Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

ARTICLE: Per què dimonis alinear la Cooperació al Desenvolupament amb el Clima i el Medi Ambient?

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

A mesura que el món lluita per recuperar-se de la crisi de la COVID-19, la crisi climàtica s’intensifica. El Canvi Climàtic és el repte més gran al qual ens enfrontem i les persones més vulnerables del món, que menys han contribuït al canvi climàtic global, ja pateixen alguns dels pitjors impactes. Hem d’actuar ara.

De cara a la COP26, es presta molta atenció als països amb altes emissions. Els països més pobres del món, els ciutadans dels quals sovint viuen sense un accés fiable a l’electricitat, no s’han de deixar fora dels debats. És per això que el Comitè d’Ajuda al Desenvolupament de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic ha publicat una Declaració sobre un nou enfocament per alinear la cooperació al desenvolupament amb els objectius de l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic.

Aquesta Declaració històrica és un gran pas endavant per al futur de la Cooperació al Desenvolupament i com pot funcionar millor per abordar les conseqüències i les causes del canvi climàtic. És un pla d’acció que mira al futur. Acceptar la visió és la part fàcil; ara hem de complir els nostres compromisos.

Aquí hi ha quatre coses que com a donants necessitem fer:

En primer lloc, les necessitats d’adaptació dels països en desenvolupament, especialment els països menys desenvolupats i els petits estats insulars en desenvolupament, són urgents i requereixen més atenció.

Els efectes nefasts del canvi climàtic ja estan canviant les vides i els mitjans de vida de les persones pobres d’aquests països. Els petits estats insulars en desenvolupament s’estan ofegant a causa de l’augment del nivell del mar.

A molts països menys desenvolupats, la inseguretat alimentària es veu agreujada per les sequeres, les inundacions i l’augment de la incertesa climàtica. La competència pels recursos naturals escassos, especialment l’aigua, està alimentant els conflictes.

El Banc Mundial calcula que el canvi climàtic podria forçar el desplaçament intern de 216 milions de persones l’any 2050. Això se suma al fet que almenys 100 milions de persones van tornar a la pobresa per la COVID-19. La Cooperació per al Desenvolupament ha d’abordar aquestes qüestions de manera directa, finançant més adaptació i reduint les barreres al finançament, utilitzant l’Ajut Oficial al Desenvolupament i altres fonts per donar suport a mitjans de subsistència resilients al clima, invertir en la preparació per resistir desastres naturals i donar suport al creixement verd diversificat i integrador.

En segon lloc, hem de complir el nostre compromís de treballar cap a la petjada de carboni zero, donant suport als plans dels propis països socis per a una transició justa i equitativa. Comprometre’s a posar fi a l’Ajut Oficial al Desenvolupament per a la generació d’energia tèrmica de carbó a finals d’aquest any, tal com fa la Declaració del Comitè d’Ajuda al Desenvolupament, és un bon començament.

Podem i hem d’anar més enllà desenvolupant nous enfocaments sobre la millor manera d’utilitzar l’Ajut Oficial al Desenvolupament, ajudant els països socis a arribar a la petjada de carboni zero i beneficiar-nos de la tecnologia més recent i de la caiguda del cost de les energies renovables.

Podem utilitzar l’Ajut Oficial al Desenvolupament per ajudar als països a innovar i assumir riscos que podrien transformar les vides i els mitjans de vida de les persones pobres, especialment aquells que viuen sense accés fiable a l’electricitat i, quan sigui possible, fins i tot fer el “salt” cap a les energies renovables.

En tercer lloc, no podrem complir el nostre compromís compartit de no deixar ningú enrere sense fer front també al canvi climàtic.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible del 2015 ho reconeixen, però el 2021 encara no estem fent prou per alinear la Cooperació al Desenvolupament amb l’adaptació i mitigació del canvi climàtic, malgrat que s’està agreujant la pobresa i la desigualtat. Això significa integrar les consideracions climàtiques i mediambientals en totes les polítiques i programes. A mesura que ens centrem més en el clima, no hem d’oblidar de defensar la igualtat de gènere: no hi haurà transicions justes ni sostenibles sense incloure dones i nenes. Per tenir el major impacte, les nostres intervencions han de respectar els principis d’eficàcia en el desenvolupament al ser liderades pels països, centrades en els resultats (desenvolupament i intel·ligents pel clima), transparents i responsables i basades en associacions genuïnes. Aquests principis són tan rellevants per a un bon finançament climàtic com una bona Cooperació al Desenvolupament. Per demostrar que ens referim als negocis, com a donants hem de ser més transparents sobre com informem sobre el finançament del clima, especialment l’Ajut Oficial al Desenvolupament.

En quart lloc, tots hem de mobilitzar més recursos, almenys els 100.000 milions de dòlars. L’Ajut Oficial al Desenvolupament mai serà suficient per si sola; hem de pensar més enllà i incentivar la innovació i el finançament del sector privat per ajudar els països més pobres a adaptar-se i fer la transició cap a una energia més neta per a tothom.

Podem combinar l’Ajut Oficial al Desenvolupament amb el finançament del sector privat per fer-lo anar més enllà i arribar a llocs on el finançament privat no hi pot arriba sol. Més finançament, combinat amb un pensament innovador, compartir coneixements i tecnologia existents i mercats energètics que funcionin bé, ajudaran els països en desenvolupament a aconseguir les seves pròpies transicions. Aquesta és la nostra oportunitat de demostrar com pot ser el creixement sostenible en un món que canvia ràpidament.

Els països menys desenvolupats i els petits estats insulars en desenvolupament necessiten visibilitat i veu a la COP26, i en la resta d’anys fins al 2030, si el món vol avançar en l’abordatge de les crisis del duel de pobresa i clima.

El temps s’està acabant, però la Declaració del Comitè d’Ajuda al Desenvolupament de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic és un pas important. El Comitè d’Ajuda al Desenvolupament té ara l’oportunitat d’utilitzar tots els seus recursos per ajudar a crear un futur més sostenible per a la propera generació, sigui on sigui que visquin.

És per això que hem d’alinear la Cooperació al Desenvolupament amb el Clima i el Medi Ambient.

Susanna Moorehead, Presidenta del Comitè d’Ajuda al Desenvolupament de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OECD)

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere