Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

UE: El Programa Europa Digital reforçat amb inversions estratègiques

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Comissió Europea ha adoptat tres programes de treball del programa Europa Digital en què es defineixen els objectius i els àmbits temàtics concrets que rebran un total de 1.980 milions d’euros de finançament. Aquest primer grup de programes de treball inclou inversions estratègiques que seran decisives per atènyer l’objectiu de la Comissió de fer que aquesta sigui la Dècada digital d’Europa. El programa Europa Digital pretén reforçar la sobirania tecnològica d’Europa i portar al mercat solucions digitals en benefici dels ciutadans, les administracions públiques i les empreses.

El principal programa de treball, dotat amb 1.380 milions d’euros, portarà sobretot inversions en els àmbits de la intel·ligència artificial, el núvol i els espais de dades, la infraestructura de comunicació quàntica, les competències digitals avançades i l’ús generalitzat de les tecnologies digitals en tota l’economia i la societat, fins a finals del 2022. Juntament amb aquest programa principal, la Comissió ha publicat dos programes de treball específics: el primer està dedicat al finançament en l’àmbit de la ciberseguretat, amb un pressupost de 269 milions d’euros fins a finals del 2022; i el segon tracta de l’establiment i operació d’una xarxa de centres europeus d’innovació digital i té un pressupost de 329 milions d’euros fins a finals del 2023.

La vicepresidenta executiva per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital, Magrethe Vestager ha declarat:«Amb el programa Europa Digital construïm infraestructures digitals segures i sostenibles. També ajudem les empreses a accedir més fàcilment a les dades o a fer servir solucions d’intel·ligència artificial, alhora que vetllem perquè els europeus tinguin les competències adequades per participar activament en el mercat de treball modern. És una oportunitat per garantir que a Europa tothom —ciutadans, empreses, administracions locals i més— puguin aprofitar les solucions tecnològiques que ja estan a punt per ser comercialitzades.»

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, ha declarat:«A Europa tenim la Brúixola digital, que és la nostra visió de la nostra transformació digital d’ara al 2030. Ara, amb els programes de treball per al programa Europa Digital, també disposem dels mitjans per poder assolir aquesta visió. Les inversions tan ambicioses del programa en tecnologies digitals sofisticades impulsaran la sobirania tecnològica d’Europa i reforçaran les nostres capacitats digitals estratègiques. Amb aquesta primera tongada de programes de treball tot està a punt per obrir les convocatòries.»

El programa de treball principal del programa Europa Digital inclourà inversions com ara:

– la creació d’espais comuns de dades (per exemple, espais de dades per a la fabricació, la mobilitat i les finances) que facilitaran l’intercanvi transfronterer de dades entre les empreses i organismes públics europeus, així com el desplegament d’una infraestructura i de serveis federats del núvol a la frontera (cloud-to-edge), és a dir, un eix central de solucions digitals que garanteixin la seguretat dels fluxos de dades;

-la construcció de laboratoris per provar-hi solucions d’intel·ligència artificial amb l’objectiu de promoure l’ús d’intel·ligència artificial fiable que doni resposta als reptes socials, en particular el canvi climàtic i els sistemes sanitaris sostenibles (per exemple, amb laboratoris d’intel·ligència artificial per a la salut i per a ciutats i comunitats intel·ligents);

– el desplegament d’una infraestructura de comunicació quàntica segura per a la UE (EuroQCI) que oferirà un alt grau de resiliència davant de ciberatacs;

-la creació i impartició de màsters en tecnologies digitals avançades clau per reforçar les competències digitals a Europa;

-l’establiment, l’explotació i el manteniment continuat i en evolució de serveis digitals que permetin la interoperabilitat transfronterera de solucions per a les administracions públiques (per exemple, la identitat digital europea).

El programa de treball en matèria de ciberseguretat portarà inversions per construir equips, eines i infraestructures de dades avançats en l’àmbit de la ciberseguretat. Finançarà el desenvolupament i el bon ús dels coneixements i les competències europeus relacionats amb la ciberseguretat, promourà l’intercanvi de bones pràctiques i garantirà l’aplicació generalitzada de solucions de ciberseguretat en l’economia europea.

Per tal d’ajudar a assolir aquests objectius, el programa Europa Digital establirà una xarxa de centres europeus d’innovació digital que permetran provar les tecnologies i donaran suport a la transformació digital de les organitzacions tant públiques com privades arreu d’Europa, inclosos els organismes públics de nivell local, regional o nacional, segons escaigui. Els centres europeus d’innovació digital seran una eina important de les polítiques de la UE, en particular de la política industrial i la destinada a les pimes, que permetrà ajudar les empreses i el sector públic en la doble transició verda i digital.

Properes etapes

Les primeres convocatòries del programa Europa Digital es publicaran a finals de novembre, i el 2022 en vindran més. Els programes de treball s’executaran principalment mitjançant subvencions i contractes públics. Algunes de les accions, com ara les de la iniciativa «Destinació: la Terra», s’executaran en règim de gestió indirecta amb organitzacions sòcies que duran a terme les tasques corresponents.

Rerefons

El programa Europa Digital és el primer programa de finançament de la UE dedicat a acostar la tecnologia digital a les empreses i la ciutadania. Amb un pressupost total previst de 7 500 milions d’euros (a preus corrents) al llarg de set anys, accelerarà la recuperació econòmica, configurarà la transformació digital de la societat i l’economia europees i reportarà beneficis en especial a les petites i mitjanes empreses. El programa Europa Digital s’executarà a través de programes de treball plurianuals.

El programa Europa Digital complementarà les inversions que es facin en el marc d’altres programes de la UE, com ara Horitzó EuropaEU4Health i el Mecanisme «Connectar Europa», així com les inversions del Mecanisme de recuperació i resiliència. El Reglament de creació del programa Europa Digital es va publicar al Diari Oficial de la Unió Europea l’11 de maig de 2021, va entrar en vigor el mateix dia i s’aplica amb efectes retroactius des de l’1 de gener de 2021.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere