La Universitat d’Alacant i l’Institut Valencià de Cultura organitzen l’exposició “Una història de titelles” al Museu de Belles Arts de Castelló
La Universitat d’Alacant i l’Institut Valencià de Cultura (IVC) inaugura aquest dijous, 13 de gener, la primera exposició temporal de l’any 2022 al Museu de Belles Arts de Castelló. La mostra “Una història de titelles” romandrà a la sala del pati d’etnologia fins al 27 de març.
El delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha destacat que “aquesta mostra vol reivindicar el paper, no sempre reconegut, d’una art teatral en la qual trobem espectacles amb un gran nivell, no només des del punt de vista d’elaboració artesanal sinó també amb obres i textos molt interessants”. Aprofitant la inauguració de la primera exposició temporal de 2022 al Museu de Belles Arts de Castelló, Ribes ha avançat que, aquest trimestre, “l’objectiu de l’IVC és reforçar les activitats complementàries al recinte museístic”. En aquest sentit, ha destacat les trobades culturals, com “la presència aquesta setmana, en el Club de Cultura, del director del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel, i, pròximament, de l’hispanista Ian Gibson. A més, continuarem amb l’oferta d’activitats didàctiques o tallers familiars”.
La mostra reivindica el paper dels titelles al llarg de la història de la cultura. Les marionetes ressorgeixen amb una ampla varietat de modalitats durant la segona meitat del segle XIX (autòmats, ventrilòquia, espectacles òptics) i acaben renovant tècniques en el XX (guant, guinyol, putxinel·lis, ombres…).
En els darrers anys han aparegut una sèrie de companyies professionals que han fet l’experimentació necessària per a obrir nous camins estètics i discursius als escenaris i fora d’aquests, com en la publicitat, la televisió o el cinema.
Un recorregut històric des de l’antiguitat fins a l’actualitat que es podrà gaudir al Museu de Belles Arts de Castelló fins al 27 de març, amb entrada gratuïta.