Nou SEMINARI COMPROMÈS amb l’ENTORN NATURAL de la Facultat d’Educació de la Universitat de les Illes Balears: “Pedagogia de la Terra. La Recuperació d’un Vincle”
Dies: 3, 8, 10, 17 de novembre, i 13 i 15 de desembre de 2021.
Amb aquest seminari, eminentment pràctic, es pretén recuperar i experimentar, de la mà de persones expertes i artistes, i a partir de les pròpies recerques autònomes, aquells sabers que provenen de l’entorn natural i que estan arraconats sota la cultura oficial, que prové́ principalment de la metròpoli. Es vol fer reviscolar, per tant, la vastíssima cultura que prové́ de les relacions de dependència amb la muntanya i amb la mar, totes tan properes i al mateix temps tan allunyades de la vida de les persones illenques.
-Afavorir la comprensió dels recursos didàctics i pedagògics que existeixen en l’entorn natural i en les formes de vida.
-Recuperar els recursos estètics i pedagògics que ofereix la terra; i actualitzar la connexió amb els sabers agraris antics i contemporanis.
-Descobrir recursos sobre ecologisme i relacions sostenibles amb la natura, per aplicar a les aules d’infantil, de primària i secundària.
-Reflexionar sobre el deteriorament ambiental causat pel model de desenvolupament actual.
-Impulsar la consciència de la interdependència dels éssers humans amb la terra i la comunitat.
-Promoure un canvi d’actitud per integrar criteris de sostenibilitat i justícia social.
-Connectar-se amb les habilitats i valors ecosocials: intel·ligència emocional, corresponsabilitat, llibertat, inclusió.
-Utilitzar els llenguatges artístics com a mitjà de conscienciació mediambiental.
PROGRAMA
Amb Julio Cantos: Agrojardineria didàctica. L’ambientalizatció de centres educatius com a aula externa.
Mitjançant les xerrades i tallers amb Julio Cantos, tècnic agrònom de prestigi internacional reconegut en restauració del territori, agroforesteria anàloga, etc., es volen recuperar sabers dels quals han quedat desvinculades les generacions actuals i renovar aquesta connexió mitjançant els recursos pedagògics que ofereix la terra. Aquest descobriment de relacions amb l’entorn natural i la vida vol ser una recuperació dels gestos de proximitat amb el món, els seus ritmes, la respiració, i l’estètica i musicalitat que els expressa, acompanya i sosté.
Amb Sa Galania: Interdependències. Col·lectivitat i pràctiques artístiques en un ecosistema inestable.
Mitjançant les xerrades i tallers amb Sa Galania, les artistes Mar Barceló i Rosa Garcia, dedicades a construir experiències educatives vinculades a les pràctiques artístiques contemporànies i que treballen a partir de processos col·laboratius, es vol desenvolupar un procés creatiu des d’una mirada compromesa i crítica, que generi propostes pedagògiques i artístiques que serveixin com a eines amb les quals es puguin treballar problemàtiques mediambientals.
Amb Francesc Vicens Vidal: El paisatge sonor perdut, una aproximació a les tonades del camp de Mallorca.
I amb Irina Coromoto Capriles: Música i ecologia.
Aquests tallers tindran un complement específic d’art sonor i música que es desplegarà en dues conferències, que es faran en un entorn virtual per poder-les enregistrar i consultar: «Música i ecologia», impartida per la professora de la UIB Irina Coromoto Capriles, i «El paisatge sonor perdut, una aproximació a les tonades del camp de Mallorca», a càrrec del professor de la UIB Francesc Vicens Vidal.
El Seminari s’adreça a alumnes universitaris, futurs mestres d’educació́ infantil i primària, i professionals en actiu.
Inscripcions per correu electrònic a magdalena.jaume@uib.eu