Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Què és la COP26?

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

COP26: Comença a Escòcia la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic

La 26a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), més coneguda com a COP26, es celebrarà de l’1 al 12 de novembre de 2021 a Glasgow, Escòcia. (Començant unes primeres sessions aquest 31 d’octubre).

La COP26 reunirà governs, empreses, autoritats locals i societat civil per debatre sobre l’acció mundial pel clima.

La conferència inclourà com inauguració, els dies 1 i 2 de novembre una Cimera de Dirigents Mundials, també inclourà la 15a reunió de les parts del Protocol de Kyoto (CMP16) i la segona reunió de les parts de l’Acord de París (CMA3).

No confondre la COP26 i la Cimera del G20 que s’està celebrant a Roma els dies 30 i 31 d’octubre, just abans de la Conferència.

El G20 -el Grup dels 20-, avui sota la presidència de torn de Itàlia, agrupa 19 economies per gran del món i la Unió Europea.  

Què és la COP?

La “Conferència de les Parts” o la COP és l’òrgan suprem de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (CMNUCC). Els caps d’Estat i de Govern, o en nom seu els ministres, prenen decisions per intentar mitigar els efectes de la crisi climàtica derivats de l’acció humana.

Què signifiquen les sigles COP?

Les sigles COP procedeixen de l’anglès “Conference of the Parties” (Conferència de les Parts). Fan referència als països o parts que han subscrit la Convenció Marc de Nacions Unides contra el Canvi Climàtic (CMNUCC). També es coneguda com “Conferencia dels Estats Signataris”, una manera potser més entenedora. El concepte de “… les Parts” es més difícil d’entendre en llenguatge no especialitat, que dir: … “Estats signataris”.

La xifra que acompanya les sigles COP consigna el número de la reunió. Fins ara se n’han celebrat vint-i-cinc conferencies.

La Conferencia que comença avui és la 26 i es celebra a Glasgow (Escòcia). L’anterior que fou la 25 i es va celebrar a Madrid. La primera va tenir lloc a Berlín el 1995.

Qui són les “Parts”?

Les parts són els estats membres de la convenció, actualment, al voltant de 200. A més de les parts, en aquestes conferències anuals poden participar com a observadors els representants d’empreses, organitzacions internacionals, grups d’interès o associacions. Les COP solen convocar milers d’activistes que demanen als carrers i mitjançant nombrosos actes reivindicatius mesures més contundents per protegir el clima.

Principals objectius de COP26

Entre els principals objectius de la conferència destaca un augment de l’ambició a escala mundial en els esforços de reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per mantenir-se dins dels objectius de temperatura que figuren a l’Acord de París i un augment dels esforços mundials en matèria de adaptació al canvi climàtic i del seu finançament.

També se celebraran negociacions sobre el codi normatiu de l’Acord de París per seguir el curs dels avenços cap a la contribució determinada a nivell nacional (CDN) de cada part i per garantir la transparència i la integritat mediambiental dels mercats internacionals del carboni.

Les Parts treballaran també sobre el futur del finançament de la lluita contra el canvi climàtic més enllà del 2025, el suport a les comunitats que pateixen «pèrdues i danys» a causa del canvi climàtic, la silvicultura i l’agricultura, la tecnologia, els pobles indígenes i el gènere.

L’Acord de París, adoptat el desembre del 2015, té com a objectiu evitar un canvi climàtic perillós mantenint l’escalfament global molt per sota dels 2 °C i prosseguint els esforços per limitar l’augment de temperatura a 1,5 °C i aconseguir que els fluxos financers siguin compatibles amb els objectius climàtics. L’Acord de París va entrar en vigor el 4 de novembre del 2016. i va ser signat per 197 Parts a la CMNUCC, de les quals ja ho han ratificat 191 Estats i la UE.

Quina és la postura de la Comissió Europea a la COP26 ?

Els dies 1 i 2 de novembre la presidenta von der Leyen representarà la Comissió en la Cimera de dirigents mundials que inaugura oficialment la COP26. El vicepresident executiu Frans Timmermans encapçalarà l’equip negociador de la UE. La comissària Kadri Simson també assistirà a la COP26, i la UE organitzarà més de 150 actes paral·lels en el pavelló de la UE.

La Comissió instarà totes les parts a complir els compromisos que van adquirir amb l’Acord de París i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. També apressarà als països desenvolupats a augmentar els fons destinats a la lluita contra el canvi climàtic per assolir l’objectiu de 100 000 milions de dòlars acordat a París, al qual la UE ja aporta més de 25 000 milions de dòlars —una contribució que continua creixent—, i treballarem per culminar les «regles de París».

En declaracions prèvies a la COP26, la presidenta von der Leyen ha afirmat: «La cursa mundial per arribar a mitjans de segle amb zero emissions ja ha començat. Si treballem junts, podem guanyar-la tots. A la COP26 tenim el deure de protegir el nostre planeta per a les generacions futures.  A Europa ho tenim tot a punt per atènyer la neutralitat climàtica d’ara al 2050 i reduir les emissions com a mínim un 55 % d’ara al 2030. A Glasgow instaré els altres dirigents mundials a fer el mateix, a innovar i a invertir en una nova estratègia de creixement més sostenible. En resum, a prosperar i a construir societats més saludables alhora que garantim un futur millor per al nostre planeta.»

Reunions prèvies de governs subestatals per prepara la COP26

El mes de setembre passat es varen reunir a Milà els governs de la Llombardia i Escòcia, en col·laboració amb  les organitzacions Region4, Under2Coalition i els 4 Motors per a Europa on hi ha Catalunya, per preparar la COP26.

Varen participar en aquest diàleg previ responsables de governs subestatals en paral·lel a les sessions preparatòries oficials de la COP26, i el que volien era unir forces per demanar més ambició en l’acció climàtica i pes polític en els acords que determinin les accions per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. Els governs subestatals reivindiquen el seu paper clau en la implementació efectiva dels acords i les decisions internacionals, i, per aquest motiu, demanen ser tinguts en compte a l’hora de d’establir aquests compromisos.

El Programa de tota la COP26 … clicar aquí

El Programa d’actes paral·lels de la UE a la COP26 … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere