Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Centre del Carme Cultura Contemporània projectarà el disseny, l’art urbà i l’efervescència de l’art valencià en el seu programa expositiu per a 2022

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior
BenQ Digital Camera

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València es consolida com a espai de reflexió, immersió, participació i impuls a la creació artística contemporània a través de la programació expositiva de 2022. Per les seues sales i claustres passaran artistes de la talla de Jaime Hayón i Pamen Pereira, mostres col·lectives d’artistes de diverses procedències i orígens culturals, exposicions que submergeixen el públic en un univers creatiu i tota mena de creacions que visibilitzen el paper del disseny en el dia a dia de la societat.

El director del CCCC i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), José Luis Pérez Pont, destaca que “presentem una nova programació amb un objectiu clar: que l’art i la cultura siguen espais de vida quotidiana, i que els milers de persones que ens visiten descobrisquen en el Centre del Carme el seu lloc i se senten com a casa. Per a assolir-ho, hem treballat en una programació diversa i plural, definida per la qualitat de les propostes i pensada per a la participació activa de públics diferents”.

El director ha presentat les grans línies de 2022, que ofereixen als visitants tota mena de creacions, tècniques i imaginaris. “L’art urbà, la ciència i la tecnologia s’alien en la nostra programació contra el canvi climàtic; l’efervescència artística valenciana sorprendrà les persones que ens visiten; la identitat, el gènere i l’art social continuaran ocupant un espai en la nostra atenció, al mateix temps que ens bolquem amb el món del disseny i sumem una important programació pròpia a la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022”, hi ha afegit.

El disseny: protagonista de la programació

La col·laboració entre el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i València Capital Mundial del Disseny marcarà gran part de la programació expositiva del CCCC per a enguany. En aquest sentit, Miguel Arraiz, director de projectes, assenyala que “és un luxe que el Centre del Carme, com a gran espai d’agitació cultural de València, siga el principal escenari de València Capital Mundial del Disseny 2022, ja que l’objectiu d’aquesta capitalitat és acostar el disseny a la ciutadania”. Les dues institucions coprodueixen les exposicions que s’exposaran en aquest marc.

Com a gran reclam, valencians i valencianes podran visitar, per primera vegada a la Comunitat Valenciana, una exposició retrospectiva de Jaime Hayón, entre octubre i abril en la Sala Ferreres-Goerlich. El dissenyador, amb base creativa a València, ha sigut designat Premi Nacional de Disseny 2021 per ser un gran referent del disseny espanyol a escala internacional.

Ha esdevingut tot un ambaixador d’àmbits com la il·luminació, el mobiliari, els hàbitats i el disseny per a espais públics gràcies al seu domini de l’escultura, l’artesania i l’interiorisme. “La seua obra no podia faltar en aquest any tan significatiu per a la ciutat de València i per al món del disseny”, apunta Pérez Pont.

Junt amb l’estudi valencià Milimbo, el Centre del Carme té com a producció pròpia en 2022 ‘Play with Design’, que formarà part de la programació de la Sala Carlos Pérez entre maig i setembre. Es tracta d’una mostra que vol evidenciar que el disseny no és alié a ningú. Està concebuda com un itinerari que mostrarà i facilitarà materials amb què poder interactuar en un diàleg constant entre joc i disseny, i interpel·larà les persones que ens visiten per a participar com a creadores per a demostrar que el disseny està més present en les nostres vides del que creiem.

En línia amb aquesta exposició està ‘Per què soc així?’, que explica com naixen, funcionen i per què tenen aquesta forma els objectes que usem quotidianament a casa o al treball. L’objectiu és posar en relleu com milloren el dia a dia dels humans. Aquestes peces, que formen part de la col·lecció Pérez de Albéniz-Bergasa, han sigut recopilades i dibuixades pel comissari, Juli Capella, i es podran descobrir al febrer en la Sala Carlos Pérez.

Entre maig i juliol, ‘Sedes taronges. Fruites de disseny’ arriba a la Sala Zero, una coproducció del CCCC junt amb CentroCentro. L’estudi de disseny El vivero recupera i investiga la gràfica de les marques de fruites i posa el focus en dissenys creats des de la darreria dels anys cinquanta a través de més de 250 papers de seda, 120 caixes i 360 etiquetes.

Aquesta selecció no pretén ser completa o definitiva, sinó un arxiu obert que reuneix mostres recollides durant anys en fruiteries de barri a què s’han sumat exemplars de col·leccionistes, visites a mercats centrals, impremtes, fàbriques de caixes i comercialitzadores de fruites.

La Sala 1, per la seua banda, oferirà ‘Nude. 20 anys. 20 dissenyadors’, una coproducció junt amb Fira Hàbitat València per a mostrar una vintena de dissenys presentats en el Saló Nude. Vint casos d’èxit seleccionats per un comité d’experts, en què no només s’inclouen les peces produïdes, sinó també els prototips, els esbossos i els models que van ser exposats en la plataforma de nous talents de Fira Hàbitat València. L’exposició se centra en el rol important que ha tingut el Saló Nude com a planter de talent valencià. Es podrà visitar entre juny i octubre.

La col·laboració amb València Capital Mundial del Disseny 2022 arribarà a la fi amb l’ambiciosa exposició col·lectiva ‘Escenaris d’un futur pròxim’, entre octubre i gener en la Sala Carlos Pérez. La mostra, comissariada per Tachy Mora, explora com seran els nostres espais domèstics en una dècada, no tant d’una manera disruptiva i utòpica, sinó a partir de qüestions que estan damunt la taula des del segle passat, però que fins ara no s’havien sincronitzat amb una societat amb una mentalitat tan oberta al canvi com l’actual. Alguns dels dissenyadors i arquitectes que hi participen són Cambres Design, Nahtrang, Eli Gutiérrez, Júlia Esqué, Marc Morro, Jaume Ramírez, Cierto Estudio, Silvia Ceñal, Alejandra Gandia-Blasco, Rocío Gambín i Arqueha.

Art urbà contra el canvi climàtic

‘Emergency on Planet Earth’ és una de les grans produccions del CCCC per a 2022. Aquest projecte expositiu se suma a l’aposta del Centre del Carme en la conscienciació i la lluita contra el canvi climàtic. El medi ambient es troba en perill per diverses amenaces que afecten no només els ecosistemes, sinó tota la humanitat, i artistes de tot el planeta estan observant de primera mà els diversos desastres mediambientals.

Igual que Hèrcules en el seu moment, es plantejaran les 12 proves que la humanitat ha de superar per a curar el planeta a través del treball de 14 artistes urbans: Onur, Xelon, Lidia Cao, DOA, Nayra López, Reskate, Spencer Tunick, Vinz Feel Free, Barbiturikills, Will Coles, Biancoshock, Marina Capdevila, Javito i Deih. Una exposició comissariada per José Luis Pérez Pont i Vinz Feel Free que es podrà gaudir entre març i setembre en la Sala Ferreres-Goerlich.

D’altra banda, l’artista valencià Dulk torna al Centre del Carme amb ‘Dulk. Procés natural’. Es tracta d’un recorregut immersiu pel procés creatiu format per escultures, esbossos i obra original que ajudarà a acostar-se a l’univers del creador en la Sala Zero i el Claustre Renaixentista. L’obertura d’aquesta exposició coincidirà amb la falla dissenyada per l’artista per a la plaça de l’Ajuntament de València, la qual cosa generarà continuïtat narrativa entre el carrer i el museu.

Rubén Tortosa és professor del Departament de Dibuix de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV) i en la seua carrera destaca l’aplicació de les tecnologies digitals en la creació artística i el desenvolupament d’una intensa activitat artística i investigadora. Gran part de la seua producció incideix en el registre digital, la impressió i els processos de transferència.

La seua obra ha sigut exhibida a Espanya, França, el Brasil, els EUA, Bèlgica, Alemanya, el Japó, Escòcia, Mèxic, Dinamarca i Itàlia i, ara, amb una producció creada ex professo per al CCCC, es podrà veure en la Sala Dormitori, ‘Rubén Tortosa. Via líquida’, entre octubre i desembre de 2022. Un projecte que uneix art, ciència i tecnologia a l’emergència climàtica.

‘Via líquida’ és un projecte d’instal·lació en línia en el qual, a partir de l’aigua com a element conductor principal, s’estableixen les relacions que donaran lloc a la comunicació i la visualització d’un entorn disposat per la presència i l’acció de l’usuari, el qual és part activa en l’evolució i la definició de l’obra i un sistema que genera sentit més enllà de la interacció del participant.

L’efervescència de l’art valencià

Per a començar amb la nova programació, el CCCC ha produït per a la Sala Dormitori ‘Pamen Pereira. El final del somni’. Una exposició comissariada per Víctor Segrelles que estarà disponible des de la darreria de gener fins a la darreria d’abril en aquest espai en què, precisament, està l’origen de la creació de les obres centrals de la mostra.

Realitzades expressament per a aquest projecte instal·latiu, estan inspirades en la mística espanyola del Segle d’Or i prenen com a referència principal el pensament i la poesia de sant Joan de la Creu, junt amb escultures, objectes i dibuixos recents que remeten a l’imaginari artístic que ha marcat la trajectòria internacional d’aquesta artista establida a València.

En la seua aposta per visibilitzar la riquesa de l’art valencià actual, el CCCC exposarà les obres adquirides en 2021 per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, en el seu pla d’impuls de la creació artística contemporània de la Comunitat Valenciana. ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana V’ es formula mitjançant una presència equilibrada d’artistes de Castelló, València i Alacant, que discorren per temes com el temps i la memòria, els plantejaments feministes, les friccions entre la quotidianitat i la tecnologia, el binomi individu i societat o la cultura de la sostenibilitat.

Carmen Ballester, Geles Mit, Manuel Sáez, María Llopis, Pascual Arnal, Joan Sebastián, María Zárraga, Pamen Pereira, Paula Prats, Raúl Belinchón, Rebeca Plana, Robert Ferrer i Martorell, Silvia Molinero, Clara Sánchez Sala, Eduardo Infante, María Dolores Mulá, Perceval Graells, Ricardo Cases i Rosalía Banet són els 19 artistes (12 dones i 7 homes) d’aquesta cinquena campanya d’adquisició d’obres d’art, que es presentarà de maig a setembre en la Sala Dormitori.

Identitat, gènere i art social

En línia amb l’impuls de la innovació artística arriba ‘Monòlegs de gènere’, una instal·lació interactiva que desafia la nostra comprensió històrica i cultural del gènere i ens porta més enllà de les limitacions d’estereotips. Reunirà retrats filmats en grandària real d’actors i actrius realitzant un personatge del sexe oposat que els haguera agradat interpretar.

Els monòlegs, triats pels mateixos actors, s’extrauen, o s’hi inspiren, de línies pronunciades per personatges notables del teatre i la literatura històrica i contemporània. Són retrats que aporten pensaments reveladors sobre la identitat, la revolució i el desig que se sent com una confrontació íntima amb cada actor, i estaran en la Sala 2 entre juny i octubre, amb Diana Blok com a artista sota el comissariat de Claudia Fazzolari.

La Sala Contraforts del CCCC reuneix projectes de perfil social. És el cas de les obres del III Concurs de Fotografia Guille Martí Revillo, les de la ‘VI Biennal de València. Ciutat Vella Oberta’ o les del projecte ‘Històries de superació II’, amb il·lustradors com Paco Roca i Ana Himes junt amb joves il·lustradores i il·lustradors dels tallers de Còmic Social, en col·laboració amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València i la Fundació Horta Sud.

Sumant forces

El Centre del Carme renova la seua col·laboració amb iniciatives privades. És el cas de la IX edició del Premi Mardel Arts Visuals, un projecte que pretén donar a conéixer les noves formes d’expressió de les arts visuals i que mostrarà les obres seleccionades, junt amb l’obra premiada i els accèssits, en la Sala 1 i 2 al desembre. I com no podia ser de cap altra manera, de ‘Babalunga i Kamolongos. Exposició internacional d’il·lustració editorial’, que torna a la Sala Zero per al gaudi de les persones apassionades de la il·lustració que cada mes de desembre es donen cita en el CCCC, dins de les activitats de ‘Bava Kamo. Festival i fira del llibre il·lustrat’ de València.

Any Fuster

A més de participar en la celebració de València Capital Mundial del Disseny, l’espai cultural s’uneix, en 2022, a l’homenatge a una de les figures més rellevants de la cultura valenciana: Joan Fuster. L’any en què compliria cent anys i trenta després de la seua mort, el CCCC oferirà ‘CENT de FUSTER. País, paisatge, paisanatge 1922-2022’, una exposició que donarà a conéixer la vida de Joan Fuster en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

FOTOGRAFIA: Sala Ferreres del Centre del Carme Cultura Contemporània de València. 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere