La comunitat universitària de la UPC lamenta la mort del seu professor Miquel Barceló / Totes les nostres comunitats universitàries ho lamentem
En una nota informativa la Universitat Politècnica de Catalunya lamenta la pèrdua del seu professor Miquel Barceló, doctor en informàtica, enginyer aeronàutic i diplomat en energia nuclear, docent de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i impulsor del Premi UPC de Ciència-Ficció.
Miquel Barceló va ser durant molts anys professor a la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) des de la seva creació, el 1976, i va ser coordinador del programa de doctorat sobre sostenibilitat, tecnologia i humanisme de la UPC. Barceló també va destacar com a editor, traductor i escriptor, especialitzat en ciència-ficció. De fet, va ser una de les figures més representatives de la literatura d’aquest gènere i l’impulsor del Premi UPC de Ciència-Ficció, que convoca el Consell Social de la Universitat des del 1991. Més enllà de la ciència-ficció, va ser un reconegut divulgador científic en àmbits tan diversos com l’astronomia, la intel·ligència artificial, la robòtica o la informàtica, entre molts d’altres, exercint de docent en diferents institucions.
Com a editor, la seva carrera ha estat lligada a l’editorial Penguin Random House, on va dirigir la col·lecció NOVA, especialitzada en relats i novel·les de ciència-ficció. L’any 1996, l’Asociación Española de Fantasía y Ciencia Ficción li va concedir el Premio Gabriel a la tasca d’una vida.
Ha estat l’autor de diferents obres: ‘El otoño de las estrellas’ (Novel·la curta, 2001) i ‘Testimoni de Narom’ (Novel·la curta, 1998 i guanyadora del desaparegut premi ‘Juli Verne’ de Ciència-Ficció d’Andorra), ambdues escrites amb Pedro Jorge Romero; l’assaig ‘Ciencia ficción: Guía de lectura (1990), reeditada i revisada 25 anys després; l’antologia ‘Cuentos de ciencia ficción’ (1998), amb Pedro Jorge Romero; l’assaig ‘Paradojas: ciencia en la ciència-ficción’ (Equipo Sirius 2005); i els assajos la ‘La ciència-ficció’ (2006) i ‘Una història de la informàtica’ (Editorial UOC 2008).