Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Ahmadreza Djalali guardonat amb el premi “Courage to Think 2021” que atorga la xarxa internacional “Scholars at Risk” de la que és membre l’Associació Catalana d’Universitats Públiques

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El doctor Ahmadreza Djalali ha rebut el premi “Courage to Think Award per al 2021” atorgat per “Scholars at Risk”.

El doctor Djalali, un destacat estudiós de la medicina de desastres i que està condemnat a mort a l’Iran, amb el premi se li reconeix la seva lluita per la llibertat acadèmica i amb la connexió amb la comunitat acadèmica internacional.

El premi “Courage to Think” reconeix persones, grups o institucions que demostren un compromís exemplar per protegir els acadèmics i promoure la llibertat acadèmica, ja sigui mitjançant el treball professional, el servei privat o comunitari, o enfrontant-se al risc personal.

L’esposa del doctor Djalali, Vida Mehrannia, acceptarà el premi en nom del doctor Djalali al simposi virtual de la “Scholars at Risk”: Free to Think 2021, que es celebrarà aquest 9 de desembre.

El Dr. Djalali és un estudiós iranià-suec que ha ocupat càrrecs acadèmics a l’Institut Karolinska, a Suècia; a la Università del Piemonte Orientale, a Itàlia; i a la Vrije Universiteit Brussel, a Bèlgica. El desembre de 2020, se li va concedir una beca “Scholars at Risk” per anar a la Universitat de Harvard, als Estats Units.

“L’empresonament continuat, la condemna extrema i el maltractament del Dr. Djalali sota custòdia haurien de ser una gran preocupació per a qualsevol persona que es preocupi per la capacitat dels estudiosos per treballar amb seguretat”, va dir Rob Quinn, director executiu de “Scholars at Risk”. “Cap erudit hauria d’enfrontar-se a una condemna a mort, aïllament i a la retenció de l’atenció mèdica pel seu treball acadèmic o científic”.

El Dr. Djalali no només ha ajudat al desenvolupament del camp de la medicina de desastres en les institucions d’educació superior, sinó que també ha posat en pràctica la seva experiència donant suport a les comunitats afectades per les crisis. El Dr. Djalali va proporcionar ajuda mèdica, serveis de salut i educació a les comunitats afectades per inundacions, terratrèmols i altres desastres a l’Iran, inclòs el terratrèmol de Bam de 2003. Mentre estava al Centre d’Investigació i Formació en Medicina de Desastres, Ajuda Humanitària i Salut Global (CRIMEDIM), a Itàlia, el Dr. Djalali va dedicar la seva investigació a la resiliència i el rendiment dels sistemes de salut, hospitals i personal mèdic i de rescat, i va formar centenars. del personal sanitari i mèdic d’arreu del món.

El Dr. Djalali va ser detingut l’abril de 2016 durant un viatge a l’Iran per participar en una sèrie de tallers acadèmics. Es creu fermament que va ser un objectiu a causa dels seus vincles amb la comunitat acadèmica internacional i de la creença que podria canviar la seva llibertat a canvi de treballar per al servei d’intel·ligència iranià.

El 21 d’octubre de 2017, el doctor Djalali va ser condemnat a mort per “corrupció a la terra”, basant-se en denúncies sense fonamentar que havia proporcionat intel·ligència a un govern estranger. Al Dr. Djalali se li va negar el dret d’apel·lar la condemna i la sentència i ha patit tortures, maltractaments i un nombre creixent de complicacions mèdiques mentre estava sota custòdia estatal.

El 24 de novembre de 2020, les autoritats iranianes van traslladar el Dr. Djalali a l’aïllament com a preparació per executar la seva condemna a mort. El doctor Djalali va passar cinc mesos de malson en aïllament, a l’espera d’una execució imminent, fins al 14 d’abril de 2021, quan les autoritats el van traslladar a una cel·la d’ocupació múltiple.

Durant anys, al Dr. Djalali se li denega l’accés a l’atenció mèdica adequada per nombroses complicacions de salut que van empitjorar mentre es trobava en aïllament. Aquests inclouen leucèmia, pèrdua severa de pes, gastritis crònica, freqüència cardíaca baixa i hipotensió, càlculs biliars, paràlisi parcial del peu dret, hèrnia inguinal indirecta, hemorroides i fissures, recompte de glòbuls baixos, nivells baixos de calci i vitamina D, desnutrició, dispèpsia i depressió.

Les autoritats continuen negant al Dr. Djalali l’accés al seu advocat i la seva família a l’Iran, i de fer trucades a la seva dona i als seus fills a Suècia.

Des de l’empresonament del doctor Djalali, almenys 21 membres de la xarxa “Scholars at Risk”, 14 seminaris de defensa d’estudiants, sis seccions “Scholars at Risk”i diverses organitzacions i associacions han pres mesures per defensar el seu alliberament.

Tot i que es reconeix el Dr. Djalali amb el Premi Courage to Think, “Scholars at Risk” renova les seves crides a la xarxa perquè continuï donant suport al Dr. Djalali plantejant el seu cas als seus representants governamentals; a la Unió Europea, els governs dels estats europeus i el govern dels Estats Units perquè prenguin totes les accions disponibles per assegurar l’alliberament del Dr. Djalali; i a les autoritats iranianes per assegurar l’alliberament immediat del doctor Djalali i, a l’espera d’aquesta acció, per garantir el seu benestar i l’accés a assessorament legal, família i tractament mèdic.

Ara més que mai, les comunitats internacionals d’educació superior, científica i de drets humans s’han d’unir per exigir l’alliberament del doctor Djalali perquè finalment pugui reunir-se amb la seva família i continuar el seu important treball.

FOTOGRAFIA: El professor Ahmadreza Djalali.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere