Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Departament de Recerca i Universitats ha reforçat econòmicament la convocatòria ICREA de contractació d’investigadors d’excel·lència internacional

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La convocatòria ICREA de contractació d’investigadors d’excel·lència internacional duplica l’oferta de places en 2022 i, per primera vegada, des de l’any 2013, la convocatòria–oberta fins al 8 de març– es fixa en 20 posicions de professor d’investigació. Amb el reimpuls a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), el Departament de Recerca i Universitats avança en la línia d’erigir el coneixement en el motor del progrés de Catalunya i situar la recerca i les universitats en el centre de les polítiques del país. 

El Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya reforça aquest instrument clau del sistema de coneixement de Catalunya després de realitzar una aportació complementària de 2’8 milions d’euros incorporada al pressupost de 2022, fins arribar als 34’9 milions d’euros d’aportació íntegra. A més de l’increment de l’oferta de places ICREA de la convocatòria d’ICREA (passant de 10 a 20) s’estén també al programa ICREA Acadèmia per a la intensificació de la recerca del professorat universitari, que passarà de 30 a 40 beneficiaris i que s’obrirà a finals d’agost de 2022.

 Impacte científic i captació de fons

Els professors d’investigació ICREA formen una comunitat de científics i investigadors d’abast internacional (26 nacionalitats representades) i pertanyents a totes les àrees del coneixement, integrada per 265 investigadors (dades 2020), distribuïts en 47 institucions de recerca del sistema català de coneixement entre universitats (125), centres de recerca (115), centres CSIC (15) i altres institucions (10).

Els investigadors ICREA presenten un enorme impacte pel que fa a producció científica, captació de fons competitius i dinamisme, encara que representen menys de l’1% del total del personal de recerca a Catalunya.

Pel que fa al percentatge d’investigadors entre els de major índex d’impacte, ICREA se situa com a una de les principals institucions científiques del món. Amb un total de 2.174 publicacions l’any 2020, el 89% de les quals se situen en publicacions del primer quartil, situant-se entre les principals institucions científiques mundials com ara la Universitat de Harvard, la Universitat d’Stanford, el Massachusetts Institute of Technology (MIT) o les universitats de Cambridge i Oxford. A més, 7 professors de recerca ICREA han estat inclosos entre l’1% més citats arreu del món el 2020, segons Clarivate Analytics.

Els investigadors ICREA també són claus en l’obtenció d’ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC, en les sigles en anglès) per a projectes d’excel·lència a Catalunya: reben el 50% de les diferent modalitats d’ajuts europeus a la recerca contribuint de manera molt destacada al bon posicionament del sistema de coneixement català a escala comunitària.

En relació a la innovació i la transferència de coneixement, han generat un total 37 empreses spin-off que en el seu conjunt han generat de manera directa 111 llocs de treball altament qualificats i han captat ja 231 milions d’euros en fons. Les patents derivades de recerques ICREA ascendeixen a 311 tecnologies protegides i 113 tecnologies llicenciades, amb una seixantena de companyies que les exploten. La institució estima, a més, que cada investigador ICREA crea fins a 6,7 llocs de treball de mitjana amb els fons competitius que atrau vers Catalunya.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere