Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Pompeu Fabra s’aboca amb moltes activitats a la commemoració del bicentenari del naixement de Fiódor Dostoievski

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Avui 11 de novembre del 2021 se celebra el 200 aniversari del naixement de l’escriptor i pensador Fiódor Dostoievski (1821-1881), un dels autors russos més influents i una figura referencial de la literatura universal. Al llarg de la seva extensa obra, Dostoievski va abordar els grans temes humans (la bondat, la fe, l’amor, la justícia) i va ser capaç d’explorar-los amb una profunditat i una àmplia diversitat de mirades.

La Universitat Pompeu Fabra organitza i promou diverses activitats commemoratives del bicentenari del naixement de Dostoievski. Ho fa a través del Grup de Recerca Seminari d’Estudis Eslaus de l’Institut de Cultura (IUC) de la Universitat, sota la coordinació de Tamara Djermanovic, professora de literatures eslaves i estètica del Departament d’Humanitats, i la participació dels també membres del Seminari Miquel Cabal, traductor i professor associat del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge; Lina Gorbaneva, estudiant del programa de doctorat en Humanitats i màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament, a més de diversos estudiants de literatura russa del grau en Humanitats.

Tots ells han fet possible aquest ampli i variat programa d’activitats, gràcies a la col·laboració amb entitats com ara el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), La Casa de Rússia a Barcelona, la Filmoteca de Catalunya o l’Institut d’Humanitats. Algunes de les propostes ja s’han celebrat al llarg del que portem d’any en el marc del programa del bicentenari del naixement de l’escriptor, però el gruix d’activitats es concentra al voltant de l’11 de novembre, el dia exacte del seu naixement.

Destaquen les activitats organitzades i acollides per la Universitat, com són l’exposició “Dibuixos de Dostoievski”, que es podrà visitar a la Biblioteca del campus de la Ciutadella; el simposi “Dostoievski i la cultura universal” i la Marató de lectura de Crim i Càstig, impulsada per La Casa dels Clàssics, que entre d’altres indrets de la ciutat de Barcelona transcorrerà al campus del Poblenou. 

Altres activitats organitzades amb la col·laboració de la UPF i en les quals pren part activament són la conversa “Dostoievski, apocalipsi i profecia” al CCCB; l’exposició immersiva “Dostoievski: contemporani i profeta” a Casa de Rússia a Barcelona; el cicle “Fiódor Dostoievski” a la Filmoteca de Catalunya, i el curs monogràfic “Dostoievski, pensador.” a l’Institut d’Humanitats.

Mostra de dibuixos de Dostoievski a la Biblioteca de la UPF 

L’exposició “Dibuixos de Dostoievski”, que es podrà visitar a la Biblioteca del campus de la Ciutadella de la UPF, s’inaugurarà l’11 de novembre, a les 12.30 hores, coincidint amb el dia que es commemora el bicentenari del naixement de l’escriptor rus. La mostra consisteix en un conjunt d’il·lustracions i dibuixos incrustats en els manuscrits de Dostoievski, que es complementaran amb diversos llibres de la Biblioteca i textos explicatius, a més d’un apartat virtual.

El creador del projecteKonstantin Barsht, membre de l’Acadèmia de les Lletres i les Ciències Pushkinski dom de San Petersburg, vindrà a la UPF per prendre part en el simposi i participarà en una visita guiada a l’exposició el 18 de novembre. Barsht ja va organitzar una mostra similar a la Universitat de Colúmbia de Nova York, i és autor d’una obra centrada en els dibuixos i la cal·ligrafia de Dostoievski.

Marató de lectura al campus del Poblenou i exposició immersiva a Casa de Rússia a Barcelona

La Facultat de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF col·labora amb La Casa dels Clàssics en l’organització de la “Marató de lectura en veu alta de l’obra Crim i càstig de Dostoievski“, una obra que ha estat traduïda pel professor de la Facultat Miquel Cabal.

Durant sis dies seguits, cada dia en un lloc diferent, es llegiran les sis parts que formen l’obra. Un d’aquests llocs de lectura serà la plaça Gutenberg del campus del Poblenou, l’11 de novembre, de 10.00 a 16.00 hores.

Un altre dels llocs en què transcorrerà la marató de lectura és la Casa de Rússia a Barcelona (també l’11 de novembre, de 16.00 a 21.00 hores). Dos dies abans, el 9 de novembre, aquesta entitat ha inaugurat l’exposició immersiva “Dostoievski: contemporani i profeta”, un intent únic d’acostar l’espectador a la vida, l’obra i les idees filosòfiques del gran escriptor rus a través del prisma de l’experiència immersiva. L’exposició, que es podrà visitar fins al 28 de gener del 2022, està basada en un guió de la professora Tamarara Djermanovic, i utilitza tecnologies museístiques que combinen orgànicament l’estilística de l’era Dostoievski i les oportunitats de disseny i informàtica modernes.

Curs a l’Institut d’Humanitats, cicle de cinema a la Filmoteca de Catalunya i simposi acadèmic a la UPF i a la UB

Altres activitats en el marc del bicentenari són el curs monogràfic organitzat per l’Institut d’Humanitats (del 16 al 22 de novembre) “Dostoievski, pensador. El mal, l’irracional, la salvació“, coordinat per la professora Tamara Djermanovic, i el cicle de cinema “Fiódor Dostoievski”, del 9 al 30 de novembre, a la Filmoteca de Catalunya, amb la col·laboració de la Pompeu Fabra.

Capítol a part mereix el simposi “Dostoievski i la cultura universal” (18 i 19 de novembre), organitzat per la UPF conjuntament amb la Universitat de Barcelona. Es tracta de l’esdeveniment acadèmic de més envergadura a Espanya al voltant del bicentenari del naixement de Dostoievski, que aplegarà experts nacionals i internacionals en l’obra de l’escriptor rus, i que es retransmetrà en streaming.

IMATGE: Fiódor Dostoievski.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere