Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Premis sobre ECONOMIA SOCIAL de la Fundació Roca Galès / Premi Especial: Una recerca de postgrau de la UAB sobre la qualitat democràtica en el cooperativisme

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

A la cinquena edició dels Premis Economia Social, organitzats per la Fundació Roca Galès, s’hi han presentat 36 treballs procedents de nou universitats diferents

Un treball sobre la preservació de la qualitat democràtica quan es produeix un canvi d’escala en les cooperatives ha guanyat el premi al millor treball universitari sobre economia social. L’autor de la recerca és Raimon Carreras Marin, estudiant del postgrau d’economia social i solidària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els premis, organitzats per la Fundació Roca Galès en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, es van entregar (15/10/2021) en un acte a la Lleialtat Santsenca, a Barcelona.

En aquesta cinquena edició dels Premis Economia Social s’hi han presentat 36 treballs procedents de nou universitats diferents. A part del Premi Especial, aquest any per primera vegada es concedien fins a sis premis més als dos millors treballs de final de grau, postgrau i màster, amb una dotació total de 9.200 euros.

Raimon Carreras, després de rebre el premi de mans de Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat, explicava que el treball planteja com afrontar el salt d’escala per part de les empreses d’economia social «i a mesura que es fan grans, com es doten d’estructures que siguin realment democràtiques i participades». Per fer el treball va entrevistar diferents cooperatives. També es va analitzar quines pràctiques pròpies de moviments que es mouen a l’entorn de l’economia social poden ser útils per aprofundir en la qualitat democràtica de les empreses. És el cas del feminisme, l’associacionisme juvenil o els procomuns.

Per la seva part, Josep Vidal destacava en l’obertura de l’acte d’entrega dels premis que s’hagin rebut treballs de fins a nou universitats diferents. «Ens omple d’alegria, perquè nou universitats són moltes, senyal que l’economia social i solidària és un model viu, en creixement i que s’adequa a les necessitats del moment».

Vidal també va ressaltar que en els últims anys s’ha aprofundit en la praxi de l’economia social, però que en paral·lel també s’està treballant en la teorització i la recerca, «que ens han de permetre anar construint en la implementació d’un model transformador com aquest». Vidal va fer un repàs dels diferents programes de suport a la recerca i la formació en economia social en els centres universitaris i de secundària del país que s’estan impulsant des del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Un treball sobre el fruiturisme a les comarques de Lleida, millor treball de final de màster

El premi al millor treball de final de màster va ser per al treball «Fruiturisme: Creació i promoció de rutes turístiques a la província de Lleida utilitzant les agrobotigues com a element dinamitzador», de Raül Masot Pinilla, de la Universitat de Lleida. El segon premi va ser per a Júlia Jaumot Lluch, estudiant de l’IGOP-UAB, pel seu treball «La coproducció en les polítiques socials a Barcelona. Una mirada des d’Alencop, Diomcoop i el Sindicat Popular de Venedors Ambulants».

El Premi al millor treball de final de postgrau va ser per al treball «Transició energètica, per a qui? Una reflexió sobre el potencial de l’Economia Social i Solidària en una transició energètica justa», de Clàudia Torrens Flores, estudiant de la UPF-BSM. El segon premi va ser per a Maria Martí Sabaté, del Tecnocampus de Mataró, pel seu treball «L’extensió .Coop: Antecedents i visió de futur».

Finalment, el Premi al millor treball de final de grau ha correspost a Almodis Cebrià Salvador, estudiant de la Universitat de Barcelona, per la seva recerca «Moviment cooperatiu i dret a la ciutat. Mancomunar la ciutat per produir noves quotidianitats». El segon premi va ser per a Anna Carles Martín, estudiant de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball «Model cooperatiu d’habitatge i organització de les cures: Espais col·lectivitzats i dinàmiques igualitàries».

Les nou universitats des d’on s’han presentat treballs són la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya, el Tecnocampus de Mataró, la Universitat de Lleida i l’Escola Universitària Formatic de Barcelona. Pel que fa al gènere, 23 treballs tenen autoria femenina, i 13, masculina.

Homenatge a Arcadi Oliveres

L’acte de divendres es va completar amb la projecció del documental «El cooperativisme català del segle XXI», produït des de la Confederació de Cooperatives de Catalunya; la conferència «Transició ecosocial des de la mirada feminista i comunitària», a càrrec de l’arquitecta Itziar González, i un homenatge a l’activista i professor Arcadi Oliveres a través d’una lectura de textos seus a càrrec de Quim Sicília, president de la Federació de Cooperatives de Consum de Catalunya. Cristina Grau va cloure l’acte en nom de la Fundació Roca Galès.

Els Premis tenen per objectiu donar visibilitat a les àrees de coneixement relatives al tercer sector, l’economia social i el cooperativisme en les universitats catalanes, però també fomentar l’especialització de l’alumnat en aquestes matèries i reconèixer els treballs acadèmics teòrics i pràctics que els abordin i que posin en valor les noves maneres de produir, gestionar i consumir. Així mateix, es pretén facilitar la creació d’una xarxa de personal acadèmic interessat en aquestes àrees.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere