, un paviment, etc. “Aquestes peces s’inclouen en l’encofrat, s’aboca el formigó i, una vegada resta a l’interior, es poleixen les dues cares i tenim el producte final amb la imatge, el disseny, etc. que hàgem triat. I tot això en un temps rècord i a un cost molt de menor que no avui dia”, conclouen.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere