4t Diàleg Unite!: “Past, Present and Future” / Universitats tecnològiques líders defineixen a l’aliança “Unite!” com serà la formació en enginyeria que ha de respondre als grans reptes europeus (UPC 29/11 – 1/12/2021)
La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) acull el 4t Diàleg Unite!: ‘Past, Present and Future’, del 29 de novembre a l’1 de desembre, en format ‘on line’ i presencial a l’Auditori del Vèrtex, a Barcelona. Experts de les set universitats europees que formen part de l’aliança Unite!, així com representants del món de la indústria, d’institucions i governs, debatran sobre els temes clau per al futur del desenvolupament europeu.
Més de 200 persones, entre representants de la indústria, estudiantat, professorat i responsables de l’estratègia universitària europea i dels governs, es trobaran, en format on line i presencial a l’Auditori del Vèrtex de la UPC (plaça Eusebi Güell, 6, Barcelona), al 4t Diàleg Unite!: ‘Past, Present and Future’. Les jornades, que tindran lloc del 29 de novembre a l’1 de desembre, serviran per continuar donant forma a l’aliança Unite!, que agrupa algunes de les millors universitats tecnològiques europees. Amb la tecnologia com a substrat transformador, experts i expertes de diverses nacionalitats plantejaran aspectes que, més enllà de la mobilitat estudiantil o de les titulacions reconegudes per les universitats participants, reflexionaran sobre com ha d’evolucionar la formació en enginyeria, l’ètica en la tecnologia, el lideratge europeu en tecnologies intel·ligents i l’impacte que l’aliança Unite! té en l’educació superior europea i en el desenvolupament local, regional i global del Vell Continent. Precisament, una de les novetats de la trobada és una jornada en la qual la universitat, la indústria, els governs i la societat debatran sobre com intensificar la capacitat transformadora de les universitats tecnològiques en la societat.
La comunitat de Unite! —la xarxa europea universitària d’Innovació, Tecnologia i Enginyeria— la integren la UPC, la Technical University of Darmstadt, l’Aalto University, el Royal Institute of Technology (KTH), les Grenoble INP graduate schools of engineering and management (University Grenoble Alpes), el Politecnico di Torino i la Universidade de Lisboa. L’objectiu de la trobada és compartir idees i aprendre de les millors pràctiques en els àmbits de la docència i la recerca, en les quals ja treballa l’aliança Unite!, per construir la universitat europea del futur.
Per assistir virtualment a les sessions, que seran obertes a tothom, i presencialment al Branding Event, que tindrà lloc l’1 de desembre, cal inscripció prèvia, que es pot fer fins al 26 de novembre.
Construint la universitat europea del futur
El desenvolupament de la nova generació de professionals de l’enginyeria i l’arquitectura, la construcció d’un metacampus interuniversitari, el desenvolupament d’una mobilitat integrada a tota Europa, més flexible i inclusiva, la programació d’un màster en Intel·ligència Artificial (IA) o la creació d’una Escola de Doctorat conjunta entre les set universitats són alguns projectes sobre els quals treballen grups multidisciplinaris de personal investigador i acadèmic, estudiants, acadèmics i staff de Unite!. L’ètica, la sostenibilitat, el multilingüisme, la igualtat de gènere, la cocreació, l’emprenedoria i la ciència en obert són alguns dels valors sobre els quals se sustenta el projecte d’aquesta gran universitat europea i que es vincula amb decisió als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.
Durant els dos darrers anys, Unite! ha impulsat diferents activitats i propostes de formació tant per a l’estudiantat com per a investigadors i acadèmics. Màsters, universitats d’estiu, hackatons internacionals i formació en innovació docent per al professorat han concentrat bona part de les activitats més visibles.
Una xarxa per a la innovació, la tecnologia i l’enginyeria
Aquesta aliança forma part de l’aposta estratègica per augmentar la qualitat i l’atractiu de l’educació superior a Europa. Conjuntament estan constituint un espai comú per a la formació multidisciplinària, la cooperació en docència i recerca i la transferència del coneixement amb la mirada sobre el desenvolupament de les regions. La tecnologia i la innovació són els factors comuns a totes elles.
En conjunt, els set socis sumen 167.000 estudiants i graduen cada any 36.700 persones. Cooperen estretament en més de 80 projectes de la UE i han intercanviat més de 2.000 estudiants en els darrers cinc anys.
El 2019, la Comissió Europea (CE) va proposar l’European Universities Initiative per impulsar la creació de l’European Education Area el 2025. Unite! és una de les principals aliances per donar resposta a aquest repte, que ha de fer les universitats europees més competitives, captadores de talent i agents per a la transferència del coneixement en un món global amb grans referents universitaris a altres continents, com Àsia o Amèrica.
La CE impulsa i finança aquestes aliances a través dels programes Erasmus+ Framework Programme i Science with and for Society, del programa H2020.
Un nou concepte d’educació i recerca
Unite! comparteix, agrupa i complementa les capacitats docents de cada universitat. Un nou concepte d’universitat europea per a la qual es dissenyen ja itineraris d’estudi flexibles i plans d’estudis conjunts. Des de Unite! es lidera especialment la creació de nous conceptes d’educació i recerca en enginyeria, ciència, tecnologia a partir d’enfocaments transdisciplinaris innovadors derivats de l’art, el disseny, l’arquitectura, els negocis, les ciències socials i les humanitats. Nous perfils per a ensenyaments universitaris que tenen en la tecnologia un potent substrat transformador. Tot plegat, orientat a formar la nova generació de professionals europeus altament qualificats per afrontar els reptes del mercat laboral, amb una formació multidisciplinària i de qualitat.
Innovació en tres àmbits estratègics
Amb la intenció d’abordar alguns dels grans reptes socials europeus, l’aliança Unite! impulsa una estratègia integrada de recerca i innovació, posant el focus, entre d’altres, en tres grans àrees prioritàries: l’energia, la Indústria 4.0 i la Intel·ligència Artificial.
Aquesta estratègia es desenvolupa en línia amb les polítiques del Pacte Verd Europeu (Green Deal) i l’Agenda digital europea.
Experts internacionals
En les jornades del 4th Dialogue Unite!, que inclouran una reunió de rectors de les diferents universitats que integren l’aliança, a banda de l’intercanvi d’experteses entre les diferents institucions, intervindran diversos experts internacionals, com ara Manuela Battaglini, CEO i cofundadora de Transparent Internet, i especialista en humanisme digital, que el dia 29 de novembre a les 17.30 h participarà en un debat, moderat per estudiants, sobre ètica i tecnologia. Battaglini forma part del grup d’expertes i experts designats pel Govern espanyol per ajudar a definir la Carta Espanyola de Drets Digitals.
Un altre dels ponents destacats és Karel Luyben, exrector de la Technical University of Delft i reconegut expert en Open Science. Luyben participarà en la trobada del dia 30 de novembre a les 11:15 h.
Premi al millor projecte de cocreació d’estudiants
Un dels elements essencials de l’aliança Unite! és la cocreació a partir de la participació dels seus estudiants. Per això, el programa Unite!4Future, que integra estudiantat de les set universitats, donarà a conèixer durant el Diàleg de Barcelona el projecte guanyador d’un concurs adreçat a estudiants de les set universitats que, de manera col·laborativa, han proposat projectes per a una nova docència en la nova universitat europea.