Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

EUROBARÒMETRE: Prop del 60% dels ciutadans de Catalunya i de les Illes valora positivament la resposta de la UE a la pandèmia

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Primer resultats del nou Eurobaròmetre sobre l’opinió pública a les regions de la UE

Un 59% d’enquestats catalans i un 62% d’illencs expressa confiança en la Unió Europea

El nou Eurobaròmetre sobre l’opinió pública a les regions europees mostra que el 59% dels ciutadans de Catalunya tendeix a confiar en la UE, un augment de 4 punts respecte dels resultats del darrer sondeig d’aquest tipus, publicat el 2018. A les Illes Balears, en canvi, el nivell de confiança en la UE ha baixat 4 punts i se situa al 62%. Al conjunt de les regions de la Unió el 61% de ciutadans respon que ‘tendeix a confiar en la UE’ mentre que hi ha un 34% que afirma que ‘tendeix a no confiar-hi’, uns indicadors que es mantenen estables en comparació amb el 2018.

Qualitat de vida

Més de vuit de cada deu enquestats (un 83%) afirmen que la qualitat de vida a la seva regió és o molt bona o bastant bona, el que representa un increment de tres punts percentuals respecte del 2018. A Catalunya aquest indicador baixa fins el 76%, mentre que a les Illes se situa lleugerament per sota de la mitjana europea, al 82%.

Pel que fa a la situació econòmica, la consideren positiva un 68% dels ciutadans al conjunt de la UE (dos punts més que el 2018); i un 71% es mostra optimista respecte del futur de la seva regió.  Un 55% dels enquestats a Catalunya i un 54% dels de les Illes veuen positiva la situació econòmica. Pel que fa a les perspectives de futur, a les Illes Balears les respostes es tornen a mantenir en la línia de la mitjana europea (71%) i, en canvi, a Catalunya la percepció és menys positiva, amb un 57% que es manifesta molt o bastant optimista i un 41% que diu que és molt o bastant pessimista sobre el futur de la seva regió.

Principals preocupacions

Al conjunt de les regions de la UE el tema que els ciutadans assenyalen com a més important dels que cal afrontar és la situació econòmica i l’atur (33%), seguit de la salut (24%), el cost de la vida (23%) i el medi ambient i el canvi climàtic (22%). La prioritat que més ciutadans assenyalen en primer lloc també és l’economia i l’atur tant a Catalunya com a les Illes, però en ambdós casos l’habitatge (27% i 41% respectivament) s’enfila al segon lloc en la llista de preocupacions.

Resposta a la pandèmia

El sondeig regional de l’Eurobaròmetre, que es publica cada 3 anys des de 2013, ha preguntat per primera vegada l’opinió dels ciutadans sobre la resposta que ha donat la UE a la pandèmia del coronavirus i sobre polítiques prioritàries de la UE com el Pacte Verd Europeu o el pla de recuperació NextGenerationEU. Així, un 57% dels enquestats es declara satisfet amb les mesures empreses per la UE per lluitar contra la pandèmia, mentre que un 55% creu que els fons NextGenerationEU seran efectius per ajudar a abordar els reptes que afronta la Unió. El percentatge de ciutadans que veu satisfactòriament la resposta de la UE a la pandèmia s’enfila al 60% a les Illes i al 59% a Catalunya, mentre que en ambdues regions un 52% creuen que els fons NextGenerationEU seran eficaços per sortir de la crisi. Sobre el Pacte Verd Europeu, un 47% creu que serà d’utilitat.

L’enquesta ‘Opinió publica a les regions de la UE’ s’ha realitzat amb una mostra total de 62.636 entrevistes a 194 regions dels 27 Estats membres fetes entre el 21 de setembre i el 26 d’octubre de 2021.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere