Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“TEXTOS que cal recuperar i llegir”: Manifest en defensa del lleure i l’associacionisme educatiu a Catalunya / XIV Jornada Marta Mata

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Des de LO CAMPUS DIARI us proposem un altre “TEXTOS que cal recuperar i llegir”, en concret fer-ho del “Manifest Final” amb el que varen tancar la XIV Jornada Marta Mata, celebrada aquest començament de novembre al barri de Saifores del municipi de Banyeres del Penedès i dedicada al pedagog Joaquim Franch que fou especialista i animador en el “lleure com espai educatiu”.

“Manifest Final”

«L’animació pot definir-se com la intervenció d’aquell agent o persona que no pretén transmetre res a un grup o a una col·lectivitat donada, sinó que s’esforça primordialment a aconseguir que el grup faci ús dels seus recursos individuals i col·lectius, els posi en comú en una xarxa d’intercanvi que l’animador tendeix a consolidar, i els faci efectius en la seva actuació sobre el medi material o social en què es troba inserit»
Joaquim Franch

El dissabte 6 de novembre de 2021 s’ha celebrat a Saifores (Baix Penedès) la XIV Jornada Marta Mata, organitzada per la Fundació Marta Mata, que ha estat dedicada a Joaquim Franch, un dels principals pedagogs que han estat i són referents de l’educació en el lleure de Catalunya.

Amb el pretext d’aprofundir en les aportacions de Joaquim Franch, els participants a la jornada, persones vinculades a l’àmbit educatiu i a institucions i entitats diverses (entitats i associacions de lleure educatiu, escoles, universitats, etc.) han reflexionat i debatut sobre la situació actual del lleure educatiu a Catalunya, sobretot després de les dificultats que les entitats i grups d’aquest àmbit educatiu han viscut i encara pateixen a causa de la pandèmia.

Els temes de debat de la jornada i les preocupacions que s’hi ha manifestat també són compartides des d’altres institucions i xarxes de grups i entitats. Per aquest motiu, les persones participants a la XIV Jornada Marta Mata sobre Joaquim Franch, de manera coherent a les preocupacions i principis que van orientar la reflexió i la pràctica educativa d’ambdós pedagogs, presentem a l’opinió pública i a les institucions responsables de facilitar i vetllar per dotar de les oportunitats del lleure educatiu a totes les associacions i entitats i, sobretot, a tots els infants de Catalunya, les propostes següents:

1. Reconèixer els esplais i caus com espais educatius preferents a l’hora de garantir el ple exercici dels drets dels infants.

2. Afavorir la implicació comunitària d’esplais i caus en els seus entorns socials de referència, reconeixent-ne el paper educador i constructor de comunitat que hi juguen.

3. Enfortir el rol formador de les escoles d’educadores i educadors en el lleure, dotant-les dels recursos necessaris i simplificant-ne els procediments administratius.

4. Establir un reconeixement social de les competències educatives de caps i monitores a tots els efectes, tant social com laboral.

5. Impulsar una línia de finançament públic que garanteixi que tot infant pot participar en activitats d’educació en el lleure de base comunitària sense risc d’exclusió per motius econòmics.

6. Facilitar l’accés i l’ús dels espais òptims per desplegar l’activitat de l’educació en el lleure de base comunitària: locals dignes, terrenys d’acampada i cases de colònies accessibles.

7. Desplegar un sistema de bonificacions i gratuïtats en la utilització de transport públics, equipaments culturals o altres recursos que siguin necessaris a l’hora de realitzar activitats d’educació en el lleure de base comunitària.

8. Ampliar el suport econòmic i organitzatiu dels poders públics a les associacions i federacions que apleguen els esplais i els agrupaments escoltes de Catalunya.

9. Promoure campanyes socials d’impacte per facilitar el coneixement i el reconeixement de l’educació en el lleure de base comunitària per part de la societat.

10. Establir una línia de recerca del país que faci una radiografia de l’estat actual de l’educació en el lleure de base comunitària, i actualitzi les dades de forma periòdica i pública.

Fotografia: El pedagog Joaquim Franch.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere