Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Celebrat a Aran l’acte de lliurament del 6è “Premi Robèrt Lafont” de la Generalitat de Catalunya atorgat al mestre i dinamitzador de l’aranès Frederic Vergés

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga Ibáñez, ha participat avui (20/11/2021) en l’acte de lliurament del 6è “Premi Robèrt Lafont” de la Generalitat de Catalunya, que s’ha concedit a l’escriptor i mestre Frederic Vergés. El premi, de caràcter biennal, té l’objectiu de reconèixer i premiar persones o entitats que s’hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del seu domini lingüístic.

Durant l’acte, Garriga ha destacat la tasca de Vergés, “mestre de mestres”, en tant que “pioner de l’ensenyament de l’aranès al llarg de la dècada dels anys setanta”. “La diversitat lingüística dels territoris que conformen el Principat és un bé que cal conservar, però també promoure, i és amb aquest afany amb el qual treballem”, ha afirmat Garriga.

Frederic Vergés, el guardonat

Nascut el 7 de desembre de 1947 a Betren, Frederic Vergés Bartau és escriptor i mestre i se’l considera el mestre de mestres d’aranès. És una figura cabdal en la història de la incorporació de l’aranès en el sistema educatiu a l’Aran, i també en l’àmbit de l’ensenyament i cursos d’aranès per a adults. Va ser pioner en l’ensenyament de l’aranès a l’Aran, ja als anys setanta. Ha estat professor d’aranès d’adults, i va impartir cursos de reciclatge d’aranès als anys 80, amb la Universitat de Lleida. El 1982 va participar en la comissió de les Normes Ortografiques der aranés de Política Lingüística (oficialitzades el 1983 per la Generalitat). Va ser, també, director del Centre de Normalizacion Lingüistica dera Val d’Aran, de 1989 a 1993.

Vergés ha estat autor d’obres lingüístiques de referència com el Petit Diccionari aranès-castellà-català-francès (1991) i ha impulsat i participat en diverses iniciatives i projectes editorials de foment de l’aranès, com la creació del Concurs literari Mn. Condò Sambeat i la campanya de sensibilització lingüística “Aranés òc, bremba-te’n”. També ha estat autor literari, principalment de narracions i contes per a públic infantil, amb la publicació de diverses obres, per afavorir l’aprenentatge de l’aranès a l’escola.

Compromís amb l’aranès

En la seva visita a la Vall d’Aran, la consellera Garriga s’ha reunit amb la síndica d’Aran, Maria Vergés, al Conselh Generau d’Aran, i ha visitat l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia aranesa dera lengua occitana. El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, ha acompanyat la consellera al llarg de la jornada.

Garriga ha refermat el compromís del Govern en la defensa i la promoció de l’aranès com una de les prioritats d’aquesta legislatura en l’àmbit lingüístic. En aquest sentit, la consellera de Cultura ha alertat: “L’ús habitual de l’aranès a la Val l’Aran se situa al voltant del 20%, I malgrat que s’ha estabilitzat en la darrera dècada, és un indicador al qual parem atenció, perquè només sent conscients de les dades, podrem fer bones polítiques lingüístiques”.

Garriga ha explicat que el Departament de Cultura treballa per “posar sobre la taula, i en un debat obert a tothom, la situació de les llengües que es parlen a Catalunya”. “Som conscients que el model català de política lingüística necessita una revisió a fons, i és per això que des de la meva presa de possessió com a consellera de Cultura hi hem posat fil a l’agulla”, ha afirmat. Respecte a la situació de l’aranès, el secretari de Política Lingüística ha destacat que “veiem els problemes i coincidim en les anàlisis, per això comencem una nova etapa de col·laboració.”

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere