Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Noves iniciatives de la Comissió Europea sobre l’Ensenyament Superior

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Comissió Europea ha aprovat (18/01/2022) dues noves iniciatives:  l’estratègia europea per a les universitats i la Proposta de la Comissió de Recomanació del Consell sobre la construcció de ponts per a una cooperació eficaç en l’educació superior europea.

L’Estratègia europea per a les universitats

Europa compta amb un sector de l’educació superior amb gairebé 5 000 institucions educatives, 17,5 milions d’estudiants, 1,35 milions de docents i 1,17 milions d’investigadors. Aquesta estratègia pretén donar suport a totes les universitats europees per adaptar-se a les condicions canviants, per prosperar i per contribuir a la resiliència i la recuperació d’Europa. Proposa un conjunt de mesures importants de suport a les universitats europees per assolir quatre objectius:

-Reforçar la dimensió europea de l’educació superior i la recerca;

-Consolidar les universitats com a fars del nostre estil de vida europeu amb mesures de suport centrades en les carreres acadèmiques i de recerca, en la qualitat i la pertinència de les habilitats per al futur, la diversitat, la inclusió, les pràctiques democràtiques, els drets fonamentals i els valors de l’educació superior;

-Empoderar les universitats com a actors clau del canvi en les transicions verda i digital;

-Reforçar les universitats com a motors del paper i el lideratge internacional de la UE.

Bastir ponts que permetin una cooperació real en l’educació superior a Europa

La Proposta de la Comissió de Recomanació del Consell busca que les institucions europees d’educació superior puguin cooperar més i millor, facilitar la posada en marxa de programes i activitats educatius transnacionals conjunts, sumar capacitats i recursos i oferir titulacions conjuntes. És una invitació als estats membres perquè prenguin mesures que creïn les condicions propícies a nivell nacional per permetre aquesta cooperació transnacional més estreta i sostenible, una implementació més eficaç de les activitats acadèmiques i de recerca conjuntes i les eines de l’espai europeu d’educació superior (Bolonya). Facilitarà el flux de coneixement i l’establiment d’un vincle més fort entre l’educació, la recerca i les comunitats industrials d’innovació. L’objectiu és de donar suport a la provisió d’oportunitats d’aprenentatge permanent de qualitat per a tothom amb especial atenció a les habilitats i competències més necessàries per donar resposta a les demandes socials i econòmiques actuals.

Fer-ho realitat: quatre iniciatives emblemàtiques

La dimensió europea de l’educació superior i la recerca rebrà, d’ara a mitjan 2024, l’estímul de quatre iniciatives emblemàtiques:

Ampliar a 60 universitats europees amb més de 500 institucions d’educació superior a mitjan 2024, amb un pressupost indicatiu d’Erasmus+ de 1 100 milions d’euros per al període 2021-2027. L’objectiu és de desenvolupar i compartir una cooperació a llarg termini, estructural, sostenible i sistèmica en educació, recerca i innovació que permeti crear campus europeus interuniversitaris en què estudiants, personal de les universitats i investigadors de tots els racons d’Europa puguin gaudir d’una mobilitat àgil i generar plegats nou coneixement entre tots els països i totes les disciplines.

-Treballar per assolir un estatus jurídic per a les aliances de les institucions d’educació superior que els permeti sumar recursos, capacitats i fortaleses, amb un programa pilot Erasmus+ a partir de 2022.

-Treballar per crear un títol conjunt europeu que reconegui el valor de les experiències transnacionals en les titulacions que obtenen els estudiants i simplificar els tràmits per oferir programes conjunts.

Ampliar la iniciativa del Carnet europeu d’estudiant, inicialment amb l’assignació d’un Número d’identificació d’estudiant europeu a tot l’alumnat de mobilitat el 2022 i a tot l’alumnat de les universitats europees d’ara a mitjan 2024 per facilitar la mobilitat a tots els nivells.

Properes etapes

Els esforços de coordinació entre la UE, els estats membres, les regions, la societat civil i el sector de l’educació superior són fonamentals per fer realitat l’Estratègia europea per a les universitats. La Comissió insta el Consell, els estats membres i les universitats a debatre sobre aquesta qüestió i treballar conjuntament per preparar les universitats per al futur.

La Proposta de la Comissió de Recomanació del Consell sobre la construcció de ponts per a una cooperació eficaç en l’educació superior europea es debatrà amb els estats membres. Un cop l’adopti el Consell, la Comissió ajudarà els estats membres i els socis pertinents en l’aplicació d’aquesta Recomanació del Consell.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere