Lectura governamental del Qüestionari fet a personal docent i direccions de centres educatius de Catalunya
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya pren nota dels elements de millora que s’han plantejat i reflexionarà sobre quines mesures pot aplicar per revertir els elements menys valorats pels docents i que d’una forma o altra incideixen en la seva tasca diària
Entre els aspectes més ben valorats hi ha la responsabilitat dels docents envers l’alumnat, la predisposició als canvis que demostren els claustres i la satisfacció per la feina, les condicions laborals, i el paper de la inspecció
Entre els àmbits on les direccions i els docents manifesten que hi ha més marge de millora és en la gestió de documents i en la formació individual en aspectes relacionats amb la tasca docent de la seva especialitat
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya fa una valoració positiva del qüestionari fet al personal docent i a les direccions de centres educatius, i que a finals de juny van rebre els docents dels més de 5.000 centres educatius de tot Catalunya. Així ho han expressat avui la Secretària General d’Educació, Patrícia Gomà, i la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, que han presentat en roda de premsa els principals resultats del qüestionari.
La consulta s’ha dut a terme amb la voluntat d’escoltar el sector, i al mateix temps identificar els punts forts del Departament i els àmbits de millora relacionats de forma directa amb la gestió dels serveis i recursos del sistema educatiu. La secretària general ha destacat que la mostra ha de permetre a Educació prendre les millors decisions.
La resposta entre el professorat ha estat d’un 39,80%, el que suposa un total de 41.435 docents de centres públics i concertats de les diferents etapes educatives. Pel que fa a membres d’equips directius, han respost 5.052 persones, un 53,20% del total.
Patrícia Gomà ha posat de manifest que “és la primera vegada que el Departament envia una enquesta amb un univers tan gran de treballadors que depenen d’Educació. El fet que en la primera enquesta la meitat dels professionals respongui és positiu, i serà positiu que tingui certa estabilitat en el temps perquè serà més fàcil que ho coneguin i hi hagi un nivell més alt de participació. És per enriquir la forma de treballar”. Amb l’objectiu que sigui una eina d’informació més habitual, el qüestionari es durà a terme dues vegades per curs escolar.
La Secretària General ha explicat que Educació analitzarà els elements de millora que s’han detectat amb la mostra i estudiarà les mesures que es poden aplicar per revertir els elements amb menor valoració per part dels enquestats, i que d’una forma o altra incideixen en la seva tasca diària als centres: “El compromís del nou equip del Departament és d’actuar des de la proximitat, l’escolta activa a tots els professionals, i per això vam enviar l’enquesta, amb la voluntat d’atendre i escoltar des de la pròpia l’experiència docent i poder millorar la gestió del Departament d’Educació”.
Resultats del qüestionari
La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha posat en valor que un 90% dels docents se senten sempre responsables del rendiment escolar del seu alumnat, fet que posa de manifest la vocació i el compromís dels professionals de l’educació: “Cal destacar l’alta vocació del professorat: tenim un professorat que assumeix responsabilitats, i que vol formar-se per donar la millor resposta educativa. Hem d’escoltar per posar sobre la taula de l’oferta formativa l’acompanyament que el professorat diu que necessita”. En el mateix sentit, la qualitat de la formació en centre és un dels aspectes més valorats, atès que permet que l’equip docent d’una escola o institut pugui planificar la formació en funció del mateix projecte educatiu i necessitats.
Mora ha remarcat el paper de la Inspecció educativa, que és vista com un suport per als equips directius, valorant especialment l’accessibilitat i la fluïdesa de la comunicació amb aquest col·lectiu.
Pel que fa als àmbits de millora, hi ha la demanda de reducció de les tasques administratives i la formació individual en aspectes relacionats amb la tasca docent de la seva especialitat.
L’enquesta mostra que cal incrementar la formació de la funció directiva, i per aquest motiu el Departament posa en marxa mòduls permanents per tal que les direccions de centres puguin disposar de formació puntual que respongui a les necessitats formatives concretes. L’objectiu és fer acompanyament a les direccions en temes com ara els relacionats amb la normativa educativa, i per això, crearà la figura del mentor curricular: “Farem unes càpsules formatives per qüestions que van sorgint en matèries normatives i organitzatives i és així com estem estructurant l’oferta formativa per a les direccions. La figura de les persones mentores és que hi ha persones que tenen formació específica que han d’acompanyar les direccions de centres a fer aquest canvi de mirada, aquesta transformació”, ha anunciat Núria Mora.
Els enquestats han expressat el grau de satisfacció per la dotació de portàtils al col·lectiu, tot i que un dels elements que més es demanda és la de professionals qualificats als centres per a fer assistència tècnica. És per això que Educació ha creat aquest curs la figura dels mentors digitals, que han d’ajudar als centres a elaborar un pla digital propi.
Copsar les necessitats del col·lectiu docent
El passat 18 de juny els docents i equips directius de tots els centres catalans van rebre el qüestionari, que consultava sobre un seguit de temes. Pel que fa al col·lectiu docent, les preguntes estaven relacionades amb diferents àmbits al voltant de la comunicació amb el Departament, sobre la mateixa pràctica docent i la formació contínua -tant a escala individual, com de centre o de xarxes d’intercanvi-.
En el cas dels equips directius, es qüestionava sobre la percepció al voltant de la formació, l’experiència o la satisfacció laboral, que permeten conèixer el perfil del professorat que exerceix tasques directives, així com la relació amb l’administració a diferents nivells -Departament d’Educació, Inspecció Educativa i Serveis Educatius-.