Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Presentat el projecte divulgatiu ‘Cooperacafé’ sobre la situació actual i els reptes de la cooperació valenciana

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La consellera de Cooperació ha afirmat que els problemes dels països en desenvolupament “són també els nostres problemes” i treballem des de la premissa que “ningú no es quede enrere”

La iniciativa inclou quatre vídeos divulgatius en què intervenen destacades figures de la cooperació valenciana que tracten temes com la sanitat, el medi ambient, els drets humans i el voluntariat

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica del govern valencià, Rosa Pérez Garijo, ha inaugurat (19/01/2022) la jornada de presentació del projecte divulgatiu de la Generalitat ‘Cooperacafé’, iniciativa que consta de quatre vídeos divulgatius sobre la situació actual i els reptes de la cooperació valenciana. Per això, s’aborden qüestions com la sanitat, el medi ambient, els drets humans i el paper dels cooperants i del voluntariat internacional.

Pérez Garijo ha afirmat que la feina que s’està fent en l’àmbit de la cooperació internacional “és molt important, però no serà suficient si no ho donem a conèixer”, fet que posa de manifest que “cal la comunicació com una eina per a la transformació social”.

En aquest sentit, la consellera de Cooperació ha assenyalat que a més del treball realitzat de forma directa a través dels projectes de cooperació, “cal recollir, visibilitzar i difondre” i per això “són fonamentals” les aportacions generades des de les diferents organitzacions, institucions i agents socials; i treballar conjuntament.

Per a Pérez Garijo, “els problemes dels països en desenvolupament són també els nostres problemes, perquè cada vegada som més interdependents i ho serem cada vegada més en un món globalitzat com l’actual”.

La consellera s’ha referit a un estudi recent del Centre d’Estudis i Documentació Internacional a Barcelona que descriu alguns dels temes que marcaran l’agenda internacional aquest any. Entre aquestes qüestions ha esmentat aspectes com la recuperació econòmica que afectarà de manera desigual, la tensió geopolítica, els preus i la salut, amb un accés desigual a les vacunes.

Pérez Garijo ha explicat que aquests factors, lligats a les catàstrofes produïdes per la situació d’emergència climàtica, “són el rerefons de les crisis humanitàries amb el consegüent increment de la mobilitat i l’augment exponencial de persones refugiades perquè no poden viure al seu país; situació d’incertesa que és aprofitada per discursos polítics que situen l’origen del mal a un altre exterior”.

La consellera ha explicat que la cooperació valenciana parteix del principi que “ningú es quede enrere” i per ajudar les persones refugiades i evitar el fenomen de la immigració obligada “cal una inversió més gran en els seus llocs d’origen”.

Alhora, la consellera ha destacat la importància d’informar “per aconseguir una ciutadania crítica i compromesa” perquè el coneixement de la realitat “genera empatia i ajuda a humanitzar les altres persones; pensar que podríem ser nosaltres perquè en altres moments de la història hem estat nosaltres, els qui hem necessitat ajuda o refugi”.

Durant la presentació s’han projectat els vídeos que formen part de la iniciativa ‘Cooperacafé’ i han intervingut la presidenta de l’ONGD OneDayYes, Ana Mansergas, i el director d’anàlisi d’ISGlobal i autor del bloc d’El País ‘3.500 millones’, Gonzalo Fanjul.

Divulgació de la cooperació internacional

‘Cooperacafé’ és un projecte de comunicació impulsat des de la Direcció General de Cooperació que aposta per la millora de la qualitat de la informació i la comunicació en matèria de cooperació internacional al desenvolupament, a través de la realització de diversos productes audiovisuals adreçats a la ciutadania.

El projecte consta d’una presentació del projecte a càrrec de la consellera de Cooperació, Rosa Pérez Garijo, i de quatre vídeos divulgatius en què intervenen figures destacades de la cooperació valenciana. El primer ‘La resposta de la cooperació valenciana davant l’emergència climàtica als països empobrits’, moderat pel Catedràtic de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, compta amb les aportacions del director tècnic de l’ONGD Cerai, Jorge Cavero; la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Cristina Ramón; la directora del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), Anna Pons; i el director d’Estratègia i Innovació de l’ONG CESAL, David Bravo.

Al segon dels vídeos ‘El paper dels cooperants i del voluntariat internacional en la construcció de la solidaritat i la pau’ hi participen el coordinador del programa Escoles Solidàries, membre en qualitat d’expert del Consell Valencià de Cooperació, Joan Bou; la presidenta de l’ONGD Jovesòlides, Lourdes Mirón; la cooperant professional de la Fundación Vicente Ferrer, Iria Souto; l’agent de Desenvolupament Local a la Mancomunitat de la Ribera i col·laboradora voluntària al programa de cooperació tècnica del Fons Valencià per la Solidaritat a El Salvador, Laura Bas; un debat moderat pel periodista Víctor Maceda.

Un altre dels productes divulgatius dedicat a ‘La protecció dels drets humans com a clau per a l’eradicació de la pobresa i les desigualtats’ compta amb les intervencions del Doctor en Pau, conflictes i desenvolupament, coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, membre de la Junta de l’International Peace Bureau i professor de Relacions Internacionals, Conflictes Armats i Cooperació, Jordi Calvo; la periodista experta al Pròxim Orient i drets humans, Lola Bañón; el sacerdot i cooperant, premiat amb l’Alta Distinció de la Generalitat dels Premis 9 d’Ocubre en representació de les entitats que treballen a l’àmbit de la solidaritat, Alberto Guerrero; i la directora autonòmica de Cooperació Internacional de Creu Roja Comunitat Valenciana, Marga Barceló. Un col·loqui moderat per la periodista i presentadora de ràdio i televisió, Clara Castelló.

L’últim dels fòrums, moderat per la periodista Amparo Tórtola, centra el debat a ‘La resposta solidària de la cooperació valenciana davant l’emergència sanitària global’. Compta amb la participació del director general de Farmamundi, Joan Peris; el coordinador de l’àrea de Sanitat de la Fundación Vicente Ferrer, Ferran Aguiló; i el membre de la junta directiva de Médicos Sin Fronteras, Rafael Sotoca.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere