Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Editorial : La Universitat defensa el català?

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Que l’estat de salut de la llengua catalana és una temàtica que se’n parla, és un fet. I també sabem que estem en un moment d’emergència lingüística del català.

A més, veiem que des del món judicial s’intervé en el model lingüístic de l’escola, en especial per desmuntar graó a graó la “immersió”.

I a més, hi ha una classe política catalana minoritària i una classe política espanyola aquesta important, que utilitza la llengua per crear conflictes de cohesió.

Tot és opinable en el debat democràtic. I aquesta és la qüestió que volem tractar breument en aquesta Editorial.

¿Per què les Universitats de parla catalana, públiques i privades, com també l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i la Xarxa Vives d’Universitats, no diuen res de la polèmica actual del català a l’escola i a la societat catalana, valenciana i balear en general? 

Ara no parlem de la real salut del català a les aules universitàries o de les bones i ingènues intensions d’alguna comissió universitària que ha presentat una bateria d’indicadors per mesurar l’impacte dels plans de llengües de les universitats en l’horitzó del 2025.

De tot això sé n’haurà de parlar a fons, però no és això el que presentem aquí. El que ens preguntem és per què la universitat com acadèmia, no intervé en el debat públic de la llengua catalana.

No estem defensant una posició, que la tenim, sinó simplement que ens preguntem per què les universitats i totes les seves associacions gremial estant callades, absents i sense exercir cap lideratge, el que sigui, en un tema tant important com la situació i el futur del català. Ni un miserable manifest de posicionament.

Tothom s’omple la boca, tant la universitat pública com la privada, que estant molt a prop de la societat, però per incidir-hi en la qüestió de llengua catalana estant desapareguts.

Si parlem de vacunes, d’aeroports, d’aeronàutica, d’alimentació etc. etc. la universitat hi és. Si parlem del català tothom callat.

I no ens referim als professionals dels Departaments de lingüística o de literatura sobretot catalana o de pedagogia o de temàtiques similars, no, encara que insòlitament aquests també estants callats, ens referim als dirigents dels equips rectorals o equips deganals o equips directius o els Claustres o el nivell que sigui, com per exemple els Consells Socials de les Universitats o les Fundacions Universitàries públiques i privades.

Fins aquest desembre de 2021, tothom callat institucionalment sobre el català.

I per què la “Universitat” en general, -com a institució i concepte-, no lidera?

Potser caldria rectificar. Pensem-hi, però és urgent.

Bones Festes a tothom !!!

EDITORIAL en ÀUDIO

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere