Noves iniciatives de la Comissió Europea sobre l’Ensenyament Superior
La Comissió Europea ha aprovat (18/01/2022) dues noves iniciatives: l’estratègia europea per a les universitats i la Proposta de la Comissió de Recomanació del Consell sobre la construcció de ponts per a una cooperació eficaç en l’educació superior europea.
L’Estratègia europea per a les universitats
Europa compta amb un sector de l’educació superior amb gairebé 5 000 institucions educatives, 17,5 milions d’estudiants, 1,35 milions de docents i 1,17 milions d’investigadors. Aquesta estratègia pretén donar suport a totes les universitats europees per adaptar-se a les condicions canviants, per prosperar i per contribuir a la resiliència i la recuperació d’Europa. Proposa un conjunt de mesures importants de suport a les universitats europees per assolir quatre objectius:
-Reforçar la dimensió europea de l’educació superior i la recerca;
-Consolidar les universitats com a fars del nostre estil de vida europeu amb mesures de suport centrades en les carreres acadèmiques i de recerca, en la qualitat i la pertinència de les habilitats per al futur, la diversitat, la inclusió, les pràctiques democràtiques, els drets fonamentals i els valors de l’educació superior;
-Empoderar les universitats com a actors clau del canvi en les transicions verda i digital;
-Reforçar les universitats com a motors del paper i el lideratge internacional de la UE.
Bastir ponts que permetin una cooperació real en l’educació superior a Europa
La Proposta de la Comissió de Recomanació del Consell busca que les institucions europees d’educació superior puguin cooperar més i millor, facilitar la posada en marxa de programes i activitats educatius transnacionals conjunts, sumar capacitats i recursos i oferir titulacions conjuntes. És una invitació als estats membres perquè prenguin mesures que creïn les condicions propícies a nivell nacional per permetre aquesta cooperació transnacional més estreta i sostenible, una implementació més eficaç de les activitats acadèmiques i de recerca conjuntes i les eines de l’espai europeu d’educació superior (Bolonya). Facilitarà el flux de coneixement i l’establiment d’un vincle més fort entre l’educació, la recerca i les comunitats industrials d’innovació. L’objectiu és de donar suport a la provisió d’oportunitats d’aprenentatge permanent de qualitat per a tothom amb especial atenció a les habilitats i competències més necessàries per donar resposta a les demandes socials i econòmiques actuals.
Fer-ho realitat: quatre iniciatives emblemàtiques
La dimensió europea de l’educació superior i la recerca rebrà, d’ara a mitjan 2024, l’estímul de quatre iniciatives emblemàtiques:
–Ampliar a 60 universitats europees amb més de 500 institucions d’educació superior a mitjan 2024, amb un pressupost indicatiu d’Erasmus+ de 1 100 milions d’euros per al període 2021-2027. L’objectiu és de desenvolupar i compartir una cooperació a llarg termini, estructural, sostenible i sistèmica en educació, recerca i innovació que permeti crear campus europeus interuniversitaris en què estudiants, personal de les universitats i investigadors de tots els racons d’Europa puguin gaudir d’una mobilitat àgil i generar plegats nou coneixement entre tots els països i totes les disciplines.
-Treballar per assolir un estatus jurídic per a les aliances de les institucions d’educació superior que els permeti sumar recursos, capacitats i fortaleses, amb un programa pilot Erasmus+ a partir de 2022.
-Treballar per crear un títol conjunt europeu que reconegui el valor de les experiències transnacionals en les titulacions que obtenen els estudiants i simplificar els tràmits per oferir programes conjunts.
–Ampliar la iniciativa del Carnet europeu d’estudiant, inicialment amb l’assignació d’un Número d’identificació d’estudiant europeu a tot l’alumnat de mobilitat el 2022 i a tot l’alumnat de les universitats europees d’ara a mitjan 2024 per facilitar la mobilitat a tots els nivells.
Properes etapes
Els esforços de coordinació entre la UE, els estats membres, les regions, la societat civil i el sector de l’educació superior són fonamentals per fer realitat l’Estratègia europea per a les universitats. La Comissió insta el Consell, els estats membres i les universitats a debatre sobre aquesta qüestió i treballar conjuntament per preparar les universitats per al futur.
La Proposta de la Comissió de Recomanació del Consell sobre la construcció de ponts per a una cooperació eficaç en l’educació superior europea es debatrà amb els estats membres. Un cop l’adopti el Consell, la Comissió ajudarà els estats membres i els socis pertinents en l’aplicació d’aquesta Recomanació del Consell.