Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

JORNADA de la Fundació Bofill: “Del currículum a l’aula. Fer realitat l’aprenentatge competencial als centres educatius” (12 novembre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Presentació de la Fundació Bofill:

Fa molts anys que la comunitat educativa comparteix la necessitat de fer realitat una educació basada en competències. I no són pocs els centres educatius que han aconseguit fer viable i sostenible un currículum i una avaluació autènticament competencial, prioritzant el saber fer, les habilitats i destreses en les diferents àrees de coneixement i en l’àmbit socioemocional per sobre l’ensenyament memorístic i de coneixements tancats.

Però el currículum competencial és encara lluny de ser una realitat estesa i normalitzada al conjunt de centres educatius del nostre país, alhora que són moltes les veus que alerten del fet que un currículum rígid, sobrecarregat i sobreacademitzat no només no equipa els alumnes de competències que els són imprescindibles per tenir oportunitats, sinó que fomenta que molts d’ells se sentin desmotivats i acabin abandonant els estudis.

-Com fem realitat un veritable currículum competencial als centres educatius, que millori els aprenentatges i les oportunitats educatives de tot l’alumnat?

-Quines condicions necessiten els centres educatius i el professorat per desenvolupar un currículum per competències? Quina formació docent, quins instruments d’avaluació, quin nivell d’autonomia per seleccionar i desenvolupar continguts? Quin suport i seguiment per part de l’administració i de la inspecció?

-I actualment què fan els centres educatius i el professorat per garantir una educació per competències de qualitat? Què en podem aprendre de les seves experiències?

Donarem resposta a aquest conjunt d’interrogants a la JORNADA.

Dia:12 de novembre, de 9.30 a 13.30 h al MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

PROGRAMA

9.30 h a 10.20 h. Com avancem cap a un veritable currículum competencial?

Debatrem la proposta de modificació del currículum inclosa en el darrer Anuari sobre l’estat de l’educació a Catalunya amb el seu director, en César Coll, la Patrícia Rey, directora de l’Escola Samuntada, en Carles Monereo, catedràtic de la UAB i la Judith Oller, investigadora del GRINTIE-UB.

10.50 h a 11.50 h. Un currículum competencial per a la millora educativa.

Ens repartirem en 2 sales paral·leles:

1. Avaluar competències: fem-ho de veritat, a l’aula, al centre i al sistema.

Coneixerem les experiències de l’Institut-Escola les Vinyes, de l’Escola Fructuós Gelabert, de la mà de la seva directora Anna Micaló i de l’Escola Sadako, amb el seu director en Jordi Musons. En Carles Monereo aportarà la seva expertesa, i la Mònica Nadal, directora de recerca de la Fundació Bofill dinamitzarà i moderarà el debat.

2. Un currículum competencial per treballar la personalització i les necessitats educatives dels alumnes: com s’ha de desplegar al centre i a l’aula?

Ens explicaran les experiències dels seus centres la Mercè Capell, psicopedagoga de l’Institut Caterina Albert, la Sandra Memminger de l’Escola Tanit i en Jaume Montsalvatge de l’Escola Pia. La Judith Oller les enriquirà amb la seva expertesa i dirigirà el debat.

12 h a 13.30 h. Què necessiten els docents per ser part activa en el desplegament d’un currículum competencial?

Compartirem els elements que han permès abordar competencialment el currículum, identificarem les condicions i recursos que calen per fer-ho i ho debatrem amb representants de la DG de currículum i personalització, de la Inspecció d’Educació i de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.

Inscripció a l’acte presencial … clicar aquí

Inscripció a l’streaming clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere