EDITORIAL: Per què els estudiants universitaris els interessa un rave l’elecció d’un rector o una rectora?

Si existeix una enquesta actualitzada que busques les raons del perquè els estudiants universitaris participen tant poc en les eleccions a rector o rectora en les universitats públiques, nosaltres no l’hem trobat
Ja podríem acabar aquí aquest EDITORIAL: només caldria reivindicar que ja és urgent, que es realitzi aquesta enquesta en les diferents comunitats universitàries.
Òbviament això val diners, perquè d’investigadors ja en tenim i molt bons. Només falta finançament.
Pagaran els Departaments del ram de les dues Generalitats: la catalana i la valenciana, i el govern de les Illes?
Pagaran les associacions corporatives o les xarxes d’universitats?
O és que a tots aquests directius ja els hi va bé aquesta participació controlada i de baix sostre?
Fa quatre dies a la Universitat de Girona hi va haver eleccions de “rector o rectora”, com que només hi va haver un candidat i era el rector que ja exercia, el resultat era cantat.
En Quim Salvi fou reelegit rector de la Universitat de Girona com a candidat únic amb una participació del 12,5%. Tothom content, felicitacions i diuen: tot un èxit.
Sense valorar al catedràtic i rector Salvi (ja ho farem quan toqui) un 12,5% no és només una misèria, és preocupant per la salut democràtica universitària.
D’acord, unes eleccions no competitives amb un sol candidat i a més presentant-se a la reelecció el candidat que ja exerceix des del despatx rectoral, no és un incentiu per anar a votar.
Però per més preocupació, les eleccions foren digitals, no calia l’esforç de desplaçar-se, nomes calia fer un clic. I ni així.
No ens volem centrar en el rector Salvi, perquè només cal veure els resultats de les eleccions dels altres rectors i rectores dels últims 20 o 30 anys i les xifres de participació són penoses.
És que els candidats i les candidates no saben seduir als votants?
És que per una creença falsa de que son els votants del “PDI permanents doctorats” els determinants i els candidats només es llencen a la seducció a aquest sector, deixant de seduir als altres PDI, als estudiants i als del PAS ?
O no voten perquè creuen que la “ponderació final per sectors” dels resultats, és un atac al vot universal i útil de la comunitat universitària?
Això és un EDITORIAL però ja us penjarem a LO CAMPUS DIARI els estudis i les xifres que demostren que la participació en bloc dels PDI sense permanència i sense doctorat, els estudiants i el PAS, poden minimitzar la influència dels “PDI permanents doctorats”. Per això algun candidat o candidata ja els hi va bé la baixa participació, per exemple dels estudiants.
Només ara ens faltava el nou Avantprojecte de la “Ley Orgánica del Sistema Universitario (LOSU)” del Ministre Castells, que és capaç de normativitzar com escollir el rector en una universitat pública i arriba a posar, -entre altres exquisideses-, que
la ponderació es podria corregir d’un sector, sinó arriba a un mínim de participació entre els seus membres.
O sigui: punyalada als pocs i responsables estudiants que voten, disminuint el seu pes com a sector en l’elecció.
No opinem, només mireu les dades de participació de les eleccions del rector Quim Salvi que ja vàrem publicar al seu dia:
Un total de 14.660 persones foren convocades a les urnes. Es van emetre 1.833 vots o sigui la participació global fou d’un 12,5 %. Per sectors, varen votar un 77,4 % dels professors doctors amb vinculació permanent, un 19,8% del personal docent no permanent, un 66,2 % del personal d’administració i serveis i … Atenció: un 6,3 % de l’estudiantat.
Ens hem de felicitar per la participació?
Amb modèstia, però creien carregats de raó, volem preguntar:
¿Es pot encarregar ja, una macro-enquesta per saber perquè les nostres comunitats universitaris de les universitats públiques passen de les eleccions dels seus rectors i rectores o degans i deganes o dirigents o líders o gestors o com voleu anomenar-los?
Qui posa el cascavell al gat?