Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les víctimes de l’Holocaust recordades per escolars d’arreu del territori català (Programa d’actes / 27 gener)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior
.

Amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que té lloc cada 27 de gener, el Memorial Democràtic ha organitzat diverses activitats en què participen estudiants de tot el territori. També ha editat, conjuntament amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, un vídeo que recull el treball que els estudiants de més de vint instituts han dut a terme per recordar les víctimes de l’horror nazi.

Els actes començaran el 26 de gener, amb un homenatge a les víctimes de l’Holocaust al Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida. Hi assistiran uns 170 alumnes de cinc instituts, i comptarà amb la participació del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro. Hi assistiran també el director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, Claudi Vidal; la directora dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Lleida, Montserrat Meseguer, i la regidora d’Educació de la Paeria de Lleida, Sandra Castro.

Durant l’acte, els estudiants dels instituts lleidatans Caparrella, Guindenàvols, Lladonosa i Mitjana interpretaran temes musicals i una obra de teatre. També dialogaran amb Llibert Tarragó, periodista i fill del deportat a Mauthausen Joan Tarragó. Joan Tarragó és conegut perquè va crear una biblioteca clandestina al camp de concentració, amb uns dos-cents llibres robats, que amagava en un dels barracons. També va organitzar el robatori de menjar i de medicaments aprofitant que estava destinat a la cuina dels SS.

D’altra banda, el 27 de gener, el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i el Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust de l’Alt Empordà (Grup DEMD) organitzen un acte a la sala de la societat la Unió Jonquerenca, amb estudiants de secundària i primer de batxillerat de tres instituts de l’Alt Empordà. El Grup DEMD presentarà el seu treball als joves, i el director del MUME, Enric Pujol, oferirà una xerrada als estudiants, que també visitaran el MUME.

Conversa entre Llibert Tarragó i Vicenç Villatoro

Llibert Tarragó participarà també divendres, 28 de gener, a les 5 de la tarda, en una conversa amb Vicenç Villatoro al voltant de la figura de Joan Tarragó. L’activitat, oberta al públic, tindrà lloc a la Sala Jacint Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès, entitat que participa en aquesta proposta del Memorial Democràtic.

Vídeo amb treballs d’estudiants sobre l’Holocaust

A més de la trobada d’estudiants a Lleida i a la Jonquera, els alumnes d’ESO i batxillerat de més de vint centres educatius han creat projectes audiovisuals de fins a dos minuts de durada, amb les seves reflexions a l’entorn del genocidi nazi. Els alumnes havien de prendre com a punt de partida el lema One day (un dia), i fer un treball lliure i creatiu al voltant de la memòria de les víctimes de l’Holocaust. Hi han participat més de 400 estudiants d’Alcanar, Amposta, Badalona, Barcelona, Batea, Gandesa, Flix, l’Hospitalet de Llobregat, la Ràpita, Matadepera, Montblanc, Mont-Roig del Camp, Roquetes, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Viladecavalls.

El Memorial Democràtic i el Departament d’Educació, impulsors d’aquest projecte, han elaborat un vídeo, produït per Atiende Films, que recull tots els projectes audiovisuals. La cinta es projectarà el 27 de gener, durant el matí, i de manera simultània a tots els centres participants, coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Els centres que s’hi vulguin afegir podran accedir al vídeo des del canal de Youtube del Memorial Democràtic, el web del Memorial Democràtic i la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).

Cinema, memòria, pau i drets humans

Una altra de les activitats programades és la sessió que dedica a aquest Dia Internacional la Filmoteca de Catalunya, el 26 de gener al matí. S’adreça a estudiants de secundària i batxillerat, i consisteix en la projecció de curtmetratges i fragments de pel·lícules que proposen una reflexió al voltant dels drets humans. Hi participaran membres de l’Amical de Mauthausen, que dialogaran amb els estudiants. L’activitat ha estat organitzada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Memorial Democràtic, el Departament d’Educació, la Filmoteca de Catalunya i Drac Màgic.

Retorn de pertinences als familiars de Josep Vergés

A més de la trobada amb els estudiants, el MUME ha programat un altre acte amb motiu del Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust. Tindrà lloc el 29 de gener, a les 12 del migdia, al Museu, i té com a objectiu retornar les pertinences del deportat Josep Vergés als seus familiars. Es tracta d’un rellotge i un anell que procedeixen del camp de concentració de Neuengamme (Alemanya), i que han estat conservats als Arolsen Archives (Bad Arolsen, Alemanya).

L’any 2020 va tenir lloc al MUME l’exposició “Memòria robada”, en què s’explicaven les diferents campanyes dels Arolsen Archives per retornar les pertinences conservades als antics fons de l’International Tracing Service de deportats als camps nazis. Des de 2018 s’han retornat objectes a unes quaranta famílies, que desconeixien l’existència d’aquestes pertinences dels seus familiars exiliats i deportats. La família de Josep Vergés ‒els seus nebots‒ van ser localitzats a finals de 2020, gràcies al grup d’investigadors liderat per Cris Capó i Mercè Casademont, que van fer una intensa recerca sobre els deportats de la Garrotxa a Sant Llorenç de Cerdans (Alt Vallespir), al Departament dels Pirineus Orientals.

Actes institucionals

El Govern de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han organitzat un acte commemoratiu en record de les víctimes de l’Holocaust, presidit per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L’acte es farà dimecres, 26 de gener, a les 6 de la tarda. En aquesta Cerimònia del Record, que tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, un representant de cadascun dels col·lectius que van ser víctimes de l’Holocaust encendrà una espelma en record de les persones assassinades. Es farà també un minut de silenci i es llegiran textos sobre l’Holocaust.

D’altra banda, el Parlament de Catalunya també ha organitzat, per al 27 de gener, a les 6 de la tarda, un acte institucional en record de les víctimes del genocidi nazi. Les lectures que es llegiran han estat elaborades per estudiants. Enguany hi participen l’Institut Escola Mare de Déu del Portal (Batea), l’Institut Cendrassos (Figueres), el Col·legi Jardí (Granollers), l’Institut Lladonosa (Lleida), l’Institut Martí l’Humà (Montblanc) i l’Institut Escola Mare de Déu de la Mercè (Sant Feliu de Llobregat). El Departament d’Educació i el Memorial Democràtic han participat en l’organització de l’activitat educativa vinculada a aquest acte, que es podrà seguir també pel Canal Parlament.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere