Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA): La Generalitat de Catalunya crea un nou fons de CAPITAL RISC per impulsar la recerca i l’emprenedoria científica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Fons amb un pressupost estimat de 60 milions d’euros entre 2022 i 2026, serà un instrument financer amb participació publicoprivada que invertirà en les primeres etapes dels projectes de recerca

El seu objectiu és mobilitzar capital privat en la inversió en desenvolupament tecnològic i contribuir a millorar l’índex d’innovació de Catalunya, uns dels objectius prioritaris del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC)

Els Departaments d’Economia i Hisenda, Recerca i Universitats i l’ICF signaran un conveni per licitar i adjudicar la societat gestora del nou fons

El Govern català ha autoritzat avui (14/12/2021) els departaments d’Economia i Hisenda i de Recerca i Universitats a promoure la creació i la participació de la Generalitat en un nou Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA). Es tracta d’un nou instrument de capital risc que, amb finançament publicoprivat, invertirà en projectes de desenvolupament tecnològic en les primeres etapes de creixement sorgits del sistema de coneixement català.

L’objectiu és triple: impulsar la recerca i l’emprenedoria científica com a motor de competitivitat del teixit econòmic del país; mobilitzar capital privat en la inversió en desenvolupament tecnològic per igualar-lo a la mitjana de la UE (del 0,94% actual fins a l’1,37 %) i, finalment, contribuir a la millora de l’índex d’innovació de Catalunya, impulsant la transferència i la valorització de la recerca científica feta als centres de recerca i les universitats del país per tal que es transformi en tecnologia i innovació que millori la competitivitat de la indústria del país, en la línia de les conclusions del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).

D’acord amb el text aprovat avui pel Govern, el nou fons comptarà amb una dotació estimada de 60 milions d’euros: fins a un màxim de 30 milions seran aportats pels departaments d’Economia i Hisenda i de Recerca i Universitats, al 50% cadascun, amb anualitats de 6 milions entre els anys 2022 i 2026; la resta es finançarà amb recursos procedents del sector privat. Els fons públics no podran superar el 49,9% de participació.

El destinataris seran startups en etapes inicials de desenvolupament, és a dir, en estadis de prellavor, llavor i posada en marxa dels diferents projectes. Els projectes podran recórrer al fons durant el període 2022 i 2026, i es calcula que els projectes es podran desenvolupar en un mínim de 10-12 anys. S’allargaria si fos necessari fins a la desinversió de la totalitat de la cartera. La finalitat és millorar la transferència de coneixement cap a les empreses, promoure iniciatives d’emprenedoria científica i contribuir a la millora de la competitivitat de les pimes.

La gestora del FITA

El Govern també ha donat llum verda al conveni que formalitzaran els dos departaments implicats en el projecte i l’Institut Català de Finances (ICF) per licitar a través de concurs públic un contracte per a la selecció i adjudicació de la gestora del futur Fons.

En aquest sentit, l’ICF, conjuntament amb la Direcció General d’Innovació i Emprenedoria, la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació i la Direcció General de Transferència del Coneixement treballaran plegats amb l’objectiu d’endegar el procés el gener del 2022. Un cop adjudicat el contracte, l’entitat financera pública catalana s’encarregarà de fer el seguiment de la societat gestora seleccionada, d’acord amb les condicions establertes tant pel que fa als seus compromisos com del procés davant les autoritats supervisores (CNMV), fins a la constitució i posada en funcionament del fons de capital risc.

Després, aquesta societat serà la responsable de la gestió del fons, és a dir, qui decidirà com, on i quan invertir el capital dipositat pels socis partícips, seguint els criteris de la política d’inversió fixats a la licitació.

També està previst crear un Comitè de Supervisió que farà el seguiment del desenvolupament del Fons, de les inversions, de la valoració de les participades i de l’estratègia del Fons.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere