Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els governs valencià i català posen en comú la seva experiència en polítiques de MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica del govern valencià, Rosa Pérez Garijo, i la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró, han visitat el Poble Vell de Corbera d’Ebre, el Memorial de Camposines i l’Espai d’Interpretació dels 115 dies, en les Terres de l’Ebre, per compartir experiències dels diferents projectes que estan desenvolupant des de les àrees de govern en polítiques de Memòria Democràtica.

Les Terres de l’Ebre, escenari de la Guerra Civil

Durant la trobada, les conselleres han visitat Corbera d’Ebre, La Fatarella i Falset, localitats que van ser escenaris de la Batalla de l´Ebre a la Guerra Civil. També s’ha traslladat al Centre d’Interpretació dels 115 dies del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) i al Memorial de Camposines.

Els carrers i les cases en ruïnes del Poble Vell de Corbera d’Ebre són testimoni mut de la violència i de les brutals conseqüències de la guerra. El conjunt va ser declarat Lloc Històric protegit per la Generalitat de Catalunya el 1992.

L’espai d’Interpretació dels 115 dies recupera la memòria de les persones que van participar a la Batalla de l’Ebre i explica els factors militars i polítics que hi va haver en joc. La batalla, que es va desenvolupar entre el 25 de juliol i el 16 de novembre del 1938, va deixar un balanç d’uns 30.000 morts i 100.000 ferits. El Centre d’Interpretació forma part dels Espais de la Batalla de l’Ebre que agrupa més d’una vintena d’espais històrics vinculats a la batalla, recuperats i senyalitzats i cinc centres d’interpretació.

Quant al Memorial de Camposines, ubicat al terme municipal de la Fatarella, es concep com un monument a tots els que van participar a la batalla, sense distincions ideològiques o bans, amb l’objectiu de superar la fractura social que va suposar la Guerra Civil.

Així mateix, compta amb una exposició permanent que inclou la història de 10 combatents de la batalla. El Memorial acull un ossari on es dipositaran les restes dels combatents que encara es troben a diferents punts del territori.

Una col·laboració estreta

La Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana col·laboren en matèria de memòria democràtica gràcies al conveni que van signar les dues administracions el gener de 2021. Amb l’acord, els dos governs es comprometen a impulsar diferents accions que contribueixin a la reparació, la dignificació i el reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil o el franquisme procedents de Catalunya, del País Valencià i d’altres llocs d’origen.

El conveni té una durada de quatre anys i explicita aquests altres compromisos:
– Dur a terme accions oportunes per divulgar entre la ciutadania els fets històrics i les anàlisis historiogràfiques que s’han desenvolupat, així com col·laborar en la transformació dels indrets on hi ha les restes.

– Establir les condicions, els protocols i els criteris funcionals necessaris per facilitar l’accés a les dades que es tinguin i que permetin identificar les víctimes.

– Organitzar exposicions conjuntes, compartir programes educatius i intercanviar informació sobre la gestió de les col·leccions de fonts orals i documentals.

Primera reunió de treball

La reunió ‒la primera d’ençà que van signar l’acord marc‒ ha permès intercanviar dades i perfils genètics sobre valencians desapareguts a Catalunya i catalans desapareguts al País Valencià. La trobada també ha servit per presentar les principals eines de treball en matèria de memòria democràtica de què disposa cada govern. En el cas de Catalunya, s’ha informat dels diferents instruments, com són el Cens de persones desaparegudes, el Mapa de localització de fosses, el Pla de fosses, o el Programa d’identificació genètica, entre d’altres.

IMATGE: Ruïnes del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere