Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Programa dels CAFÈS CIENTÍFICS D’HIVERN 2022 a la Casa Orlandai de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

PROGRAMA per al primer trimestre de 2022:

CAFÈS CIENTÍFICS D’HIVERNExperiments de laboratori

La velocitat a què avança el coneixement en biologia és espectacular, com ho són les troballes. Aquest trimestre el dediquem a comprendre altres tècniques de recerca revolucionàries, com a continuació del trimestre anterior.  Com s’estudien les molècules per, en darrer terme, podrien millorar la nostra salut?

Dimecres, 19 de gener a les 19h. : L’estructura 3D de les proteïnesSalvador Ventura, Institut de Biotecnologia i Biomedicina, Universitat Autònoma de Barcelona.

Les proteïnes són els components més versàtils del nostre organisme. Fins fa poc, en coneixíem la funció, i que si perdien la seva estructura en l’espai deixaven de ser funcionals. Però no es podia veure la seva estructura en tres dimensions. Quines imatges ens permeten de comprendre el funcionament de les molècules més actives del nostre organisme?

Dimecres, 16 de febrer a les 19h. : Seguir el rastre de les molèculesOriol Gallego, Departament de Ciències Experimentals i de la Salut, Universitat Pompeu Fabra.

Per a seguir el camí que fan les molècules que intervenen en els processos que tenen lloc en el nostre organisme, ja fa temps que es fan servir tècniques de fluorescència. Un dels processos més importants és l’intercanvi de molècules entre les cèl·lules i amb el medi extern. Com es pot veure aquest tràfic ajudant-se de la fluorescència?

Dimecres, 16 de març a les 19h. : La comunicació entre neurones. Esther Gratacós-Batlle, Laboratori de Neurofisiologia de la UB , Universitat de Barcelona.

Les neurones són cèl·lules que es comuniquen per un procés que s’anomena sinapsi. En els darrers anys s’estan descobrint nous elements que hi intervenen. Determinar el paper de cadascun d’aquests elements pot ajudar a conèixer com funciona el sistema nerviós i avançar en el tractament de malalties neurodegeneratives.

A la Casa Orlandai carrer Jaume Piquet, 23 – Sarrià, Barcelona.

+++

FOTOGRAFIA: Casa Orlandai.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere