Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Cicle de DEBATS A4U-UAB: “Reconfigurant el diàleg amb els mons africans contemporanis” / Nova sessió sobre inseguretat alimentària i canvi climàtic a l’Àfrica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Dijous 25 de novembre a les 10.30h. Sala d’actes del Rectorat de la UAB.

La sala d’actes del Rectorat acollirà, el proper dijous 25 de novembre, la tercera sessió del Cicle de Debats “Reconfigurant el diàleg amb els mons africans contemporanis” organitzat per l’Alianza 4 Universidades (A4U). La sessió està coordinada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) per mitjà del seu grup de recerca LICCI, i estarà dedicada a com assegurar la producció d’aliments en un entorn de canvi climàtic.

Les jornades responen a l’estratègia d’internacionalització de la “Alianza 4 Universidades” així com a la seva voluntat de consolidar les seves relacions amb les universitats africanes. El cicle, que consta de quatre jornades coordinades per les diferents universitats de l’A4U, acull investigadors i acadèmics africans i europeus per debatre sobre quatre temes clau del present i futur d’Àfrica com el feminisme, les migracions, el canvi climàtic i la cultura africana.

L’esdeveniment comptarà amb la participació del rector de la UAB, Javier Lafuente, així com del vicerector de Relacions Internacionals, Màrius Martínez.

La sessió estarà moderada per Agus Morales, director de la Revista 5W i col·laborador de The New York Times. Ndjido Kane, genetista vegetal i biòloga molecular de l’Institut Sénégalais de Recherches Agricoles (ISRA)-CERAAS serà la keynote speaker, que donarà pas a una taula rodona en què participarà la investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García; Vanesse Labeyrie, investigadora al CIRAD, Montpellier (France); Narriman Saleh-Jiddawi experta en ciències marines a la University of Dar es Salaam (Tanzania – Zanzíbar) i Lucas Yamat, economista del canvi climàtic al Basque Centre for Climate Change (BC3).

La jornada reflexionarà sobre la inseguretat alimentària, un dels problemes socioeconòmics i sanitaris més greus del món, però al qual es presta menys atenció, i que afecta amb més duresa els més pobres i vulnerables. La crisi climàtica actual contribueix a agreujar-la en afectar la producció d’aliments, i Àfrica és una de les regions més vulnerables del món als impactes del canvi climàtic. A la sessió, es podran escoltar les veus d’experts de diferents disciplines (ciència dels cultius, pesca, pasturatge, coneixement local) sobre aquest tema. Els participants reflexionaran sobre la complexitat de les repercussions del canvi climàtic als sistemes africans de producció d’aliments i sobre les possibles vies de transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles, capaços de mantenir dietes saludables, nutritives i culturalment apropiades a la llum del canvi climàtic .

La jornada tindrà lloc de manera presencial a la Sala d’Actes del Rectorat així com a través de Zoom en anglès. També s’emetrà pel canal de YouTube de l’A4U. En ambdós casos, és necessari registrar-se al web.

Aquest esdeveniment, dirigit a la comunitat universitària però obert també al públic en general, compta amb el suport de ICEX España Exportación e Inversiones.

L’Alianza 4 Universidades (A4U) és una associació estratègica entre quatre de les principals universitats públiques espanyoles: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Autònoma de Madrid (UAM), Universitat Carles III de Madrid (UC3M) i Universitat Pompeu Fabra a Barcelona (UPF).

PROGRAMA

• 10:30 – 10:30 BENVINGUDA DE LA TERCERA SESSIÓ

MÀRIUS MARTÍNEZ, vicerector de Relacions Internacionals, UAB

• 10:35 – 10:40 PRESENTACIÓ DE LA SESSIÓ

AGUS MORALES, director de Revista5W, col·laborador de The New York Times i moderador de A4U Debates

• 10:40 – 11:25 PONENT PRINCIPAL

NDJIDO KANE, genetista vegetal i biòloga molecular. Directora de l’Institut Sénégalais de Recherches Agricoles (ISRA)-CERAAS

• 11:25 – 13:15 TAULA RODONA I DEBAT

VANESSE LABEYRIE, Investigadora de la Unitat de Recerca SENS del CIRAD, Montpeller (França)

NARRIMAN SALEH-JIDDAWI, Vicepresidenta: Women in Marine Sciences Center. Doctorada en Ciències Marines Universitat de Dar es Salaam (Tanzània – Zanzíbar)

LUCAS YAMAT, Economista del Canvi Climàtic del Grup d’Ecosistemes Terrestres, Centre Basc per al Canvi Climàtic (BC3)

VICTORIA REYES, Professora d’Investigació ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB)

• 13:15 – 13:30 ACTE DE CLAUSURA

JAVIER LAFUENTE, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

IMATGE: Kiran Pandey / DownToEarth.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere