Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

VIIè Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2021 “Història i ficció. El gir memorial en les narratives del passat” (18, 19 i 20 de novembre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l’Exili reuneixen una desena d’experts per debatre sobre gir memorial en la relació entre història i ficció al VII Col·loqui Walter Benjamin

Dates del Col·loqui: 18, 19 i 20 de novembre.

Inscripció gratuïta  info@museuexili.cat i memorialdemocratic@gencat.cat

Termini obert d’inscripció fins al 15 de novembre de 2021

L’objectiu del col·loqui és tractar la rellevància que, en el decurs de les dues últimes dècades, ha adquirit el “gir memorial” en la relació entre història i ficció.

La irrupció de la memòria, entesa com una eina per copsar i entomar un passat habitualment traumàtic derivat de contextos bèl·lics, repressius i dictatorials, està tenint una gran influència social. Tant les investigacions dels historiadors com l’escriptura de ficció, amb les seves incursions en un passat més o menys recent incideixen, cada vegada més, en l’elaboració de les memòries de les societats.

En aquest marc, el col·loqui aplegarà una desena d’artistes, escriptors, historiadors i experts en crítica literària i cultural perquè puguin compartir un espai de discussió i reflexió al voltant del fenomen anomenat “memòria històrica” o “memòria democràtica”, tan vigent en el context sociocultural i en la mateixa escena política. Quin paper tenen les ficcions en l’augment de la presència de la “memòria històrica” en l’esfera pública? És aquesta esfera pública, travessada per tot tipus de reivindicacions memorialistes, la que propicia la proliferació de produccions artístiques i culturals en què la memòria és la protagonista?

Les temàtiques tractades al col·loqui s’emmarquen en el propòsit de difondre el llegat transversal de l’obra de Walter Benjamin. Una herència intel·lectual que manté la seva vigència en línia ascendent. Tant és així que continua sent una font d’inspiració en l’anàlisi de les problemàtiques que tenen a veure amb les relacions que estableixen les societats amb el seu passat i que condicionen el present i les perspectives de futurs possibles.

Programa complet … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere