Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Dia de vaga i mobilitzacions dels estudiants contra la futura Llei Estatal del Sistema Universitari i contra l’atac a la immersió lingüística

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Les mobilitzacions del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) estaven convocades a Barcelona, Girona, Lleida, Palma, Castelló i Alacant.

La crida a l’aturada estudiantil també afecta els instituts, en protesta per la recent resolució que obliga a fer un 25% de les classes en castellà.

A BARCELONA

S’han format piquets l’edifici històric de la Universitat de Barcelona a primera hora.

A més un miler d’estudiants s’han manifestat aquest dijous (16/12/2021) al migdia pel centre de Barcelona en el marc de la vaga contra la futura llei estatal d’universitats, coneguda com a llei Castells.

A la vaga s’hi han sumat els instituts, que han criticat la “imposició” del 25% de castellà a les aules, en paraules de la portaveu nacional del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Marta Daviu.

Els universitaris afirmen que la nova llei universitària impulsada pel ministre Manuel Castells comporta la “mercantilització” de la universitat i obre les portes a l’empresa privada.

La marxa ha començat a la plaça Universitat i s’ha aturat davant la delegació del govern espanyol, on han llegit el manifest, fet una pintada i s’han llençat alguns ous,

Els estudiants han protestat perquè consideren que el projecte de llei universitària espanyola s’ha fet a esquenes seves i asseguren que la comunitat educativa hi està en contra. Una de les principals crítiques és que “obre les portes” a les empreses privades. Daviu ho ha exemplificat assegurant que tenen més cadires reservades per exemple als consells socials, on es prenen decisions importants com els pressupostos. “Aquesta llei transforma un dret fonamental en una simple mercaderia”, ha lamentat.

També rebutgen que no faci referència a la necessitat que les pràctiques siguin remunerades i asseguren que relega els estudiants a òrgans “simbòlics”, sense poder de decisió. A més, lamenten que manté i empitjora l’infrafinançament del sistema universitari.

D’altra banda, critiquen que no afronta l’emergència lingüística que es viu a les aules perquè “no blinda” el català, sinó que fomenta la parla en llengües estrangeres. Precisament, els estudiants d’institut s’han sumat a la vaga principalment pel motiu lingüístic, arran de la darrera decisió del Tribunal Suprem sobre el 25% de castellà a les aules. Daviu ha assegurat que els estudiants sortiran al carrer els cops que faci falta per defensar la llengua catalana: “Sense català no hi ha escola”.

Per últim, la portaveu ha llençat un missatge als partits polítics amb representació al Congrés, exigint-los el seu vot en contra de la norma, ja que ha considerat que aquest posicionament és “de mínims” si es defensa l’ensenyament públic. Ha insistit que aquesta “no és una norma de consens”.

CONCENTRACIÓ a la UAB

La mobilització a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ja va començar aquest dimecres i que aquest dijous l’ha generalitzat arreu.

Precisament, a la UAB, des de primer hora del matí hi ha hagut piquets que han fet barricades amb contenidors d’escombraries i intentaven impedir que hi entressin els estudiants.

A GIRONA

Un centenar d’estudiants de secundària i de la Universitat de Girona (UdG) s’han manifestat aquest dijous al migdia en contra del projecte de llei Castells i també la sentència que imposa un 25% de les hores lectives en castellà.

La manifestació ha estat l’acte estrella de la jornada de vaga que s’ha fet al llarg de tot el dijous en els cursos de 3r i 4t d’ESO i de tots els cursos universitaris. Diversos membres del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han posat piquets informatius a les facultats de la UdG i la universitat quantifica el seguiment de la vaga en un 70%, tot i que s’ha seguit de forma desigual en funció de les facultats. En les carreres de Medicina i Infermeria, per exemple, el seguiment ha estat molt menor.

A LLEIDA

L’aturada ha tingut especial incidència a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, on s’han suspès el 80% de les classes. Al mateix campus, la Facultat de Dret, Economia i Turisme no ha realitzat un 10% de les sessions programades.

A la resta de centres i campus de la UdL s’han desenvolupat totes les classes, tot i que algunes amb menor afluència d’alumnat.

L’únic incident remarcable ha estat el bloqueig de les portes de l’edifici del Rectorat a primera hora del matí, tot i que s’han reobert en poca estona i l’activitat ha continuat amb normalitat.

A LES ILLES

Estudiants de la Universitat de les Illes Balears (UIB) s’han unit a la vaga convocada aquest dijous pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) per demanar que s’aturi la nova llei d’universitats, la coneguda com a “Llei Castells”.

Asseguren que rere la imatge progressista de la nova normativa hi ha la intenció de transformar l’educació en un negoci.

Amb crits de “Pública, sí; privada, no”, una vintena d’estudiants han fet un recorregut pel campus fins al rectorat. El rector, Jaume Carot, els ha atès per mostrar el seu suport a la lluita, fet que els manifestants han aplaudit.

Segons el SEPC, “la llei s’ha gestat totalment d’esquenes a la comunitat universitària i, especialment, als estudiants”.

+++

Fotografia 1: Manifestació a Barcelona, (16/12/2021).

Fotografia 2: Manifestació a Girona, (16/12/2021).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere