Últims dies per a visitar l’exposició “Els exilis de Renau” a l’Institut Valencià d’Art Modern / IVAM de València
El museu organitza recorreguts comentats gratuïts a la mostra els dies 2 i 8 de gener
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) acull fins al pròxim 9 de gener l’exposició ‘Els exilis de Renau’. La mostra revisa la trajectòria de l’artista Josep Renau (València, 1907 – Berlín Est, 1982) durant dos dels períodes històrics menys coneguts dins de la seua producció artística: el Mèxic de l’exili, on va treballar amb el gran muralista David Alfaro Siqueiros, i l’Alemanya de l’Est, després d’eixir d’Espanya al final de la Guerra Civil.
Comissariada per Joan Ramon Escrivà i Josep Salvador, l’exposició està conformada per dos centenars de peces, algunes monumentals, entre fotomuntatges, murals, pintures, cartells i pel·lícules. La majoria de les obres procedeixen dels fons de la Fundació i Arxiu Renau depositats en l’IVAM, però també compta amb material cedit d’altres organismes públics i col·leccions privades.
Amb motiu de l’exposició, l’IVAM ha organitzat visites comentades gratuïtes a la mostra el diumenge 2 de gener, a les 12.00 hores i el dissabte 8 de gener, a les 18 hores. Aquest recorregut s’inicia en l’exili a Ciutat de Mèxic, on Renau es va integrar en el moviment del muralisme mexicà i va fundar el taller Estudio Imagen/Publicidad Plástica, en el qual van treballar també Manuela Ballester i altres membres de la família. Allí va iniciar la seua coneguda sèrie ‘The American Way of Life’.
El recorregut finalitza amb l’exili a la República Democràtica Alemanya, en el qual s’emfatitza la implicació de Renau en projectes vinculats a l’arquitectura i l’urbanisme socialistes, com són la ciutat d’Erfurt o la de Halle-Neustadt.
Amb motiu de l’exposició, l’IVAM ha organitzat en els últims mesos nombroses activitats al voltant de Josep Renau, com un seminari internacional o una trobada de viquipedistes per a editar articles relacionats amb l’artista en la popular enciclopèdia digital.