Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

XVIII Jornada Etnologia de les Terres de l’Ebre: “El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’objectiu de la Jornada és la difusió del món mariner en el sentit més ampli del terme, a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques

Les Jornades d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, que se celebren de forma itinerant i anual des de l’any 2000, arriben a la 18a edició i aquest 2021 se celebra a la comarca del Montsià, concretament al Museu de la Mar de l’Ebre a la Ràpita, aquest dissabte 11 de desembre. Està organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Ràpita. 

Enguany la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, amb el títol “El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes”, té per objectiu la difusió de diferents aspectes que giren a l’entorn del món mariner en el sentit ampli del terme, a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques. Així, la Jornada farà un recull d’oficis i tècniques tradicionals, canvis tècnics, records familiars i experiències indivisuals i col·lectives, d’arreu del territori i de les zones confrontants. 

La Jornada comptarà al matí amb la conferència “El cabotatge com a dimensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita”, a càrrec d’Enric Garcia Domingo, del Museu Marítim de Barcelona/Universitat de Barcelona, Grup TIG. Seguidament, es presentaran les comunicacions: “L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita”, a càrrec de Toni Cartes Reverté, de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre; “El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello” de M. Carme Queralt Tomàs, de l’Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, i “Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre”, a càrrec de Joan Pujol Pedret de l’Associació La Riuada de Móra d’Ebre.

A la tarda es realitzaran les comunicacions: “Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història comtemporànica de l’Almadrava Cap de Terme”, a càrrec de Marc Soler Piquer, periodista i escriptor, i “Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars”, a càrrec de Josep M. Ràfales Vidal i Mario Rius Roc de l’Associació Amics de Nonasp.

La Jornada també inclou dos activitats complementàries: la visita guiada al Museu de la Mar de l’Ebre, a càrrec d’Àngel Pascual Peña, tècnic del Museu, i l’exposició “Dones de mar. Sal a les venes”, a la sala d’exposicions del mateix Museu de la Mar de l’Ebre.

La Jornada està oberta al públic, i atorga certificat d’assistència en el cas de sol·licitar-lo. La inscripció és en línia i es pot fer a: https://www.museuterresebre.cat/

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere