Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Institut d’Estadística de Catalunya i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible ja mesuren l’assoliment dels ODS a Catalunya a escala global

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’estadística oficial de Catalunya disposa, a partir d’ara, de dos sistemes d’indicadors dels ODS calculats amb les metodologies de les Nacions Unides i de l’Eurostat

L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) han publicat aquest dijous 46 indicadors (integrats per 101 subindicadors) que permetran mesurar l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a Catalunya (ODS), seguint els criteris metodològics de les Nacions Unides. De moment, aquesta bateria d’indicadors permetrà calcular parcialment el grau de compliment de 13 dels 17 ODS i s’anirà actualitzant permanentment per arribar a cobrir-ne el major nombre possible.

Amb aquesta actuació, liderada per l’Idescat, adscrit al Departament d’Economia i Hisenda, i el CADS, organisme adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i que compta amb la col·laboració dels departaments de la Generalitat, l’estadística oficial de Catalunya disposa de dos sistemes d’indicadors per mesurar el grau d’assoliment dels ODS. El primer, presentat el 23 de setembre de 2020, té com a referència la bateria oficial d’indicadors d’Eurostat, l’oficina estadística de la Unió Europea, per al context europeu. El segon, que es presenta avui, utilitza la metodologia proposada per les Nacions Unides a escala mundial o global, que ha estat adequada en el marc d’un grup de treball constituït pels òrgans d’estadística de les comunitats autònomes.

Els indicadors es poden consultar a la web de l’Idescat. La plataforma permet veure l’estat de cada indicador, i mostra si es troba disponible o bé encara se n’estan explorant les dades. Les dades s’ofereixen en sèries temporals per mostrar l’evolució, tant en format gràfic com de taula, dels indicadors. Per a cadascun, la plataforma incorpora una fitxa metodològica que permet obtenir el detall sobre la construcció de l’indicador, ja que conté informació relativa a la seva definició, l’origen de les dades, la periodicitat de càlcul o les unitats de mesurament.

Els indicadors presentats avui, coincidint amb la celebració de la 26a Conferència de les Parts del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Glasgow, són una de les eines de les quals s’ha dotat la Generalitat per assolir els reptes de l’Agenda 2030 i se sumen al Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya i a l’Aliança Catalunya 2030, una coalició de país per a l’assoliment dels ODS. 

Les Nacions Unides com a referència

El 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”, en la qual es va incloure que el seguiment i l’avaluació dels ODS i les fites es durien a terme utilitzant un conjunt d’indicadors mundials que es complementaran amb indicadors regionals i nacionals.

El 6 de juliol de 2017, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar un marc d’indicadors dels ODS (mitjançant la seva Resolució 71/313), prèviament acordat per la Comissió d’Estadística de Nacions Unides en la seva sessió de març de 2017. Està constituït per 231 indicadors únics. D’aquests, 12 es fan servir per mesurar més d’una de les fites de l’Agenda 2030, amb la qual cosa el recompte final d’indicadors és de 247. Tal com estableix aquesta Resolució, el marc d’indicadors s’ha de refinar anualment. Així mateix, es van fixar dues revisions en tota la seva extensió els anys 2020 i 2025.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere