Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Presentació dels Resultats “Recerca MAC 2021”/ Museu d’Arqueologia de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

En el transcurs dels últims quatre anys, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ha desenvolupat tasques de recerca vinculades a més de trenta projectes, tretze dels quals han estat liderats per personal del Museu. Els més importants d’aquests projectes s’han emmarcat dins el programa de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia (2018-2021), impulsat i finançat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. En el marc d’aquests projectes, el MAC ha desenvolupat rellevants treballs arqueològics d’excavació en alguns dels jaciments més importants del país, com ara la ciutat grecoromana d’Empúries (l’Escala, Alt Empordà), en l’espai de les antigues àrees portuàries, el poblat neolític lacustre de la Draga (Banyoles, Pla de l’Estany), a les Coves del Fem (Ulldemolins, Priorat) i a la ciutat ibèrica del Molí de l’Espígol (Tornabous, Urgell).

D’altra banda, cal assenyalar també altres actuacions arqueològiques importants desenvolupades a la ciutat ibèrica d’Ullastret (Ullastret, Baix Empordà), especialment al fossar de la murada del Puig de Sant Andreu, o els derivats dels treballs de recerca i consolidació del conjunt monumental d’Olèrdola (Olèrdola, Alt Penedès). A més, dins l’àmbit específic de l’arqueologia subaquàtica, cal fer també esment de les recerques efectuades pel Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), especialment en el vaixell romà Formigues II, a Palamós/Palafrugell (Baix Empordà). Molts d’aquests treballs s’han desenvolupat en col·laboració amb altres museus i institucions de recerca tant del país com internacionals, com ara la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) o l’Instituto Alemán de Madrid. Cal assenyalar que tots els projectes suara esmentats són encara vius.

És en aquest marc que s’ha programat dues sessions per a donar a conèixer els resultats de les campanyes d’excavació del 2021: el dia 22 de novembre parlarem dels projectes liderats pel MAC i el 29 de novembre dels desenvolupats amb la col·laboració d’altres centres de recerca.

Presentaran les sessions Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya i Elsa Ibar, Directora General del Patrimoni Cultural.

Moderador: Jordi Principal – MAC

22 de novembre. Primera sessió

BARCELONA

La Draga (Banyoles) i Plansallosa (Tortellà). Projecte quadriennal de recerca arqueològica “La Draga (Banyoles) i el procés de neolitització en la plana prelitoral i el Prepirineu de comarques de Girona”. Antoni Palomo -MAC- (R. Piqué, O. López, R. Rosillo -UAB-, X. Terradas -CSIC/IMF-, A. Ferrer, L. Figueras -MACB-, J. Revelles -IPHES- & R. Geli -MAC- i Roger Sala (SOTprospection).

Les Coves del Fem i el Pla de la Guitarra del Roig (Ulldemolins). Projecte quadriennal de recerca “La transició entre les últimes societats caçadores-recol·lectores i primeres societats pageses a la capçalera del riu Montsant”. Antoni Palomo (R. Piqué, O. López, R. Rosillo, A. Berrocal, R. Carracedo, A. Minguell -UAB- & X. Terradas -CSIC/IMF-).

La Cova del Pasteral (La Cellera de Ter). Una cova d’inhumació d’entre el 4700 i el 2300 aC. Antoni Palomo -MAC- (R. Piqué, R. Rosillo, M. Herrero -UAB-, B. Agustí -In situ-,X. Terradas -CSIC/IMF-& D. Sarsanedas -Ajuntament de La Cellera de Ter-).

El projecte #MECI: novetats de la campanya d’excavacions 2021 a la zona de l’accés est de la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol. Projecte quadriennal de recerca arqueològica “El Molí d’Espígol, capital dels ilergets”. Jordi Principal -MAC-(Roser Arcos, Cristina Belmonte & Xavier Bermúdez –iPAT-).

Cató a Catalunya. La batalla d’Empúries. Projecte de recerca propi, amb la col·laboració del projecte EIRR2 (Universitat de Girona). Jordi Principal (Roger Sala, Helena Ortiz & Pedro Rodríguez –SOT Prospecció Arqueològica-).

CASC

Campanya d’intervencions arqueològiques subaquàtiques del CASC 2021. Projecte quadriennal de recerca arqueològica “El derelicte Illes Formigues”. Rut Geli -MAC- (J. Mayoral, G. Mauri, C. Aguer, C. Garrandés –CASC-, S. Blasco,C. De Juan –UV-, A. Sanz –IBEAM-, H. González –AAI-, G. Piquès, A. Éjarque-CNRS- & N. Rovira -UPVM-).

EMPÚRIES

El port natural i el barri portuari de la ciutat grega. Pere Castanyer (M. Santos, J. Tremoleda, E. Hernández, M. Bouzas, J. Puigredon & E. Moner) -MAC-.

Darreres intervencions al sector de Santa Margarida. Projecte quadriennal de recerca arqueològica “Les àrees portuàries de l’antiga Empúries”. Pere Castanyer (M. Santos, J. Tremoleda, E. Hernández, M. Bouzas & J. Puigredon) -MAC-.

OLÈRDOLA

Resultats de la intervenció a la torre esquerra de la muralla d’Olèrdola. Del segle III aC al segle XI. Projecte de recerca propi “Estudi del sistema defensiu tardorepublicà d’Olèrdola: la torre esquerra de la muralla romana”. Núria Molist -MAC- (C. Padrós –ICAC- & J. Principal -MAC-)

La presentació serà el dilluns 22 de novembre a les 19h. L’acte serà virtual i es farà a través de Zoom, en aquest enllaç: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_4TefZRsDQaKm1cagVH4sZQ

29 de novembre. Segona sessió

EMPÚRIES

La quadratura del cercle: Resultats dels treballs de delimitació del conjunt funerari neolític de Vilanera. Projecte quadriennal de recerca “El Neolític antic i mitjà a la desembocadura del Ter: Vilanera/Empúries i el seu entorn”. Equip de la UAB. Miquel Molist (A. Bach Gómez, A., D. Codina & M. Santos).

Darrers resultats de les excavacions a la necròpolis de cremació de Vilanera. Excavacions a la necròpolis d’incineració del Bronze Final i Ferro inicial de Vilanera, impulsada des de l’Ajuntament de l’Escala, i el Servei d’Arqueologia a través de les subvencions anuals a municipis per a intervencions arqueològiques. Direcció: Dolors Codina (& Francesca Pullia)

Arqueologies de zones de contacte: grecs i comunitats locals a l’entorn d’Empúries. Projecte quadriennal de recerca “Grecs i comunitats locals a l’entorn d’Empúries (s. X-II a.C)”. Equip UPF. Ana Delgado (M. Ferrer, M. González, L. Marín, A. Rivera & J. Calvo)

Empúries Future. Learning from the past / Evolució del nivell del mar i canvi climàtic, del 5500 aC fins al 2100. Projecte Groundcheck. Equip Institut Arqueològic Alemany. Dirce Marzoli (H. Brückner, P. Castanyer & R. Julià)

Prospeccions, espais agraris i ocupació del territori a la plana de l’Empordà: arqueologia d’un paisatge cultural. Projecte quadriennal “Espais agraris i ocupació del territori a la plana de l’Empordà: arqueologia d’un paisatge cultural”. Equip ICAC. Josep M. Palet (A. Garcia-Molsosa , E. Rodrigo , M.J. Ortega & H.A. Orengo).

OLÈRDOLA

El suburbi de la civitas Olerdola. Darreres dades al Pla dels Albats en el marc del projecte Ecclesiæ, coemeteria et loci (ECLOC). Projecte quadriennal “Ecclesiæ, coemeteria et loci”. Equip UB. Gisela Ripoll (F. Tuset, X. Esteve, I. Mesas & N. Molist

ULLASTRET

La ciutat indiketa del Puig de Sant Andreu (Ullastret). Noves intervencions arqueològiques i estudi de les primeres excavacions. Project R+D “Caracterización social y funcional de los asentamientos urbanos de la Iberia septentrional”. Equip UB. Jaume Noguera (J. Sanmartí, D. Asensio, R. Jornet, R. Álvarez, G. de Prado & F. Codina).

La presentació serà el dilluns 29 de novembre a les 19h.

L’acte serà virtual i es farà a través de Zoom. Inscripcions a: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_umfkKZWmR3uR2XxcRYP3uA

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere