IQS School of Engineering-URL: Presentació del llibre “La Universitat Ramon Llull” de Josep Gallifa / AVANÇAMENT del PRÒLEG del Rector Garrell

El dijous 25 de novembre, a les 19h, l’auditori d’IQS School of Engineering-Universitat Ramon Llull acollirà la presentació del llibre “La Universitat Ramon Llull. Orígens i evolució del projecte universitari i desenvolupament d’un model singular d’educació superior” del Dr. Josep Gallifa, (Pagès Editors / Col·lecció: Guimet Nº 240).
Josep Gallifa és catedràtic de Psicologia i Educació a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL, cap del departament de Psicologia de la Facultat i investigador principal del grup de recerca “Psicologia, Persona i Context” de la mateixa Facultat.
La presentació, organitzada amb motiu dels 30 anys de la creació de la universitat, comptarà amb la participació del Dr. Josep M. Garrell, rector de la URL; el Dr. Miquel Gassiot, rector de la URL 1994-2002; la Dra. Esther Giménez-Salinas, rectora de la URL 2002-2012; el Dr. Salvador Pié, secretari del Patronat de la URL i president de la Fundació Blanquerna, i el propi Dr. Josep Gallifa, autor del llibre.
INSCRIPCIÓ asistència … clicar aquí
AVANÇAMENT del PRÒLEG al llibre de Josep Gallifa, escrit per l’actual Rector de la Universitat Ramon Llull Josep Maria Garrell:
El ritme frenètic de les nostres vides, de les vides dels ciutadans comuns, fa que sovint no parem prou atenció a la història. Conèixer la història de la manera més objectiva possible, de la manera més contextualitzada possible, ens enriqueix. A més de permetre’ns conèixer els camins que ens han portat fins aquí, també ens permet aprendre de les experiències dels altres, aprendre de les persones que ens han precedit en l’aventura d’habitar aquesta casa comuna que és la nostra Terra, el nostre planeta. Com deia, desgraciadament poc temps dediquem a aprendre del passat, i això no només fa que acabem ignorant moltes de les experiències que la Humanitat ha tingut abans que nosaltres existíssim, sinó que —a més a més— ens condemna a repetir errors anteriors. És una veritable llàstima i de ben segur que com a societat ens caldria abordar seriosament la pedagogia (i la divulgació) d’allò que en diem “història” d’una manera ben diferent, i des d’edats ben primerenques, fomentant el gust i l’interès per tot allò que ens ha portat fins on som.
El llibre del qual tinc l’honor d’escriure aquest pròleg pretén, en paraules del propi autor, donar un marc el més descriptiu possible d’alguns dels fets de la història de la nostra Universitat Ramon Llull (URL). No es tracta d’una història “oficial”, però es tracta d’una aportació ben valuosa amb relació a la descripció d’aquells fets que, progressivament, han anat construint la nostra institució tal com avui la coneixem. Però, per sobre de tot i des del meu punt de vista, el que converteix aquest llibre en una peça de gran interès és que descriu els fets dins del marc social i polític en el qual es van produir. Conèixer el moment històric, el context, la situació social i política del moment, de ben segur ajuda a comprendre més i millor els fets succeïts en la nostra universitat. Capítol a capítol el lector hi podrà trobar de manera sintètica el moment històric, i el moment universitari, per després passar a la descripció dels fets en la URL.
Com és sabut, durant força temps (incloent-hi les etapes fundacionals) l’autor va ser protagonista i testimoni de bona part dels “fets comuns” de la URL. Parlo dels fets protagonitzats des dels òrgans de govern de la Universitat, des del seu Patronat i des del Rectorat. Els que em coneixen saben que sempre dic que la Universitat Ramon Llull són totes i cadascuna de les institucions que la componen, i que la història de la URL es construeix des de les seves aules fins al Patronat de la Fundació, passant pels despatxos, pels laboratoris, pels deganats, pel Rectorat, etc. Però és ben cert que la història comuna s’ha anat escrivint en els òrgans de govern de la Universitat descrits en les Normes d’organització i funcionament. I ben cert és també que l’autor ha estat testimoni i protagonista d’una part significativa d’aquests primers trenta anys de la URL. Aquest fet ens porta, inevitablement, davant la seva mirada valorativa d’allò viscut. És normal, i alhora és enriquidor, ja que de manera implícita ens aporta reflexions personals de diversos moments.
El llibre comença amb un gran detall descriptiu que ens permet comprendre els fets fundacionals i els primers anys de la universitat. I és a partir d’aquesta comprensió que l’evolució de la universitat es va entenent millor. La intensitat descriptiva es va reduint a mesura que avança el temps, i a mesura també que els esdeveniments que marquen el futur de la universitat es va espaiant. I, de la mateixa manera, es va reduint l’anàlisi valorativa del període històric descrit, pel simple fet que no ha passat prou temps encara per fer una valoració de les etapes més recents.
De ben segur que el fet d’haver estat durant un temps delegat del rector per les TIC al llarg del darrer mandat del rector Gassiot, com a vicerector i secretari general durant els mandats de la rectora Giménez-Salinas, i com a rector des de l’octubre de 2012, fa que la meva mirada encara sigui massa interna d’allò viscut en els òrgans de govern de la universitat. Quan has viscut personalment alguns dels fets descrits, corres el perill de voler-hi dir la teva, cosa que —evidentment— no he fet durant les converses que he mantingut amb l’autor del llibre. Però he de reconèixer que la lectura dels fets fundacionals i de les primeres etapes de la URL, que no vaig viure i que aquest llibre descriu amb tot detall, juntament amb la lectura d’un llibre previ i similar del rector Gassiot, i del llibre oficial dels primers 25 anys de la Universitat dirigit editorialment per la secretària general Dra. Anna Berga, m’han ajudat a posar-hi context i a entendre alguns dels motius que han portat a la nostra institució a ser on és ara.
I amb això acabo com he començat: conèixer la nostra història i el seu context ens permet comprendre què ens ha portat fins on som, i de ben segur que ens permet també aplicar lliçons del passat en el nostre present, quan tots plegats anem construint el futur del projecte que compartim amb tanta il·lusió. Totes i tots, des de les nostres responsabilitats i el nostre rol dins la Universitat Ramon Llull.
Els desitjo una bona i interessant lectura i agraeixo i felicito l’autor per l’esforç i el mèrit de fer una obra com aquesta.
Dr. Josep Maria Garrell i Guiu. Rector de la Universitat Ramon Llull (2012-vigent)