Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

BALANÇ: Les startups catalanes varen captar el 2021 la xifra més alta d’inversió de la sèrie històrica i Barcelona es reforça amb tecnològiques scale-ups i unicorns

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Segons càlculs d’ACCIÓ a partir de la base de dades internacional Dealroom, es tracta d’un 246% més que el 2020

Barcelona se situa el 2021 com la 4a ciutat de la Unió Europea en nombre de rondes de finançament d’startups, per davant d’Amsterdam o Munich, i la 6a per volum d’inversions captades

La capital catalana s’ha convertit en el 4t ecosistema de la Unió Europea amb el nombre més gran d’scale-ups, és a dir, empreses emergents que han captat més d’1 milió de dòlars de finançament

 Les startups catalanes han captat 1.479 milions d’euros d’inversió l’any 2021 segons càlculs d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya- a partir de la base de dades internacional Dealroom. Es tracta d’un 246% més que el volum d’inversió captat l’any 2020 i se situa com la xifra més alta de la sèrie històrica.

Per la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas i Guix, “aquests resultats posen de manifest la robustesa de l’ecosistema de startups a Catalunya, que s’ha més que recuperat després del xoc inicial provocat per la pandèmia”. De fet, el volum d’inversió captat per les empreses emergents catalanes aquest 2021 és un 65% superior al del 2018, que fins ara era la xifra més alta de la sèrie.

Que les startups aconsegueixin aquests nivells de finançament és un senyal clar del potencial dels projectes emprenedors catalans i l’interès creixent que desperten en l’àmbit internacional”, subratlla Mas.

Durant l’any 2021 s’han tancat un total de 207 rondes d’inversió per part de les empreses emergents catalanes. Així, Barcelona se situa com la 4a ciutat de la Unió Europea amb més rondes de finançament tancades l’any passat, només per darrere París, Berlín i Estocolm i per davant d’Amsterdam o Munich.

Pel que fa al volum d’inversió captada per les startups el 2021, amb 1.479 milions d’euros, Barcelona ocupa la 6a posició en el rànquing de la Unió Europea. El 51% d’aquest import prové de rondes superiors als 100 milions de dòlars (o 88 milions d’euros) xifra que demostra la maduresa d’aquest tipus de projectes de l’ecosistema català de startups. Igualment, el volum de la resta de rondes que es troben en trams inferiors (entre 0 i 100 milions de dòlars o 88 milions d’euros) han assolit els 724 milions d’euros, que també és la xifra més alta de la sèrie històrica per inversions acumulades d’aquests imports.

En aquest sentit, per la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, “aquestes dades reflecteixen que Barcelona és un lloc idoni no només per crear startups, sinó també per fer-les créixer, perquè s’ha consolidat en un hub atractiu per atraure inversors estrangers i talent, sobretot vinculat a l’àmbit digital”.

Scale-ups i unicorns

Segons Dealroom, Barcelona ha estat el 2021 el 4t ecosistema de la Unió Europea amb el nombre més gran d’scale-ups (startups que han captat més d’un milió de dòlars de finançament), només per darrere de París, Berlín i Estocolm i per davant d’Amsterdam.

De cara al futur, les dades situen Barcelona com el 7è hub de startups de la Unió Europea en futurs unicorns (empresa tecnològica valorada en més de 250 milions de dòlars però menys de 1.000 milions de dòlars), amb 15 empreses.

+++

Gràfic 1: Evolució volum d’inversió captat per les startups catalanes 2017-2021, dades en milions d’euros FONT: ACCIÓ en base a Dealroom. Dades 2021 provisionals.

Gràfic 2: Scale-ups a la Unió Europea per regions FONT: ACCIÓ en base a Dealroom. Una scale-up és el següent pas de les startups: empreses que han captat més d’1 milió de dòlars sense tenir en compte les adquisicions o les que cotitzen en borsa.


Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere